Κλείδωσε το ραντεβού συντεχνιών – ΠτΔ - Ποιοι πάνε Προεδρικό στις 28 του μήνα

Τη συνάντηση ζήτησαν 11 συντεχνίες για συζήτηση θεμάτων που θα απασχολήσουν φέτος τους εργαζομένους, όπως η ΑΤΑ, ο κατώτατος μισθός και οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και για να εκφράσουν παράπονα

Χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να διευθετηθεί το ραντεβού που ζήτησε η πανσυνδικαλιστική σύσκεψη της 27ης Ιανουαρίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο αυτό έκλεισε και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, την τελευταία μέρα του μήνα θα ανηφορίσουν για το Προεδρικό, όπως ζήτησαν, οι ηγεσίες ή εκπρόσωποι των 11 συντεχνιών που συνυπέγραψαν το αίτημα για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποία αναμένεται να θέσουν αιτήματα αλλά και παράπονα. Με τα τελευταία να σχετίζονται με την υποβάθμιση, όπως υποστηρίζεται και υποστηρίχθηκε και δημοσίως, του κοινωνικού διαλόγου και κατ’ επέκταση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και των συντεχνιών.

Οι αναφορές επί τούτου και στη κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πανσυνδικαλιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου ήταν αρκετές. «Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί σημαντικά ελλείμματα δημοκρατικής διαχείρισης των εργασιακών σχέσεων και καλείται η Κυβέρνηση όπως προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για προστασία και περαιτέρω ενίσχυση και ουσιαστική αξιοποίηση των θεσμών της τριμερούς συνεργασίας» κατέγραφε συγκεκριμένη η κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών που συμμετείχαν στην πανσυνδικαλιστική (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΕΣΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι, ΣΑΚ).

Στην ίδια ανακοίνωση «οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, πιστές στον ρόλο που τους έχει αποδώσει διαχρονικά η Πολιτεία και ο οποίος έχει εδραιωθεί μέσα από τη στήριξη των εργαζομένων, καταδικάζουν την όποια παρέκκλιση από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, την υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου του κοινωνικού διαλόγου, σε τριμερές και διμερές επίπεδο, όπως και τις όποιες ενδείξεις αντιδημοκρατικής διαχείρισης των θεμάτων που βρίσκονται υπό συζήτηση». Αναφορές στον θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο γίνονταν ξανά στην ίδια ανακοίνωση με αφορμή το αίτημα για συνάντηση με τον ΠτΔ: «Στο πλαίσιο της προσπάθειας καλύτερου συντονισμού και δικαιότερης αξιολόγησης των προτεραιοτήτων που αφορούν και επηρεάζουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία ευρύτερα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν στην Πανσυνδικαλιστική σύσκεψη, ζητούν συνάντηση με  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσα από την οποία θα τεθούν πιο ευδιάκριτα οι στόχοι για το 2025, οι οποίοι θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα από την πλήρη αξιοποίηση της θεσμοθετημένης διαδικασίας που εμπλέκει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε διμερές και τριμερές επίπεδο και η οποία, το τελευταίο διάστημα έχει υποβαθμιστεί σε επικίνδυνα επίπεδα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα ομαλής λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων».

Όπως αναφέρθηκε και μετά την πανσυνδικαλιστική σύσκεψη, ηγετικά στελέχη εξέφρασαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους την ενόχλησή τους γιατί όπως υποστηρίζουν παρατηρείται υποβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου «φωτογραφίζοντας» τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου.

Ο κ. Παναγιώτου, πάντως, καθώς και ο Υπουργός Οικονομικών όπως αναφέρουν πληροφορίες του Economy Today θα είναι μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων που θα είναι παρόντες στο ραντεβού του ΠτΔ με το συνδικαλιστικό κίνημα καθώς τα κύρια θέματα που επιθυμούν να συζητήσουν οι συντεχνίες προκειμένου να τεθούν «πιο ευδιάκριτοι οι στόχοι για το 2025» αφορούν πρωτίστως τα χαρτοφυλάκια των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, αυτά αφορούν μεταξύ άλλων το θέμα της ΑΤΑ, καθώς το καλοκαίρι εκπνέει η μεταβατική συμφωνία για το θεσμό μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, το θέμα της απασχόλησης ξένων εργαζομένων από τρίτες χώρες, τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τον εθνικό κατώτατο μισθό και τη φορολογική μεταρρύθμιση. Για τη φορολογική μεταρρύθμιση, πάντως, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως η παρουσίαση του σχεδιασμού του ολοκληρωμένου φορολογικού επανασχεδιασμού  θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ