Βουλή: Ζητούν από Υπουργούς Αναστασιάδη να «λογοδοτήσουν» για το Βασιλικό

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ενέργειας τέθηκαν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις που αφορούν το Τερματικό στο Βασιλικό - Αναμένεται να βγει σε προσφορές η Κυβέρνηση για υποδομές και Προμηθέα - Άσχημα τα νέα για την επιδιαιτησία στο Λονδίνο

Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας τέθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το Τερματικό στο Βασιλικό, μετά και από το ντόμινο αποκαλύψεων των προηγούμενων ημερών.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν να πληροφορηθούν τα όσα συμβαίνουν σε σχέση με την έρευνα που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καθώς και για το αίτημα επιστροφής από πλευράς ΕΕ των 68 εκατομμυρίων της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το έργο, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ για τους υπουργούς Ενέργειας κατά την περίοδο διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Ο Στέφανος Στεφάνου ζήτησε να κληθούν μέλη της προηγούμενης Κυβέρνησης καθώς όπως είπε, αποτελούν τους πρωταγωνιστές, στο θέμα του Τερματικού.

Ειδικότερα, το ΑΚΕΛ ζητά να κληθούν οι πρώην υπουργοί Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και Νατάσα Πηλείδου, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και Κωνσταντίνος Πετρίδης,  η τότε Γενική Εισαγγελία κ αι η τότε ηγεσία της ΔΕΦΑ, καθώς όπως είπε, «υπάρχουν ερωτήματα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει». Ακολούθως ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί για όσα συνέβησαν στο παρελθόν, εφόσον «εκείνοι που έπαιρναν τις αποφάσεις δεν είναι στο δωμάτιο».

Ετοιμάζεται για προσφορές η Κυβέρνηση 

Σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με το έργο, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως η Κυβέρνηση αναμένεται να βγει σε προσφορές για την ολοκλήρωση των εργασιών στην προβλήτα και τις χερσαίες υποδομές του τερματικού αλλά και για ενοικίαση πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης αερίου, εάν ο «Προμηθέας» δεν φτάσει έγκαιρα στην Κύπρο από τη Σαγκάη.

Επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο ποιος δεν αφήνει το πλοίο να αποπλεύσει, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως υπάρχει σχεδιασμός για προσφορά κατεπείγοντος έτσι ώστε να βρεθεί εναλλακτικό πλοίο το οποίο θα είναι στις δυνατότητες του «Προμηθέα». Τόνισε δε, ότι ο ιδιοκτήτης του εργοταξίου και του πλοίου που βρίσκεται στη Σανγκάη είναι η ΕΤΥΦΑ. «Άρα πρέπει να κάνει τις διαβουλεύσεις που χρειάζεται με εκείνους που κρατούν το πλοίο στη Σανγκάη».

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι την περασμένη Παρασκευή έχουν παραληφθεί τα ημιτελή έργα του χερσαίου χώρου και της προβλήτας στο Βασιλικό. «Η πρώτη προσπάθεια της ΕΤΥΦΑ είναι να ενεργοποιήσει τις ρήτρες που επιτρέπουν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του τερματικού με υπεργολάβους της σύμβασης. Για σκοπούς διαφάνειας, για ολοκλήρωση του έργου της προβλήτας και των χερσαίων υποδομών θα βγούμε σε προσφορές. Δεν θα είναι με ανάθεση τα έργα, αλλά με προσφορές», διευκρίνισε. 

Περίεργες Διαβουλεύσεις 

Χαρακτηρίζοντας τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κοινοπραξία «περίεργες», ο κ. Παπαναστασίου περιέγραψε πως «υπάρχει μια συμφωνία και ξαφνικά η εταιρεία αποφασίζει διαφορετικά. Δεχόμαστε την αλλαγή και μετά πάλι εγκαταλείπει». «Στις διαβουλεύσεις με την κινέζικη εταιρεία δεν είναι κάτι που συμφωνείται και προχωρεί. Είναι περίεργη διαβούλευση, υπάρχει συμφωνία, αποφασίζει διαφορετικά η εταιρεία, δίνουμε χέρια και αλλάζει απόφαση», πρόσθεσε. 

Αρνητικά μαντάτα από Λονδίνο 

Στο μεταξύ, έπειτα και από έκκληση του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, η συνεδρία διεξήχθη μερικώς κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να εξεταστούν ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία επιδιαιτησίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δικαστήριο του Λονδίνου. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Παπαναστασίου, μόλις χθες υπήρξε μία τοποθέτηση στο πλαίσιο της διαιτησίας, η οποία ήταν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, «χρησιμοποιώντας όσα βρίσκονται σήμερα στον δημόσιο διάλογο», και υπογράμμισε πως «αυτό μας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο να χάσουμε πράγματά στη διαιτησία». 

Για το αν υπάρχουν νεότερα γύρω από τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως το Υπουργείο Ενέργειας δεν είναι το αρμόδιο για να γνωρίζει για τη διαδικασία. «Ενημερωθήκαμε για την άλλη διαδικασία. Τρεις βδομάδες πριν πάρουμε την επιστολή από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, ακούσαμε ότι μπορεί να ερχόταν μια επιστολή η οποία θα στερούσε τα κονδύλια από το ευρωπαϊκό έργο», σημείωσε. 

Διαβάστε επίσης: Ώρα μηδέν για τερματικό και Interconnector – «Στη μάχη» η Επιτροπή Ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ