Σε θέση μάχης οι συντεχνίες για κρατικό μισθολόγιο - Έτοιμες να αναχαιτίσουν το ΔΝΤ

Το συνδικαλιστικό κίνημα προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις εάν η Κυβέρνηση υιοθετήσει τις εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το κρατικό μισθολόγιο

Δυναμικά θα αντιδράσει το συνδικαλιστικό κίνημα σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει τις εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το κρατικό μισθολόγιο, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Ματθαίου είπε ότι είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να καλεί όποιον θέλει για να την συμβουλεύει σε οποιοδήποτε θέμα, ωστόσο υπέδειξε πως ήταν καλά γνωστές οι θέσεις και οι εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα εργασιακά ζητήματα.

Τόνισε δε, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα αποδεχθεί να γίνουν βήματα πίσω στα δικαιώματα των εργαζομένων και να υπάρξει επιστροφή σε λογικές αποκοπών, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί να επιστρέψει η χώρα σε εποχές στοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων.

"Σε μία εποχή που η οικονομία πάει καλά, μέτρα που αφορούν μειώσεις ωφελημάτων θα οδηγήσουν σε ύφεση", διεμήνησε ο κ. Ματθαίου.

Του φρονίμου τα παιδιά..

Στο μεταξύ, σε χθεσινή τους σύσκεψη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέληξαν στην ομόφωνη απόφαση ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει τις εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το κρατικό μισθολόγιο, θα προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα δυναμικής αντίδρασης. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, Σύνδεσμος Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς και Σύνδεσμος Υπαξιωματικών Εθνικής Φρουράς.

Σε κοινή ανακοίνωση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του κρατικού τομέα αναφέρουν ότι κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η μελέτη του ΔΝΤ για το κρατικό μισθολόγιο και οι εισηγήσεις του Ταμείου που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις οποίες απορρίπτουν στην ολότητά τους, όπως αναφέρουν, «αφού γίνονται στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής για υποβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».  

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο της συνάντησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κρατικού τομέα έγινε συζήτηση και «αποφασίστηκε όπως ζητηθεί αναλυτική ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το περιεχόμενο της μελέτης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από πλευράς Υπουργείου ότι δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε μείωσης στα δικαιώματα και ωφελήματα των κρατικών υπαλλήλων, όπως επιβεβαιώθηκε και με τις δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών».

«Μετά από περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος, οι Οργανώσεις αποφάσισαν ομόφωνα ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει τις εισηγήσεις του ΔΝΤ, θα προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα δυναμικής αντίδρασης», προστίθεται.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ΑΤΑ

Σε ό,τι αφορά το «ζωτικό θέμα της ΑΤΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι οργανώσεις «επανατόνισαν την αποφασιστικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος για την επίτευξη ολοκληρωμένης και τελικής συμφωνίας, με στόχο την πλήρη απόδοσή της και στη βάση της φιλοσοφίας της και επεσήμαναν την ανάγκη επέκτασης του θεσμού και στους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων».

Αναφέρεται ακόμη, ότι οι οργανώσεις «υπογράμμισαν ότι για να καλυφθεί η μισθολογική διαφορά εκεί και όπου παρατηρείται, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η λύση δεν είναι η μείωση ωφελημάτων και μισθών στον δημόσιο τομέα, αλλά η βελτίωση των αντίστοιχων στον ιδιωτικό τομέα».

Προστίθεται ότι στο ίδιο πλαίσιο οι Οργανώσεις «επεσήμαναν ότι πιθανή εφαρμογή των εισηγήσεων του ΔΝΤ θα οδηγούσε την οικονομία σε ύφεση με όλα τα δυσμενή επακόλουθα».

Καταλήγοντας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημείωσαν ότι αποφάσισαν όπως βρίσκονται «σε στενή μεταξύ τους επικοινωνία και επανασυνέλθουν σε συνεδρία, ανάλογα με τις όποιες εξελίξεις με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και προώθηση κοινών ενεργειών σε σχέση με τα προαναφερόμενα σοβαρά θέματα».

Διαβάστε επίσης: Το ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώσει τα μετρητά, δεν θα τα αντικαταστήσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ