Πώς η Κύπρος θα γίνει σημαντικός κόμβος στην περιοχή (vid)

Η Κύπρος είναι πολλά περισσότερα από ένας προορισμός για διαβατήρια.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Την πεποίθησή τους ότι η Κύπρος πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στο να καταστεί χώρα «κόμβος» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώνοντας την Ανατολή με την Δύση και αποτελώντας το δυνατό σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή αγορά, εξέφρασαν οι Λιβανέζοι σύμβουλοι στρατηγικής και συνεργάτες της κυπριακής Κυβέρνησης Nabih Maroun και Adib M. Basbous.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησαν στην κάμερα του SIGMA οι συνιδρυτές της λιβανέζικης εταιρίας EPOQ Partners, οι οποίοι είναι προσκεκλημένοι του ΔΗΣΥ στο πλαίσιο του «Cyprus 2030» εμφανίστηκαν αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον, εκφράζοντας την άποψη ότι η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να κεφαλαιοποιήσει την συγκυρία προς όφελός της.

Η Κύπρος ως κόμβος

Σύμφωνα με τον κο Basbous, η Κύπρος διαθέτει κάποια προφανή πλεονεκτήματα, αλλά και αρκετά «κρυμμένα», τα οποία όπως είπε μπορεί κανείς να συναντήσει στον πυρήνα της ατζέντας τού “Cyprus 2030”.

«Ερχόμενοι από την Ανατολή, η Κύπρος αποτελεί το πρώτο σημείο εισόδου προς την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και εξυπηρετεί τον θεμελιώδη ρόλο που παίζει η Κύπρος ως αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κος Maroun επισήμανε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση το 2012-2013 είναι εντυπωσιακή.

«Πιστεύω ότι Κυβέρνηση έχει καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επανέλθει εντυπωσιακά η αισιοδοξία των επενδυτών. Αυτό το βλέπουμε στον δείκτη ανάπτυξης. Οι Υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούν τον βασικό κορμό της ανάπτυξης στην Κύπρο έχουν ανακάμψει. Βλέπουμε αρκετή εμπιστοσύνη στους καταναλωτές και υψηλές τουριστικές αφίξεις. Άρα, υπάρχουν αρκετά στοιχεία τα οποία δικαιολογούν το να κοιτάζουμε το μέλλον, να αρχίσουμε να χτίζουμε ένα όραμα για την Κύπρο», είπε.

Σχέδιο πολιτογράφησης επενδυτών

Ερωτηθείς για τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει το σχέδιο πολιτογράφησης έναντι επενδύσεων για το οποίο έχουν μιλήσει αρνητικά αρκετά διεθνή ΜΜΕ, σύμφωνα με τον κο Basbous η Κύπρος είναι πολλά περισσότερα από έναν προορισμό για ευρωπαϊκά διαβατήρια. 

«Είναι ένας προορισμός επιλογής, ένας επιχειρηματικός προορισμός. Ασφαλώς καταλήγεις να κρατάς το διαβατήριο, αλλά η ιδέα είναι να έρθεις, να εγκατασταθείς και να εργαστείς στην Κύπρο. Το Σχέδιο είναι εξ ορισμού εφήμερο, όχι ένα στοιχείο που θα συνεχίσει να φέρνει σοβαρούς επενδυτές και στο μέλλον. Είναι μεν ένα συστατικό, αλλά όχι το μοναδικό», τόνισε.

Πόσο επικίνδυνο είναι το δημόσιο χρέος;

Όσον αφορά την εκτόξευση του δημόσιου χρέους κοντά στο 110%, ο κος Maroun έδειξε να μην το θεωρεί σοβαρό πρόβλημα και ανέφερε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν παρόμοια ποσοστά.

«Ένα χρέος στο 110% του ΑΕΠ παραμένει ένα βιώσιμο χρέος, το οποίο μπορείς να ανατρέψεις πολύ γρήγορα, αν καταφέρεις να εστιάσεις την προσοχή στους σωστούς τομείς της οικονομίας οι οποίοι δημιουργούν αξία και είναι εξαγωγικοί. Δεν νομίζουμε ότι για την Κύπρο αυτά τα επίπεδα δεν είναι διαχειρίσιμα. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κος Basbous εξέφρασε την άποψη ότι ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στον ενεργειακό τομέα και στους υδρογονάνθρακες οι οποίοι αναμφίβολα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην μείωση του χρέους.

Οι μεγάλες προκλήσεις και τα προβλήματα

Κληθείς να απαριθμήσει ποια είναι κατά τον ίδιο οι μεγαλύτερες προκλήσεις, ο κος Maroun σημείωσε πως το μεγάλο στοίχημα είναι η Κύπρος να στρέψει την συγκυρία υπέρ της, καθώς βρίσκεται σε μια αρκετά ασταθή περιοχή, να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά της, να προσελκύσει επενδυτές ως ένας έμπιστος «μεσίτης» για αρκετές από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά κοιτάζοντας προς την Δύση και την Ευρώπη και μετατρέποντας αυτή την συγκυριακή επιτυχία σε ένα καλοσχεδιασμένο όραμα κι έναν οδικό χάρτη που θα την μεταφέρει από την επιτυχία σε κάτι σταθερό στον χρόνο.

«Παλαιότερα, όπως όλοι γνωρίζουν, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δεν είναι μυστικό. Σε μεγάλο βαθμό αυτά έχουν αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν μερικά ζητήματα ακόμα, αλλά τίποτα που να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε ό,τι έχει γίνει, να κάνουμε διασπορά της οικονομίας σε τομείς που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Ασφαλώς, ο τομέας των κατασκευών, τα ενεργειακά, ο τουρισμός όπως είπα νωρίτερα και οι υπηρεσίες είναι σημαντικά. Η ιδέα είναι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που θα οργανώσει τους τομείς με τέτοιο τρόπο στην οικονομία, ώστε αν ένας από αυτός δεν πηγαίνει και τόσο καλά, κάποιος άλλος θα στηρίξει», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ