Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την περσινή χρονιά η κυπριακή ναυτιλία, με τις εκτιμήσεις να είναι θετικές και για τη φετινή της πορεία.
Την αναπτυξιακή πορεία του τομέα, τη σημασία του στην κυπριακή οικονομία, αλλά και τις προοπτικές του κατέγραψε σε χθεσινές της δηλώσεις η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την εικόνα της κυπριακής ναυτιλίας.
Συγκεκριμένα μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση την περσινή χρονιά είχε επικεντρωθεί σε δύο βασικούς στόχους, στην ενίσχυση του κυπριακού νηολογίου πλοίου και στην αύξηση των εταιρειών που είναι ενταγμένες στο κυπριακό σύστημα φόρου χωρητικότητας, συμπληρώνοντας πως αμφότεροι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί. Κι αυτό, όπως πρόσθεσε, ως αποτέλεσμα και του σχεδίου προβολής των πλεονεκτημάτων της κυπριακής ναυτιλίας που υλοποιήθηκε, αλλά και του γεγονότος ότι η Κύπρος έχει πλέον εδραιωθεί ως ένας από τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές της ναυτιλίας και ως μια μεγάλη ναυτική δύναμη.
Όσον αφορά το κυπριακό νηολόγιο η Υφυπουργός είπε πως με το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που υπήρξε επιτεύχθηκε μια πολύ σημαντική αύξηση στα πλοία που νηολογήθηκαν την περσινή χρονιά, πέραν του 15% που μεταφράζεται σε πέραν των 170 νέων πλοίων.
Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της καθώς «οι αριθμοί για το 2024 επιβεβαίωσαν τις προσπάθειες που έγιναν τον τελευταίο χρόνο» σημειώνοντας περαιτέρω πως ο αριθμός των πλοίων που βρίσκονται σήμερα νηολογημένα στο κυπριακό νηολόγιο είναι ο υψηλότερος από την ίδρυση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας». Εξήγησε πως η αύξηση αυτή ενισχύει τη φωνή της Κύπρου στα διάφορα παγκόσμια διεθνή φόρα για την ναυτιλία, αλλά και τα έσοδα του κράτους από τη ναυτιλία.
Η αναπτυξιακή πορεία του τομέα και η εδραίωση της Κύπρου ως ναυτιλιακή δύναμη αναδεικνύεται και από την αύξηση των εταιρειών που είναι ενταγμένες στο φορολογικό σύστημα μας σύστημα που σήμερα ανέρχονται σε 450 εταιρείες, όπως ανέφερε χθες η Υφυπουργός Ναυτιλίας. Η ίδια εκτίμησε πως ο μεγάλος αυτός αριθμός αποδεικνύει και την εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες που προσφέρει η χώρα μας οι οποίες, πρόσθεσε, θα αναβαθμιστούν περαιτέρω μέσω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Υφυπουργείου Ναυτιλίας που θα ενταθεί τη φετινή χρονιά, καθώς και των προσπαθειών για απλοποίηση διαφόρων νομοθεσιών.
Ερωτηθείσα σχετικά με το τουρκικό εμπάργκο, ανέφερε πως αυτό παραμένει από πλευράς της Τουρκίας η οποία επιχειρεί κατά την ίδια και με άλλους τρόπους να δυσκολέψει την ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας, συμπληρώνοντας όμως πως τα διάφορα εμπόδια υπερπηδούνται. Το γεγονός ότι καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να μεγαλώσουμε το στόλο μας και να διεισδύσουμε σε νέες αγορές είναι, όπως είπε η Υφυπουργός, η απάντηση παγκοσμίως στην Τουρκία.
Για διάφορες άλλες ενέργειες του Υφυπουργείου της η κ. Χατζημανώλη αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική τουρισμού κρουαζιέρας και στις προοπτικές που διανοίγονται μέσω αυτής, παραδεχόμενη όμως, πως ο συγκεκριμένος τομέας εξαρτάται όπως φάνηκε και πέρσι από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη γειτονιά μας.
Κατέγραψε όμως πως με τις ενέργειες και επαφές των τελευταίων χρόνων που είχαν ως αποτέλεσμα εταιρείες όπως η Royal Caribbean και η MSC να λειτουργήσουν γραφεία και να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τη στρατηγική που για πρώτη φορά θα υπάρξει, διανοίγονται νέες προοπτικές όταν θα ανοίξει ξανά για τα καλά η αγορά κρουαζιέρας.
Τέλος, υπενθύμισε πως έχει ανανεωθεί για τρία χρόνια η συμφωνία για τη θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, εκτίμησε πως θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση και φέτος και υπογράμμισε πως στόχος του Υφυπουργείου είναι το 2025 να προσφερθούν υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στα δρομολόγια που θα εκκινούν από τη Λεμεσό.