Έρευνα: Ποια παιδικά καθίσματα είναι τα πιο επικίνδυνα;

Σε μια εκτενή έρευνα με τη συμμετοχή 26 παιδικών καθισμάτων προχώρησε η ADAC καταλήγοντας σε χρήσιμα συμπεράσματα για την ασφάλεια των ανήλικων επιβατών ενός αυτοκινήτου.

Η ADAC αποτελεί τη μεγαλύτερη λέσχη αυτοκινήτου στην Ευρώπη και ο μοναδικός ανεξάρτητος φορέας ο οποίος πραγματοποιεί συστηματικά δοκιμές σε σχέση με την ασφάλεια που παρέχει ένα παιδικό κάθισμα σε περίπτωση ατυχήματος.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι όλα τα παιδικά καθίσματα προσφέρουν την απαιτούμενη προστασία, δεν είναι σπάνιες και εκείνες οι περιπτώσεις που ένα προϊόν κρίνεται ανεπαρκές και ως εκ τούτου ακατάλληλο για χρήση.

Στο νέο κύκλο δοκιμών της ADAC συμμετείχαν 26 διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν τη μικρότερη ηλικιακή κατηγορία.

Ανάμεσα στα 26 καθίσματα, τα 14 απέσπασαν τον χαρακτηρισμό του αποτελεσματικού, επτά αποδείχθηκαν ικανοποιητικά, ενώ υπήρξαν και τέσσερα τα οποία δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα επίπεδα ασφαλείας.

Σημειώστε ότι και οι τέσσερις περιπτώσεις των καθισμάτων με τη χαμηλότερη βαθμολογία, αποτελούν προϊόντα τα οποία είναι σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν μια ευρύτερη ηλικιακή ομάδα, μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ανάγκη για την αγορά διαφορετικών τύπων καθισμάτων καθώς ο σωματότυπος του παιδιού αλλάζει.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι μια τέτοια επιλογή είναι προφανές ότι μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα, εκ του αποτελέσματος μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως δεν είναι η πλέον αποτελεσματική.

Ειδικότερα, χαμηλότερη του αναμενομένου ήταν η επίδοση των Lettas Murphy, Nuna Tres LX, Chicco Seat4Fix και Chicco Seat4Fix Air, τέσσερα καθίσματα που καλύπτουν την ηλικιακή ομάδα 0 έως 12 ετών.

Τα μειονεκτήματα των συγκεκριμένων καθισμάτων είναι οι αυξημένες δυνάμεις οι οποίες αναπτύσσονται κατά την πρόσκρουση, το αυξημένο βάρος που καθιστά τη μετακίνησή τους δύσκολη και η πολυπλοκότητα της τοποθέτησή τους, η οποία με τη σειρά της καθιστά εξαιρετικά πιθανή την πραγματοποίηση ενός λάθους.

Ένα ακόμα στοιχείο που μπορεί να υποβαθμίσει και μάλιστα σημαντικά την αξιολόγηση του ADAC είναι τα υλικά κατασκευής ενός παιδικού καθίσματος και πιο συγκεκριμένα οι ουσίες μπορεί να εκλύει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Για παράδειγμα, δύο καθίσματα της Besafe, τοποθετούνται στην «κόκκινη» λίστα της ADAC εξαιτίας των «ρύπων» που εκλύουν τα υλικά κατασκευής τους.

Συνολικά, η χειρότερη επίδοση ανήκει στο Chicco Kiros i, καθώς ο κίνδυνος τραυματισμού κρίθηκε από την ADAC εξαιρετικά υψηλός τόσο στις μετωπικές όσο και στις πλευρικές συγκρούσεις. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οριακές ήταν και οι επιδόσεις των Seat4Fix αλλά και Seat4Fix Air του ίδιου κατασκευαστή.

Εκτός του αυξημένου βάρους, των υλικών κατασκευής και της πολυπλοκότητας της πρόσδεσης, τα καθίσματα Oreo 360 (I και ΙΙ) της Osann, δεν προσφέρουν την απαιτούμενη άνεση για το παιδί.

Αντίστοιχα είναι και τα χαρακτηριστικά του Swandoo Marie 2, το οποίο κρίθηκε απλώς επαρκές εξαιτίας τη μη εργονομικής θέσης του καθίσματος και των «εχθρικών» για την υγεία του παιδιού υλικών κατασκευής.

Ερωτηματικά, τέλος, σε σχέση με την ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει σε περίπτωση πρόσκρουσης το Nuna Tres LX, καθώς η πιθανότητα τραυματισμού σε μετωπική σύγκρουση θεωρείται αυξημένη.

ΠΗΓΗ: Carandmotor.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ