ΥΠΟΙΚ: Επιστρέφει από Βρυξέλλες με εγκεκριμένες τροποποιήσεις στο ΣΑΑ

Στις εργασίες των Ecofin και Eurogroup συμμετείχε ο Μ. Κεραυνός - Εξέφρασε στους ομολόγους του τον προβληματισμό του για τον τρόπο προώθησης των επενδύσεων σε επίπεδο ΕΕ μετά τον τερματισμό του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας το 2026

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (Ecofin), στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, εκπροσωπώντας την Κύπρο. 

Προσβλέπει σε εποικοδομητική συνεργασία με Ουγγαρία 

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως το Συμβούλιο ενημερώθηκε από την Ουγγρική Προεδρία για τους κύριους τομείς προτεραιότητας της κατά το επόμενο εξάμηνο στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, την προώθηση των ενεργειών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εμβάθυνση της ένωσης κεφαλαιαγορών και συμπλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Ο κ. Κεραυνός στην παρέμβασή του καλωσόρισε τις προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας και διαβεβαίωσε για την εποικοδομητική συνεργασία της Κύπρου προς επίτευξη των στόχων της Προεδρίας.

Ναι σε στήριξη Ουκρανίας, ισότιμη αντιμετώπιση και για Κύπρο

Ταυτόχρονα, συμφώνησε με  ομολόγους του που έθιξαν την ανάγκη συνέχισης των ενεργειών για παροχή στήριξης στην Ουκρανία, ως βασική προτεραιότητα, για όσο διαρκεί η επίθεση της Ρωσίας. Η Κύπρος, ανέφερε, ως η ίδια θύμα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους που είναι ευρωπαϊκή επικράτεια η οποία σε κάποιες μέρες συμπληρώνει 50 χρόνια, συνεχίζει να στηρίζει την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία και ως εκ τούτου συμφωνεί πως το θέμα αυτό θα πρέπει να παραμείνει στις κύριες προτεραιότητες του Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του πάντως, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο κ. Κεραυνός τόνισε πως η Κύπρος ως μία διαιρεμένη χώρα από την στρατιωτική εισβολή έχει ένα σοβαρό πρόβλημα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Επομένως, σημείωσε, οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού από πλευράς κυβέρνησης είναι καθοριστικής σημασίας για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και την ανταγωνιστικότητά της.

"Όταν όμως, σε υψηλό επίπεδο εκπρόσωποι χωρών μελών της ΕΕ συνομιλούν με αυτούς οι οποίοι έχουν εισβάλει και συνεχίζουν την κατοχή ευρωπαϊκής επικράτειας στην Κύπρο δεν συμβάλουν προς την κατεύθυνση και τις αρχές της ΕΕ ως προς τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ όσον αφορά την ενίσχυση της Ουκρανίας", δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις του ΣΑΑ

Το Συμβούλιο απασχόλησε και η εφαρμογή του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας όπου τα κράτη μέλη έτυχαν σχετικής ενημέρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενέκριναν τις τροποποιήσεις στα εθνικά πλάνα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Φιλανδίας.

Περαιτέρω, το Συμβούλιο ενέκρινε τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, καθώς και συμπεράσματα σχετικά με τις εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις του 2024, στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών. Εγκρίθηκε επίσης, η εντολή της ΕΕ ενόψει της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20 στις 25-26 Ιουλίου.

Eurogroup: Με το βλέμμα στα δημοσιονομικά 

Χθες, ο κ. Κεραυνός συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup, όπου οι Υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ και υιοθέτησαν κοινό ανακοινωθέν σχετικά με τις κατευθύνσεις δημοσιονομικής πολιτικής για το 2025. Οι Υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη όπως για το 2025 τα κράτη μέλη της ευρωζώνης προβούν σε σταδιακή και βιώσιμη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους, δεδομένης της ανάγκης για μείωση του υψηλού επιπέδου δημοσιονομικών ελλειμάτων και δημόσιου χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε, ειδικότερα, η ανάγκη για γρήγορη και συνεπή υλοποίηση του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, η αποτελεσματική εφαρμογή του οποίου αναμένεται να οδηγήσει σε περιοριστική δημοσιονομική πολιτική για την ευρωζώνη, συνολικά, για το 2025.

Προβληματίζει ο τρόπος προώθησης επενδύσεων 

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κεραυνός συμφώνησε πως η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι προσεκτική, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, τις δημοσιονομικές θέσεις των κρατών μελών και τους κινδύνους που η ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει. Ταυτόχρονα, τόνισε τη σημασία να μην τεθούν σε κίνδυνο οι προοπτικές ανάπτυξης των κρατών μελών, επισημαίνοντας την ανάγκη διατήρησης ενός ικανοποιητικού επιπέδου επενδύσεων και θέτοντας, στο πλαίσιο αυτό, τον προβληματισμό του για τον τρόπο προώθησης των επενδύσεων σε επίπεδο ΕΕ μετά τον τερματισμό του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας το 2026.

Ο Υπουργός ανέφερε, επίσης, πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, στην προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, συμφώνησε πως το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης είναι κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2025, υπογραμμίζοντας τη σημασία αποτελεσματικής και συνεπούς εφαρμογής του νέου πλαισίου.

Διαβάστε επίσης: Στη δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες των βουλευτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ