Πολλαπλά μηνύματα από την έκδοση 30ετούς ομολόγου

Πολλούς αποδέκτες έχει η έκδοση ομολόγου τόσο μακράς διάρκειας για πρώτη φορά από την Κύπρο.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Την μεγάλη πίστη της Κυβέρνησης απέναντι στις επιδόσεις, αλλά κυρίως στις βάσεις της κυπριακής οικονομίας όπως αυτή διαμορφώθηκε στην μετά κρίσης εποχή αντικατοπτρίζει η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για νέα έξοδο στις αγορές με δύο νέες εκδόσεις ομολόγων.

Αποπληρωμή του ρωσικού δανείου

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου που η Κύπρος είχε λάβει λίγο πριν την κρίση από την Ρωσική Ομοσπονδία ύψους €2,5 δισ. και επιτοκίου 4,5% (πριν την αναδιάρθρωση του 2013) και 2,5% (μετά την αναδιάρθρωση).

Όπως είχε δηλώσει ο Χάρης Γεωργιάδης «στο πλαίσιο της διαχείρισης του δημοσίου χρέους εξετάζουμε το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής του συνόλου του ρωσικού δανείου. Είμαστε ευγνώμονες στη Ρωσία, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά έκτοτε έχει γίνει σημαντική πρόοδος και θεωρούμε ότι πλέον μπορούμε να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις».

Ο νέος δανεισμός αποσκοπεί μεταξύ άλλων να αποπληρώσει το υπόλοιπο του ρωσικού δανείου το οποίο σήμερα ανέρχεται σε €1,57 δισ.

Τα πολιτικά μηνύματα

Η έκδοση ομολόγου με διάρκεια 30 ετών αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ιστορικό γεγονός, καθώς η Κύπρος για πρώτη φορά δανείζεται από τις αγορές με έναν τόσο μεγάλο ορίζοντα.

Παράλληλα, περνάει στην πράξη η αισιοδοξία της παρούσας Κυβέρνησης, τόσο για τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών, όσο και για την εικόνα που επιχείρησε να χτίσει αναφορικά με την ποιότητα και την σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας.

Επιχειρείται δε να δοθεί μια απάντηση, τόσο στο εσωτερικό, όπου δέχεται πυρά για την ποιότητα και σταθερότητα της μεταμνημονιακής εποχής, ιδιαιτέρως μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις περικοπές στο Δημόσιο, όσο και στο εξωτερικό, όπου αρκετά δημοσιεύματα έχουν εκφράσει ανησυχίες και φόβους.

Ταυτόχρονα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τον Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει στους επικριτές (και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους…) αναφορικά με τον Συνεργατισμό, το δημόσιο χρέος και την δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ παίρνει μια καλή τελευταία «πάσα» για τα όποια πολιτικά βήματα αποφασίσει να κάνει μετά την προαναγγελθείσα λήξη της θητείας του, καθώς λογικά θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει τα πεπραγμένα της θητείας του σε ένα αφήγημα ενός ταχέως μεν, επώδυνου δε «success story».

Τι σημαίνει για την χώρα

Μιλώντας στο Economy Today ο Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Μάριος Ζαχαριάδης κάνει λόγο για ένα πολύ θετικό σημάδι για την κυπριακή οικονομία, επικεντρώνοντας και ο ίδιος το ενδιαφέρον του στην έκδοση του 30ετούς ομολόγου.

«Πρόκειται για ένα πολύ θετικό, μάλλον ιστορικής σημασίας γεγονός, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος βγαίνει στις αγορές με κάτι τόσο μεγάλο. Μένει να δούμε τι απόδοση θα πιάσει, ωστόσο αναμένω αυτή να είναι μεγαλύτερη από τα ομόλογα άλλης διάρκειας (5ετή, 10ετή, 15ετή), αλλά και υψηλότερη από τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης», αναφέρει.

Αυτό, προσθέτει, δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό, αλλά φυσικό επακόλουθο για τους διεθνείς επενδυτές που λογικά σκεπτόμενοι βλέπουν μεγαλύτερο ρίσκο όταν δανείζουν με μεγαλύτερη διάρκεια.

Σημειώνει δε ότι παράγοντες που ανεβάζουν το κόστος δανεισμού είναι η επισφαλής ακόμα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και το δημόσιο χρέος που βρίσκεται πάνω από το ψυχολογικό όριο του 100%.

Καλές οι συνθήκες για μια τέτοια κίνηση

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης αναφέρει ότι οι συνθήκες στο πλαίσιο της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, με την Κύπρο να προσφέρει ταυτόχρονα καλές επιδόσεις σε ένα αρκετά ικανοποιητικό ρίσκο.

«Αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης αυτή την περίοδο δίνουν πολύ χαμηλές αποδόσεις στους επενδυτές, οι οποίες πλησιάζουν το μηδέν. Η Κύπρος, αν και πολύ μικρότερη, είναι μια χώρα την οποία προτιμούν οι διεθνείς επενδυτές, όπως και όσες βρίσκονται έστω και λίγο μέσα στην επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την εν λόγω συγκυρία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Κύπρος.

«Αυτή την περίοδο στην αγορά επικρατεί ένας πυρετός, όπου οι επενδυτές πρώτα αγοράζουν και μετά σκέφτονται», επισημαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, δεν αναμέναμε έκδοση 30ετούς ομολόγου, ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση αντανακλά τις συνθήκες τις αγοράς καθώς αποτελεί έναν ικανοποιητικό δείκτη σε σχέση με το τι νομίζουν οι αγορές για την Κύπρο και τις μακροχρόνιες διακυμάνσεις της.

Όροι εντολής

Σημειώνεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας είναι ΒΒΒ-/σταθερό (Standard & Poor’s), Ba2/σταθερο (Moody’s), BBB-/σταθερό (Fitch) και BBBL (DBRS).

Οι όροι εντολής για έκδοση των ομολόγων δόθηκε στις τράπεζες Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, J.P. Morgan, Morgan Stanley and Societe Generale. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ