«Αυτογκόλ» ποδοσφαιρικών σωματειών - Χρωστούν εκατομμύρια στο Φόρο

Αναλυτικά οι φορολογικές οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων / εταιρειών - Οι «πρωταθλητές» στα χρωστούμενα και οι πέντε συνεπείς

Όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν τα ποδοσφαιρικά σωματεία/εταιρείες, αλλά αύξησαν τα "χρωστούμενα" στο Τμήμα Φορολογίας κατά  €4.8 εκατομμύρια μέσα σε ένα χρόνο, την ώρα που, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, εξακολουθούν να εκκρεμούν αλλά €32.2 εκατομμύρια από παλαιότερες υποχρεώσεις. 

Όπως αποκαλύπτουν στοιχεία που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, 18 από τις 21 ποδοσφαιρικές ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Α' κατηγορίας, δημιούργησαν νέες φορολογικές οφειλές, παρά τις αυστηρές συστάσεις για συμμόρφωση με τις πρόνοιες του νέου Σχεδίου Αποπληρωμής των Οφειλών προς το κράτος, την ώρα που πρόσθετα ποσά εκκρεμούν προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. 

Κυριότερες αιτίες πίσω από τις αυξημένες οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων φαίνεται να είναι αφενός οι καθυστερήσεις στην καταβολή δόσεων και αφετέρου υποχρεώσεις που απορρέουν στο Σχέδιο Αποπληρωμής που βρίσκεται σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2023. Ειδικότερα, το νέο Σχέδιο προέβλεπε επέκταση της περιόδου κάλυψης του προηγούμενου σχεδίου, με την ένταξη και των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών της περιόδου 1.4.2021 – 31.3.2023, χωρίς την παραχώρηση πρόσθετων ελαφρύνσεων με τη μορφή απομείωσης σε τόκους και επιβαρύνσεις. Μάλιστα, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε θέσει ως προϋπόθεση για την παραχώρηση των συγκεκριμένων διευκολύνσεων, ότι τα Σωματεία/Εταιρείες δεν θα δημιουργήσουν νέες οφειλές και ότι τυχόν δημιουργία νέων οφειλών θα τα έθετε εκτός σχεδίου.

Ωστόσο, η Ελεγκτική Υπηρεσία σε έλεγχο που διενήργησε διαπίστωσε ότι 5 από τα 19 σωματεία/εταιρείες που είναι ενταγμένα στο νέο Σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν κατέβαλαν καμία δόση, ενώ 14 από τα 19 σωματεία/εταιρείες είχαν δημιούργησαν νέες οφειλές, συνολικού ύψους €828.789, από την 1η Απριλίου του 2023 και εντεύθεν. 

"Πρωταθλητής" ο ΑΠΟΕΛ 

Αναλυτικά, οι φορολογικές οφειλές των σωματείων, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" έχουν ως εξής: 

 • ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Δημόσια ΛΤΔ και ΑΠΟΕΛ Αθλητικό Σωματείο: €1.34 εκατ.
 • Απόλλων Ποδόσφαιρο Λίμιτεδ, Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Απόλλων Λεμεσού και Απόλλων Αθλοπαιδίες ΛΤΔ: €1,02 εκατ.
 • ΑΕΛ Ποδόσφαιρο ΛΤΔ και Αθλητική Ένωσις Λεμεσού: €960,1 χιλ.
 • PAFOS FC LTD και Αθλητικό Σωματείο Πάφος FC: €775.8 χιλ.
 • Ανόρθωσις Αμμοχώστου Ποδοόσφαιρο ΛΤΔ και Σύλλογος Ανόρθωσις Αμμοχώστου: €374,7 χιλ.
 • Αθλητικό Σωματείο Εθνικός Άχνας: €141,7 χιλ.
 • Οθέλλος Αθηαίνου: €83,8 χιλ.
 • Ερμής Αραδίππου: €41.2 χιλ.
 • Αθλητικός Σύλλογος Ομόνοιας Αραδίππου: 27,9 χιλ.
 • Αθλητικός Σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας και ΟΜΟΝΟΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: €24,1 χιλ.
 • ΠΑΕΕΚ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ και Π.Α.Ε.Ε.Κ Ποδόσφαιρο Λίμιτεδ: €2.874
 • ΔΟΞΑ Θ.Ο.Ι Κατωκοπίας: €500
 • Αθλητικός Μουσικός Σύλλογος ΑΡΗΣ Λεμεσού και ARIS PODOSFERO LTD: €500
 • Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Καρμιώτισσα: €393.82
 • Ένωση Νέων Παραλιμνίου και Ένωσις Νέων Παραλιμνίου (Ποδόσφαιρο) Δημόσια ΛΤΔ: €300
 • Αθλητικό Σωματείο Νέα Σαλαμίς: €9.46

Από την άλλη, υπήρξαν και οι συνεπείς οι οποίοι συμμορφώθηκαν με τις πρόνοιες του νέου σχεδίου και δεν δημιούργησαν νέες φορολογικές οφειλές. Πρόκειται για την ΑΕΚ Κιτίου, Ολυμπιακό Λευκωσίας, Ακρίτα Χλώρακας, ΑΕΖ Ζακακίου και ΟΜΟΝΟΙΑ 29ης Μαϊου

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ξεκίνησε η κατ’ άρθρον συζήτηση του περί στοιχημάτων τροποποιητικού νόμου, ο οποίος προνοεί αύξηση του ποσοστού επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα, που καταβάλλεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και διατίθεται για σκοπούς ενίσχυσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και ακαδημιών τους από το 1,5% στο 3%.

Η Πρόεδρος της Αρχής Ιωάννα Φιάκου, ανέφερε πως βάσει της γνωμάτευσης του νομικού συμβούλου της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, το νομοσχέδιο που προνοεί αύξηση της φορολογίας επί των καθαρών αποδοχών του στοιχήματος θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρεις μήνες προτού αυτό εγκριθεί σε νόμο, εξέφρασε η ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης: «Αμαρτίες» συμβάσεων παιδεύουσι.. Στους ξένους εμπειρογνώμονες η σωτηρία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ