Στεκόμαστε δίπλα στους γεωργούς μας με πράξεις και προχωράμε με δράσεις που οδηγούν σε μια γεωργία βιώσιμη, ανθεκτική και σύγχρονη που να σέβεται το περιβάλλον, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.
Σε ομιλία της, την Τρίτη, σε ημερίδα με θέμα «Τεχνολογίες πληροφορικής για μια έξυπνη γεωργία, εμπειρίες και καλές πρακτικές εφαρμογής τους από την Ελλάδα και το Ισραήλ» στο Ινστιτούτο Κύπρου, στη Λευκωσία, η Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, μια δέσμευση που υλοποιείται μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική που συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως ανέφερε.
"Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται στη χρήση έξυπνων τεχνολογιών, την ενίσχυση της αγροτικής έρευνας και την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών. Προχωράμε, λοιπόν, με δράσεις που διασφαλίζουν την επάρκεια και την ποιότητα της παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν το περιβάλλον και ενισχύουν τη θέση των γεωργών μας στην αγορά", συνέχισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η επερχόμενη προκήρυξη του μεγάλου επενδυτικού μέτρου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 65 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου. Με καινοτόμες λύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, το μέτρο αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, πρόσθεσε.
"Θέλουμε οι γεωργοί μας να είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της αλλαγής. Με αυτόν τον στόχο, σε λίγες εβδομάδες, θα ανοίξουμε σε δημόσια διαβούλευση το έγγραφο πολιτικής που έχει ήδη συνταχθεί με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και των αγροτικών οργανώσεων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, επιδιώκουμε να ακούσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις κάθε παραγωγού ξεχωριστά, ώστε να διαμορφώσουμε μια κοινή πορεία που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του γεωργικού μας κόσμου", είπε η Υπουργός Γεωργίας.
Ανέφερε πως το νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής συνεχίζει να στοχεύει στο κέρδος του παραγωγού, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης όλων των εισροών και εκροών ενός αγροτικού συστήματος. Σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργία και διάδοση νέας γνώσης, και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, σημείωσε.
Οι καιρικές συνθήκες και το μικροκλίμα μιας περιοχής αποτελούν βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη και εξέλιξη των καλλιεργειών, και είναι απαραίτητο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για τον υπολογισμό της βιωσιμότητας μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, είπε.
Παράλληλα, πρόσθεσε, οικονομικοί, περιβαλλοντικοί, καθώς και λόγοι επάρκειας και ασφάλειας των τροφίμων, επιβάλλουν έναν νέο τρόπο διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που να καταγράφει και να αποτυπώνει, όσο το δυνατόν καλύτερα, τη μεταβλητότητα των χαρακτηριστικών της καλλιέργειας, του εδάφους και του μικροκλίματος, τόσο χωρικά όσο και χρονικά.
Είπε ότι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η «έξυπνη γεωργία» αφορούν, μεταξύ άλλων, την τηλεπισκόπηση, το παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης, τη ρομποτική, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και στοχεύουν στην αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, στην αποδοτικότερη χρήση των αγροχημικών, στην εξοικονόμηση ενέργειας, και στην προστασία του εδάφους και των νερών από τη ρύπανση.
Ανέφερε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω της Προτεραιότητας 4 του Στρατηγικού Σχεδίου, εστιάζει σε «επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», και επιδιώκει να προσφέρει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας προσαρμόζοντας και εξελίσσοντας τις γεωργικές πρακτικές σε βέλτιστες, με στόχο τη μεγιστοποίηση του περιθωρίου κέρδους.
Έδωσε ως παράδειγμα τέτοιων πρακτικών τη χρήση των σύγχρονων αγρο-μετεωρολογικών σταθμών και των έξυπνων υδρομετρητών, οι οποίες αναμένεται να προσφέρουν εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, καθώς οι γεωργοί θα εφαρμόζουν τη βέλτιστη δόση και συχνότητα άρδευσης, με βάση τις ακριβείς ανάγκες των καλλιεργειών τους, και τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών, με την εφαρμογή μοντέλων φυτοπροστασίας, ενισχύοντας την ανάπτυξη και απόδοση των καλλιεργειών τους.
Με τις πρακτικές αυτές, είπε, επιτυγχάνονται επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής, με τη βελτιωμένη και την ελεγχόμενη διαχείριση των εισροών, και προστασία του περιβάλλοντος, με την αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος από εκπλεύσεις θρεπτικών στοιχείων που προκαλούνται από τις υπεραρδεύσεις.
Σημειώνοντας ότι η γεωργική έρευνα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών αιχμής στον πρωτογενή τομέα, η κ. Παναγιώτου είπε ωστόσο, ότι τα ερωτήματα παραμένουν για το πώς θα προωθηθεί η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και πώς θα υιοθετηθεί η εφαρμογή μεθόδων έξυπνης γεωργίας.
"Οι προκλήσεις, όπως είναι το υψηλό κόστος του εξοπλισμού, ο πολυτεμαχισμός της γης αλλά και η ανάγκη εκπαίδευσης των γεωργών με έμφαση στη χρήση της πληροφορικής, απαιτούν συλλογικές προσπάθειες που πρέπει να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης", κατέληξε η Υπουργός.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Η νομοθετική αλλαγή που θα ανοίξει τον δρόμο στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης»