Αναρτήθηκαν σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων τα Πόθεν Έσχες των μελών του κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας οι 56 βουλευτές και βουλεύτριες καλούνται να καταγράψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, δηλαδή τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, τυχόν χρέη, καταθέσεις, αλλά και επιχειρήσεις που μπορεί να διατηρούν.
Τα μέλη του κοινοβουλίου είχαν λάβει προθεσμία να υποβάλουν το Πόθεν Έσχες τους μέχρι τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου και εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως όλοι έχουν συμμορφωθεί.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα Πόθεν Έσχες των 55 βουλευτών και βουλευτριών, ενώ εδώ έχει αναρτηθεί το αντίστοιχο της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου.
Υπενθυμίζεται πως η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την περασμένη Πέμπτη, στην τελευταία της συνεδρίαση πριν από τις θερινές διακοπές, δύο προτάσεις νόμου οι οποίες στην ουσία αναθεωρούν τον υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από το Πόθεν Έσχες. Στόχος ήταν να αντιμετωπιστούν τα διάφορα κενά και αδυναμίες που είχαν εντοπιστεί, να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος και να ενισχυθεί η διαφάνεια.
Χρειάστηκαν τρία χρόνια και 24 συνεδρίες της Επιτροπής Θεσμών προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτάσεις που τελικά ψηφίστηκαν, οι οποίες συνοπτικά να αναφέρουμε πως εισάγουν, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων από τους αξιωματούχους ή τα δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα που ορίζονται από τη νομοθεσία. Πρόκειται για το λεγόμενο capital statement, το οποίο και θα υπογράφεται από ορκωτό λογιστή,
Το περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων πλέον θα ελέγχεται και θα επαληθεύεται από τον Έφορο Φορολογίας. Επίσης, από εδώ και πέρα Πόθεν Έσχες θα υποβάλλουν και ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, κάτι που αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα σημεία αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης του νέου πλαισίου για το Πόθεν Έσχες.
Διαβάστε επίσης: Βουλή: Εγκρίθηκαν οι προτάσεις νόμου για το Πόθεν Έσχες