Πολλές απορίες και ερωτήματα εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος σε σχέση με την υποχρεωτική απογραφή των εργαζομένων και των όρων απασχόλησής του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Η σχετική καταγραφή βάσει διατάγματος που εξέδωσε ο Υπουργός Εργασίας άρχισε στις 2 Ιανουαρίου και οι εργοδότες έχουν στη διάθεσή τους χρόνο έως τις 28 Φεβρουαρίου για καταχώριση των στοιχείων που ζητούνται στο ΕΡΓΑΝΗ.
Η πληθώρα, όμως, των στοιχείων που ζητούνται από τις επιχειρήσεις και η διαδικασία καταχώρισής τους συνεχίζει να προκαλεί απορίες και πολλά ερωτήματα, όπως προκύπτει και από το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει διαδικτυακή ενημέρωση που προγραμματίζει η ΟΕΒ για το θέμα την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιανουαρίου.
Σε δηλώσεις της στο Economy Today η βοηθός γενική διευθύντρια της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου, ανέφερε πως οι αιτήσεις συμμετοχής για τη διαδικτυακή ενημέρωση μέχρι σήμερα το πρωί ξεπερνούσαν τις 500 και συνεχίζουν να αυξάνονται.
Όπως είπε, η διαδικτυακή ενημέρωση αποφασίστηκε μετά από τα πολλά ερωτήματα που έχει λάβει η ΟΕΒ από μέλη της σε σχέση με τον πρακτικό τρόπο εφαρμογής της υποχρέωσης που προκύπτει από το διάταγμα του Υπουργού Εργασίας.
Κατά συνέπεια, ανέφερε η κ. Παναγιώτου κρίθηκε αναγκαίο όπως τα πολλά ερωτήματα απαντηθούν από τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Εργασίας, από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις που διαχειρίζονται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων που έχει την ευθύνη επιθεώρησης για τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων.
Η βοηθός γ.δ. της ΟΕΒ διευκρίνισε πως στη διαδικτυακή συνάντηση θα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιθυμούν και χωρίς περιορισμό ατόμων ανά επιχείρηση ακριβώς επειδή η προσπάθεια θα είναι να βοηθηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι προκειμένου οι εργοδότες / επιχειρήσεις να μπορέσουν έγκαιρα να υποβάλουν τα ζητηθέντα στοιχεία.
Πέραν των πιο πάνω η κ. Παναγιώτου θέλησε επίσης να διευκρινίσει πως η θέση που είχε υποβάλει η ΟΕΒ ότι η συγκεκριμένη καταγραφή έπρεπε να γίνει με πιο απλό τρόπο συνεχίζει να ισχύει, συμπληρώνοντας πως η Ομοσπονδία βρίσκεται στη διαδικασία εντοπισμού των προβληματικών σημείων της καταγραφής προκειμένου να υποβάλει σχετικές εισηγήσεις προς τον Υπουργό Εργασίας.
Υπενθυμίζουμε ότι βάσει του διατάγματος για την απογραφή στην ουσία όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των όρων απασχόλησής τους οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταχωρίσουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 15 συνολικά όρους απασχόλησης, όπως η μισθοδοσία και το ωράριο. Συγκεκριμένα οι ουσιώδεις όροι για καταχώριση στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ όπως καταγράφονται στο διάταγμα είναι οι εξής:
1. Στοιχεία εργοδότη
2. Σε περίπτωση επιχείρησης λιανικού εμπορίου, ο τύπος της επιχείρησης
3. Στοιχεία εργοδοτούμενου
4. Έδρα εργοδότη
5. Τόπος παροχής εργασίας βάσει της σύμβασης απασχόλησης και τόπος παροχής εργασίας κατά την καταχώριση
6. Περιγραφή εργασίας και ειδικότητα εργοδοτούμενου
7. Ημερομηνία έναρξης εργασίας
8. Ημερομηνία λήξης εργασίας για εργασία ορισμένου χρόνου
9. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων προσωρινής απασχόλησης τα στοιχεία του έμμεσου εργοδότη
10. Όροι και διάρκεια δοκιμαστικής περιόδου
11. Διάρκεια ετήσιας άδειας και τρόπος απόδοσης
12. Αμοιβή – μισθός, συχνότητα καταβολής (ημερήσια/ εβδομαδιαία/ μηνιαία/ ωριαία)
13. Ωράριο κανονικής εργάσιμης ημέρας/ εβδομάδας
14. Να γίνεται αναφορά εάν το ωράριο εργοδοτουμένου είναι μη προβλέψιμο ωράριο
15. Άλλα ωφελήματα/ επιδόματα, προμήθειες, τιμαριθμικό επίδομα κ.λπ.