Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως " έχουμε ήδη λάβει την πολιτική απόφαση έτσι ώστε, όσοι εργάζονται και έχουν ήδη αρκετές ασφαλιστικές πιστώσεις, αντί όπως είναι μέχρι σήμερα ο νόμος των κοινωνικών ασφαλίσεων, που δικαιούται κάποιος να κάνει αίτηση για τη σύνταξη του στα 63 του χρόνια, με την αποκοπή του 12% ή στα 65, ήδη προχωρούμε με τροποποίηση νόμου έτσι ώστε να μπορεί κάποιο πρόσωπο με θαλασσαιμία να αιτηθεί πολύ νωρίτερα και να πάρει τη σύνταξη του".
Υπέδειξε δε ότι, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η ηλικία στην οποία κάποιο δικαιούχο άτομο με θαλασσαιμία θα μπορεί να αιτηθεί πρόωρη σύνταξη, αφού το θέμα συζητείται, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για πρόωρη σύνταξη στην ηλικία των 40.
Για όσα άτομα με θαλασσαιμία δεν έχουν ασφαλιστικές πιστώσεις, λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να εργαστούν, η Υπουργός ανέφερε ότι "μαζί με τον αναπληρωτή Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γίνονται όλες οι μελέτες ώστε να δούμε και πως μπορούμε να βοηθήσουμε και όλα τα πρόσωπα με θαλασσαιμία οι οποίοι δεν εργάστηκαν".
Επιπρόσθετα, διαβεβαίωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να ικανοποιηθούν και τα αιτήματα των προσώπων με θαλασσαιμία, τα οποία έχουν εργαστεί αλλά δεν έχουν αρκετές ασφαλιστικές πιστώσεις, που να τους εξασφαλίζουν μια ικανοποιητική σύνταξη, ώστε να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε επίσης πως, στις 20 Μαΐου, το Υπουργείο θα ανακοινώσει, για τρίτη χρονιά, το σχέδιο που αφορά στην εργοδότηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις, με επιδότηση του 75% του μισθολογικού κόστους για δυο χρόνια.
"Αυτό είναι ένα κίνητρο για να εργοδοτηθούν πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις και συνεργαζόμαστε πλήρως με την ΟΕΒ για να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε όσους περισσότερους εργοδότες μπορούμε για να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα", συμπλήρωσε.
Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός υπενθύμισε ότι από τις αρχές του 2019 τέθηκε σε ισχύ το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Διακίνησης, για το οποίο έγιναν και εγκρίθηκαν 250 αιτήσεις από άτομα με θαλασσαιμία.
Συγκεκριμένα, συνέχισε, το σχέδιο προβλέπει επίδομα 102 ευρώ μηνιαίος για άτομα που διαμένουν
σε κοινότητα και είναι ενταγμένα σε μόνιμο και τακτικό πρόγραμμα μεταγγίσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια και 51 ευρώ μηνιαίως για άτομα που διαμένουν σε δήμους.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του 2018 δείχνουν ότι 640 συνάνθρωποι μας υπόκεινται σε τακτικές μεταγγίσεις, ενώ διαβεβαίωσε πως "θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα σας, γιατί πιστεύουμε ότι έχετε απόλυτο δίκαιο και πιστεύουμε ότι το οφείλουμε ως Πολιτεία να δώσουμε εκείνα που χρειάζεται να δώσουμε στα πρόσωπα με θαλασσαιμία".
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Επιστημονικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Χρίστος Νικολάου, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του, θα είναι συνοδοιπόροι και υποστηρικτές στο έργο του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, με στόχο την ευημερία των ατόμων με θαλασσαιμία.
Αναφέρει, επίσης, ότι η θαλασσαιμία αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας της μικρής Κύπρου, με αποτέλεσμα η χώρα μας ν` αποτελεί το μεγάλο παράδειγμα προς μίμηση ανά την υφήλιο, ενώ την ίδια ώρα επισημαίνει πως αυτό δεν επιτρέπει με κανέναν τρόπο να είμαστε σε εφησυχασμό.
"Οι πολύχρονες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων, των επαγγελματιών υγείας, της πολιτείας, της εκκλησίας και των οργανωμένων συνόλων ασθενών, είχαν ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε ελάχιστες γεννήσεις θαλασσαιμικών παιδιών κάθε χρόνο", συμπληρώνει.
Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας σημειώνει ακόμη πως, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της έγκαιρης θεραπευτικής αγωγής, ο μέσος όρος ζωής των θαλασσαιμικών συνανθρώπων μας μεγαλώνει, όπως και στις υπόλοιπες ομάδες πληθυσμού, με αποτέλεσα να κρίνονται αναγκαία μέτρα που να διασφαλίζουν την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Υπενθυμίζει ακόμη ότι, σε μια προσπάθεια για ολιστική και οργανωμένη αντιμετώπιση της νόσου, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θεσμοθετήθηκε η Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας, ενώ το Υπουργείο παρέχει, μέσω των κλινικών θαλασσαιμίας, πρόσβαση σε θεραπεία και υπηρεσίες από πολυθεματική ομάδα, ενώ συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει αναπτύξει συνεργασίες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, Μίλτος Μιλτιάδους, η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Αντρούλα Ελευθερίου και ο οργανωτικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Λεωνίδας Ρουμπάτης.
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής, βραβεύθηκε για την προσφορά του ο παιδίατρος Δρ. Μιχάλης Ψιλοϊνης, ο οποίος ευχήθηκε να προλάβει να δει όλα τα παιδιά και εγγόνια του, όπως χαρακτήρισε τους ασθενείς του, να θεραπεύονται, μετά την επιτυχημένη γονιδιακή θεραπεία που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.
Βραβεύθηκαν, επίσης, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που εργάζονται στις κλινικές θαλασσαιμίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων μας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Υπ. Εργασίας: Σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης θαλασσαιμικών
Την πολιτική απόφαση για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για πρόωρη αφυπηρέτηση ατόμων με θαλασσαιμία, ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας κατά το Παγκύπριο Συνέδριο Θαλασσαιμίας, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προηγουμενο αρθρο
Έτοιμο το νομικό πλαίσιο για την 1η φάση του ΓΕΣΥ
Έτοιμο το νομικό πλαίσιο για την 1η φάση του ΓΕΣΥ Επομενο αρθρο
Ευχαριστίες και ικανοποίηση ΥΠΟΙΚ για ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού
Ευχαριστίες και ικανοποίηση ΥΠΟΙΚ για ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού