Μεγάλα τα ελλείμματα στην προδημοτική εκπαίδευση και φροντίδα, λένε οι συντεχνίες

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ και ΟΙΥΚ – ΣΕΚ

Μεγάλα ελλείμματα διαπιστώνουν ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ και ΟΙΥΚ – ΣΕΚ με την ολοκλήρωση του έργου «Υποστήριξη της επέκτασης και στρατηγικής ανάπτυξης της προδημοτικής εκπαίδευσης και φροντίδας στην Κύπρο», του οποίου τα πορίσματα θα αξιοποιηθούν για την ετοιμασία της 1η Εθνικής Στρατηγικής και σχεδίου δράσης για την προδημοτική εκπαίδευση και φροντίδα.

Σε ανακοίνωσή τους, ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ και ΟΙΥΚ – ΣΕΚ αναφέρουν ότι επιβάλλονται δράσεις, οι οποίες θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και παράλληλα θα δημιουργήσουν πλαίσιο αξιοπρεπών όρων απασχόλησης για τους εργαζόμενους.

Οι συντεχνίες επισημαίνουν σειρά από ζητήματα, τα οποία διαπιστώνονται και στα συμπεράσματα και τα οποία ενισχύουν τις δικές τους διαπιστώσεις για αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων στο πεδίο αυτό.

Συγκριμένα, αναφέρουν ότι παρά το ότι η Κύπρος μαστίζεται από την υπογεννητικότητα, διαπιστώνεται η έλλειψη υποδομών στην προδημοτική εκπαίδευση και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα για παιδιά ηλικίας από 0-3 έτων με λίστες αναμονής.

Πέραν της δημόσιας προδημοτικής εκπαίδευσης 4½ ετών και άνω η προδημοτική εκπαίδευση στηρίζεται στον ιδιωτικό τομέα, ιδιωτικά νηπιαγωγεία και στα Συμβούλιου Κοινοτικού εθελοντισμού και τα πολυδύναμα κέντρα των Δήμων.

Εξάλλου, σημειώνει ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται και με την έλλειψη υποδομών σε κάποιες Επαρχίες, στη φροντίδα, την εκπαίδευση και την φύλαξη παιδιών με ειδικές ανάγκες που συμπληρώνουν το 18 έτος της ηλικίας τους.

Όσο αφορά στην τρίτη ηλικία, οι συντεχνίες διαπιστώνουν υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και φροντίδας ιδιαίτερα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε οίκους ευγηρίας, λόγω του υψηλού κόστους των τροφείων, αλλά και των χαμηλών συντάξεων τους.

Αναφέρουν ακόμα ότι οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους κλάδους είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες και πρόκειται για εργαζόμενους με χαμηλή συνδικαλιστική πυκνότητα ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικών νηπιαγωγείων και οίκων ευγηρίας, όπου οι μισθοί και τα ωφελήματα τους είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό και δυστυχώς είναι στα όρια φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Όπως τονίζουν ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ και ΟΙΥΚ – ΣΕΚ οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις επιβάλλουν δράσεις, οι οποίες θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και παράλληλα θα δημιουργήσουν πλαίσιο αξιοπρεπών όρων απασχόλησης για τους εργαζόμενους.

Σημειώνουν ότι στο πλαίσιο της εξαγγελίας της Κυβέρνησης για εισαγωγή μέτρων που να προωθούν την κάλυψη των εργαζομένων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο 80% υποχρέωση που προκύπτει και από τη σχετική οδηγία της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ΣΚΕ όπως και άλλοι  εθελοντικοί φορείς και ιδιωτικά νηπιαγωγεία (επιδότηση διδάκτρων) χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα θα πρέπει για τη χρηματοδότηση τους, να είναι προϋπόθεση η ύπαρξη και εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το προσωπικό.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι συντεχνίες θεωρούν σημαντικό να ολοκληρώσουν την προσπάθεια που ξεκινήσαν με την εμπλοκή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού για την συνομολόγηση Παγκύπριας Κλαδικής Σύμβασης, που να καλύπτει τα ΣΚΕ και Ευαγή ιδρύματα στο σύνολο τους.

Για τη δημιουργία αξιοπρεπούς πλαισίου απασχόλησης των εργαζομένων του κλάδου, αναφέρουν ότι επιβάλλεται η συνεχής αναβάθμιση του κατώτατου μισθού και ειδικότερα ο καθορισμός ωριαίου μισθού, ΑΤΑ και βασικών δικαιωμάτων, όπως 13ος μισθός, ταμείο προνοίας και υπερωριακής απασχόλησης κλπ.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν ότι η κρατική χορηγία προς τα ΣΚΕ και Κοινωνικά ιδρύματα χρήζει αναβάθμισης και αύξησης με βάση τα προγράμματα λειτουργίας, με κριτήρια δίκαια με βάση τους άλλους βασικούς πόρους χρηματοδότησης, αν υπάρχουν και σε ποιο βαθμό, το μέγεθος των Δήμων/Κοινοτήτων και το τι βοήθεια μπορούν να προσφέρουν με χορηγία και άλλες δραστηριότητες και αν είναι ακριτικές περιοχές με μικρό σε αναλογία πληθυσμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Τέλος στην αγωνία για ΑΕΙ Κύπρου και Στρατιωτικές Σχολές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ