Βουλή vs Γενικοί Εισαγγελείς: Κατά μέτωπο επίθεση στο Ανώτατο για το Πόθεν Έσχες

Καταχωρίστηκε η ένσταση από πλευράς Βουλής - Δεν είναι απλώς παράδοξο, αλλά τελείως αντινομικό να εξαιρούνται οι δύο αυτοί αξιωματούχοι από την υποβολή των περιουσιακών τους στοιχείων, τονίζουν οι συνήγοροι του νομοθετικού σώματος - Στις 4 Σεπτεμβρίου συνεδιάζει το Ανώτατο

Σε κατά μέτωπο επίθεση περνά η Βουλή των Αντιπροσώπων με στόχο να εξαντλήσει κάθε νομικό περιθώριο προκειμένου να καταστήσει υπόλογους για τα περιουσιακά τους στοιχεία τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Ο λόγος για το Πόθεν Έσχες, αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων καταχώρησε χθες ένσταση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο επιχειρώντας να καταρρίψει τα επιχειρήματα που περιλαμβάνονται στην αναφορά του σχετικού νόμου. 

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχε προβεί στις αρχές Αυγούστου σε αναφορά του νόμου για το Πόθεν Έσχες Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων, επειδή σε αυτά συμπεριλήφθηκαν ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται ότι θα συνεδριάσει στις 4 Σεπτεμβρίου ώστε οι δύο πλευρές να λάβουν σχετικές οδηγίες.

Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είχαν άλλωστε εξ αρχής ταχθεί εναντίον στη συμπερίληψη τους στα πρόσωπα που θα τύγχαναν ελέγχου, αντιπροτείνοντας μάλιστα, σύστημα "αυτορρύθμισης", στα πρότυπα των δικαστών, κάτι που απορρίφθηκε από τα περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, θέτοντας ζήτημα "διαφάνειας" για τα πρόσωπα με πολλές εξουσίες. 

"Όχι" σε εξίσωση με διακαστές 

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που προτάσσονται από πλευράς των νομικών εκπροσώπων της Βουλής των Αντιπροσώπων - την ένσταση κατέθεσε το δικηγορικό γραφείο Φοίβου και Χρίστου Κληρίδη - σημειώνεται ότι οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Νομικής Υπηρεσίας δεν εξομοιώνονται με τους δικαστικούς λειτουργούς, δεν υπάγονται στην δικαστική Υπηρεσία ή στο Δικαστικό Σώμα, ούτε και συνιστούν μία εκ των πολιτειακών και συνταγματικών εξουσιών οι οποίες προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας και διακρίνονται σε Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική Εξουσία.

"Ο Γ.Ε. και ο ΒΓΕ δεν ανήκουν στη δικαστική εξουσία και δεν εξισώνονται ή εξομοιώνονται με αυτήν. Δεν ασκούν ούτε Νομοθετική, ούτε Εκτελεστική ούτε Δικαστική εξουσία. Προΐστανται της Νομικής Υπηρεσίας. Ασκούν την εξουσία τους δυνάμει του Συντάγματος και νόμου στο πλαίσιο της Νομικής Υπηρεσίας και των νομικών υπηρεσιών που παρέχουν ήτοι, νομικών συμβουλών και χειρισμό ποινικών υποθέσεων μεταξύ άλλων. Άρα άλλο Δικαστής και άλλο Γ.Ε. και ΒΓΕ", σημειώνεται στην ένσταση της Βουλής.

Όπως επεξηγείται, προσπάθεια εξίσωσης του Γ.Ε. και ΒΓΕ με δικαστές έγινε και κατά την υπόθεση Κυπρίζονλου κα ν. Δημοκρατίας (2017) ,Ποιν.ΕΦ.53,64.66.68/17 και απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ σπροστίθεται πως το νέο προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες θέτει το πλαίσιο για αξιωματούχους και δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα το οποίο καλύπτει δημόσιους λειτουργούς και αξιωματούχους και συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα της δημοσίας κρατικής μηχανής και του τομέα ημικρατικών οργανισμών, τοπικής αυτοδιοίκησης, τις ένοπλες δυνάμεις, ανεξάρτητες Αρχές, δημόσια πανεπιστήμια, όλους τους ανεξάρτητους, αξιωματούχους, την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, κλπ.

Υποδεικνύεται παράλληλα πως, καθίσταται σαφές ότι ο Νόμος δεν αφορά τους όρους υπηρεσίας των δύο αξιωματούχων ή των λοιπών  ανεξάρτητων αξιωματούχων  που ασκούν δημόσια εξουσία, υπογραμμίζοντας πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε ως συνταγματικό και ήδη δημοσιεύτηκε στην Επίσημη  Εφημερίδα την 1.8.2024 τον αντίστοιχο με τον  επίδικο Νόμο που αφορά το πόθεν έσχες του ιδίου, των υπουργών και βουλευτών. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει χιλιάδες πρόσωπα, βασισμένο μεταξύ άλλων στην αρχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Κράτους Δικαίου, της διαφάνειας και αναλογικότητας, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή, θέμα το οποίο μαστίζει τη κυπριακή κοινωνία.

Αναμενόμενη και επιβαλλόμενη η λογοδοσία 

Όπως επεξηγείται, είναι αναμενόμενο και επιβαλλόμενο ο ΓΕ και ο ΒΓΕ, ως δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα και λόγω της ευθύνης τους για χειρισμό ή συμμετοχή τους σε χιλιάδες υποθέσεις αγωγών, διαιτησιών και προσφυγών στις οποίες εγείρονται ποικιλία θεμάτων πολιτικών αποφάσεων και έχουν ως αντικείμενο οικονομικές απαιτήσεις για τεράστια ποσά και οι αποφάσεις τους οι οποίες είναι καθ' όλα ανέλεγκτες και ανεξέλεγκτες από νομικής πλευράς, αλλά πολύ συχνά βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα όσον αφορά δημόσιες συζητήσεις, και κριτικές, θα συμπεριλαμβάνονταν στο νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο. Πλαίσιο που έκδηλα δεν αφορά τους όρους υπηρεσίας, σημειώνεται, αλλά αποτελεί δικλείδα διαφάνειας και ελέγχου για τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τις εξουσίες, αρμοδιότητες και καθήκοντα τους οι αξιωματούχοι και άλλοι κρατικοί υπάλληλοι.

 "Ο ΓΕ και ο ΒΓΕ αδιαμφισβήτητα ασκούν αρμοδιότητες σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος και ασκούν επιρροή στη δημόσια ζωή", τονίζεται, ενώ υπάρχει, όπως αναφέρει, αδιαφάνεια στις αποφάσεις τους και καμία αιτιολόγηση δεν δίνεται για αυτές. 

Το χαρτί της διαφθοράς 

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που περιλαμβάνονται στην ένσταση γίνεται λόγος και σε κρούσματα διαφθοράς που αφορούν τις τάξεις της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ γίνεται αναφορά και στις καταγγελίες εναντίον των δύο αξιωματούχων, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Άλλο δικαστής, άλλο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας 

Οι δύο αξιωματούχοι θα είναι οι μόνοι που χωρίς να δεσμεύονται από νομική υποχρέωση, αυτοβούλως και αν το αποφασίσουν, οι ίδιοι και τα πρόσωπα που θα τους διαδεχθούν στο μέλλον, θα υποβάλλουν στον Πρόεδρο του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου τις δηλώσεις πόθεν έσχες και αυτός, ατύπως και χωρίς εξουσία λήψης μέτρων ή κυρώσεων αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα τις παραλαμβάνει και θα τις αρχειοθετεί, υποδεικνύουν οι νομικοί εκπρόσωποι της Βουλής, χαρακτηρίζοντας τα περί αυτορρύθμισης ΓΕ και ΒΓΕ ως "καινοφανή ενέργεια". 

"Τη στιγμή που άπαντες δεσμεύονται από κανόνες δικαίου και εντεύθεν νομικές υποχρεώσεις, οι δύο αυτοί αξιωματούχοι θα είναι η μόνη εξαίρεση. Τούτο δεν είναι απλώς παράδοξο, αλλά τελείως αντινομικό και θα αποτελούσε, εάν γινόταν αποδεκτό, ένα αδικαιολόγητο και αχρείαστο συνταγματικό συμβιβασμό", υπογραμμίζεται, ενώ αναφορικά με τα περί παραβίασης της Αρχής Διάκρισης των Εξουσιών, εκφράζεται η θέση πως δεν τίθεται θέμα επέμβασης μέσω του υπό κρίση Νόμου, δηλαδή της Νομοθετικής εξουσίας στη Δικαστική ή στην Εκτελεστική εξουσία.

Σημειώνεται δε, ότι οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι δεν ανήκουν, ούτε υπάγονται στην εκτελεστική και/ή στην νομοθετική εξουσία, αλλά ούτε και ανήκουν στη δικαστική εξουσία, κάτι που αναφέρεται ρητά το Σύνταγμα, ενώ προστίθεται πως καμία επέμβαση δεν κατεδείχθη ή απεδείχθη στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ή των θεσμών.

Διαβάστε επίσης: «Υποτίθεται ότι στόχος όλων μας ήταν να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ