Διακοπές, παγωτά, ξενοδοχεία πρώτα στον χορό των αυξήσεων

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσίευσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, οι μεγαλύτερες αυξήσεις για τον μήνα Ιούνιο καταγράφηκαν στις τιμές των οργανωμένων διακοπών στο εσωτερικό, των παγωτών και των ξενοδοχείων - Υπήρξαν όμως και μειώσεις

Μαζί με τον υδράργυρο, ανεβαίνουν και οι τιμές ειδικότερα για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο. 

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσίευσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, οι μεγαλύτερες αυξήσεις για τον μήνα Ιούνιο καταγράφηκαν στις τιμές των οργανωμένων διακοπών στο εσωτερικό, των παγωτών και των ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, οι οργανωμένες διακοπές εντός της χώρας, αυξήθηκαν κατά 11,8%, σε σχέση με τον Μάιο, την ώρα που τα παγωτά και τα ξενοδοχεία ακρίβυναν κατά 8,07% και 7,76%. 

Αυξήσεις συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα κατέγραψαν επίσης, οι τιμές αποξηραμένου, αλατισμένου και καπνιστού κρέατος κατά 5,09%, το γιαούρτι, κατά 3,75%, οι συσκευές επεξεργασίας τροφίμων κατά 3,5% και τα φρέσκα φρούτα κατά 3,44%.

Μειώσεις σε αποχετευτικά, συνδρομητικά κανάλια και λαχανικά 

Από την άλλη, σε σχέση με τον Μάιο, τον Ιούνιο μειώθηκε η τιμή των υπηρεσιών αποχέτευσης κατά 10,4%, οι συνδρομές σε τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 10,06%, ενώ μείωση κατέγραψε και η τιμή των φρέσκων λαχανικών, εκτός πατατών και άλλων βολβών, κατά 9,12% και των λαχανικών κατά 7,07%.

Σε ετήσια βάση και συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, μεγάλη αύξηση συνεχίζει να καταγράφει η τιμή του ελαιόλαδου, αφού μεταξύ Ιουνίου 2023 και Ιούνιο 2024, η μεταβολή προς τα πάνω ανήλθε στο 63,09%. Ακολουθούν οι αυξήσεις στις τιμές των επιβατικών μεταφορών κατά 16,54%, των φρέσκων φρούτων κατά 15,42% και των φρούτων κατά 12,87%.

Στον αντίποδα, η τιμή της ζάχαρης κατέγραψε αξιοσημείωτη μείωση συγκριτικά με πέρσι και συγκεκριμένα, κατά 20,44% τον Ιούνιο 2024. Επίσης, πιο φθηνά εντοπίζονται τα έπιπλα κήπου κατά 13,72%, ενώ κατά 10,42% μειώθηκε η τιμή του βουτύρου. 

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα εδώ: 

Διαβάστε επίσης: Καλοκαιρινό «ξεπούλημα»: Πτώση τιμών που φέρνει ανάσα στο λιανεμπόριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ