Ξανά στο προσκήνιο η μεταρρύθμιση του Δημοσίου

Αναμένουν το σινιάλο της Φρανκφούρτης για την Κεντρική Τράπεζα.

Του Νέστορα Βασιλείου

Το κεφάλαιο της μεταρρύθμισης του Δημοσίου ανοίγει λίαν συντόμως εκ νέου. Μετά το «μπλόκο» της Βουλής στην προηγούμενη προσπάθεια το Υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται σοφότερο για να αλλάξει, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα στις προαγωγές και στις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας του τόπου.

Στην τελική ευθεία

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει ολοκληρώσει, όπως πληροφορείται η «Σ», την προσπάθειά του για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας στο σκέλος που αφορά, μεταξύ άλλων, στις προαγωγές και στις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και πολύ σύντομα θα το επαναφέρει στη Βουλή. Έγκυρες πηγές επισημαίνουν ότι το όλο θέμα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία.

«Τα κείμενα των νομοσχεδίων είναι έτοιμα και αναμένεται να σταλούν στη Νομική Υπηρεσία για τον τελικό νομοτεχνικό έλεγχο πάρα πολύ σύντομα». Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η αποστολή των νομοσχεδίων στη Νομική Υπηρεσία δεν είναι θέμα μηνών ή εβδομάδων, αλλά ημερών και προσθέτουν ότι η ετοιμασία τους «κράτησε περισσότερο χρόνο απ’ όσο έπρεπε γιατί χρειάστηκε να γίνουν αρκετές αλλαγές, καθώς είναι πολλά τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, η ΠΑΣΥΔΥ, τα κόμματα και άλλοι. Τα έχουμε ξαναδεί και είναι σε πολύ πολύ προχωρημένο στάδιο».

Η καθυστέρηση, αναφέρουν, ήταν αναπόφευκτη καθώς όσα είχαν συμφωνηθεί με τη συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο της προηγούμενης προσπάθειας για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είχαν απορριφθεί από τη Βουλή. Συνεπώς, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «επιχειρήθηκε νέος γύρος διαβουλεύσεων για να δούμε τις θέσεις των κομμάτων, κρατώντας ταυτόχρονα στο βαθμό που μπορούμε και τη συναίνεση της ΠΑΣΥΔΥ».

Θετική η ΠΑΣΥΔΥ

Σε γενικές γραμμές η νέα προσπάθεια της Κυβέρνησης φαίνεται να ευνοείται από την ΠΑΣΥΔΥ, αν και ο ισχυρός άνδρας της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις μέχρι νεωτέρας. Η ΠΑΣΥΔΥ είχε «ευλογήσει» και την προηγούμενη κίνηση της Κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ επιβεβαιώνει στη «Σ» ότι το όλο θέμα βρίσκεται στην τελική ευθεία και επισημαίνει ότι «είχαμε συμφωνήσει στα θέματα μεταρρύθμισης η ΠΑΣΥΔΥ και η Κυβέρνηση. Στη Βουλή είχαν κάποιες παρατηρήσεις τα κόμματα και έκαναν κάποιες αλλαγές, κάποιες τροποποιήσεις.

Έχουν τεθεί υπόψη μας οι παρατηρήσεις αυτές και αρχίσαμε από την αρχή να συζητούμε δηλαδή αυτές τις παρατηρήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών». Ακόμη δεν έχει υπάρξει κατάληξη, σημειώνει ο Γλαύκος Χατζηπέτρου και προσθέτει ότι «έγινε συνάντηση, τέθηκαν επί τάπητος κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες θα τύχουν μελέτης από τη συνδικαλιστική πλευρά. Έγιναν αλλαγές και θα τις δούμε. Πάμε με καλή διάθεση να βρούμε λύση».

«Ακόμη μια καινοτομία»

Πρόθεση της συντεχνίας, προσθέτει ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ, «ήταν να καταλήξουμε ουσιαστικά πάνω σε ένα θέμα, το οποίο συζητείτο για χρόνια, την αξιολόγηση. Κάναμε ακόμη μια καινοτομία, τη διατμηματική προαγωγή». Εξηγώντας περαιτέρω την αλλαγή που προωθείται, ο Γλαύκος Χατζηπέτρου αναφέρει ότι «στο επίπεδο της Α13 σε ομοειδείς κλάδους, όπως για παράδειγμα κάποιοι κλάδοι οικονομικοί.

Οι θέσεις αυτές θα είναι για όλους όσοι είναι στο πιο κάτω επίπεδο σε διάφορες υπηρεσίες. Αν, για παράδειγμα, έχουμε μια θέση με απαίτηση να είναι κάποιος οικονομολόγος και είναι στο Α οικονομικό τμήμα, να μπορούν να διεκδικήσουν αυτήν τη θέση από το επίπεδο της Α11, που είναι το πιο κάτω επίπεδο, όλοι οι οικονομικοί κλάδοι. Μπορεί, για παράδειγμα, ο «Χ» οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών να διεκδικήσει σε ένα άλλο οικονομικό τμήμα».

«Κεφάλαιο» Κεντρική Τράπεζα

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και το θέμα της μεταρρύθμισης στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. «Αναμένουμε την τελική συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα. Αφαιρούνται μεν εξουσίες από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο δεν αποτελεί σημείο εμπλοκής της μεταρρύθμισης. Δημιουργείται πλέον τριμελής εκτελεστική επιτροπή», σημειώνουν στη «Σ» πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στην πράξη η εκτελεστική εξουσία αντί σε ένα πρόσωπο θα βρίσκεται σε τρία. «Ο Διοικητής ασφαλώς παραμένει Διοικητής, αλλά αποκτά νόημα η παρουσία των εκτελεστικών και ενισχύεται η ανεξαρτησία όλων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Στόχος είναι με τη μεταρρύθμιση να υπάρξει εκσυγχρονισμός της εταιρικής διακυβέρνησης, η οποία θα «είναι πολύ πιο κοντά στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου υπάρχει ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τρεις εκτελεστικοί», προσθέτουν.

Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει εκσυγχρονισμός «με κατανομή εξουσιών, με τη διάκριση των εκτελεστικών και των μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας κ.λπ». Κύκλοι της εποπτικής Αρχής σημειώνουν στη «Σ» πως ό,τι και να γίνει σε αυτό το επίπεδο, δεν θα λύσει τα πραγματικά θέματα της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία αφορούν στη συμπλήρωση των κενών σε προσωπικό, στην αναβάθμιση των ικανοτήτων του προσωπικού μέσω εκπαίδευσης, στο θέμα των προαγωγών, οι οποίες δεν έχουν δοθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Διερωτώνται τι αλλάζει για τον υπάλληλο και καταθέτουν τον προβληματισμό τους, λέγοντας ότι ο νόμος έχει να κάνει με τις εξουσίες και όχι με την ενίσχυση της αποδοτικότητας της Κεντρικής Τράπεζας και δη την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, όπως είναι, για παράδειγμα, η διαμόρφωση πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή: Σημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ