Offcanvas
Offcanvas

Κύπρος

Στεγαστική κρίση: Τα σχέδια αυξάνονται, τα κονδύλια μειώνονται και το κόστος στέγασης συνεχίζει την ανηφόρα

Μαρία Καραΐσκου
Στεγαστική κρίση: Τα σχέδια αυξάνονται, τα κονδύλια μειώνονται και το κόστος στέγασης συνεχίζει την ανηφόρα

Η επιταχυνόμενη ετήσια άνοδος 7% στις τιμές ακινήτων και τα «καμπανάκια» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κενό στην κοινωνική στέγαση

Το κόστος στέγασης ολοένα και αυξάνεται, τόσο για αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος όσο και για ενοίκιο, με τις τιμές των ακινήτων να καταγράφουν επιταχυνόμενη άνοδο 7% εντός του 2026.

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα παρουσίασε δύο νέα στεγαστικά σχέδια. Το πρώτο, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης της οικογενειακής περιουσίας, με τη δημιουργία επιπρόσθετου ορόφου για παιδιά ή εγγόνια. Το δεύτερό, προβλέπει την διάθεση οικοπέδων στο 25% της αγοραίας αξίας τους, βάση κριτηρίων και σε πολίτες κάτω των 45 ετων.

Παράλληλα, τα έξοδα του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης για παροχές στέγασης παρουσιάζονται μειωμένα για το 2027, με τα πλείστα στεγαστικά σχέδια να περνούν μέσω του ΚΟΑΓ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Έκθεσή της που δημοσιεύθηκε 3 Ιουνίου 2026 ανέδειξε τις  αδυναμίες της Κύπρου στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Ειδικότερα, η Επιτροπή, επισήμανε την έλλειψη κοινωνικής στέγασης στην Κύπρο η οποία συνεχίζει να επιβαρύνει κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά.

«Η έλλειψη κοινωνικής στέγασης η σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά καθυστερούμενων οφειλών που σχετίζονται με την στέγαση, συνεχίζει να επιβαρύνει τα ευάλωτα νοικοκυριά, παρά τα πρόσφατα προγράμματα στήριξης και την προγραμματισμένη αύξηση της προσφοράς κατοικιών», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ανάμεσα στις συστάσεις της Επιτροπής είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας οικονομικά προσιτής και κοινωνικής στέγασης.

Μειωμένες οι δαπάνες στέγασης στον προϋπολογισμό  

Στον προϋπολογισμό του 2026 προβλεπόταν το κονδύλι €101,1 εκατ. και στον προϋπολογισμό του 2027, σύμφωνα με την παρουσίαση του Υπουργείου Οικονομικών, το ποσό μειώνεται στα €93,9 εκατ..

Η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2028, με το σχετικό κονδύλι να περιορίζεται στα €79,9 εκατ. Πρόκειται για συνολική μείωση της τάξης του 21% από το 2026 μέχρι το 2028.

 

Ανεβαίνει ασταμάτητα το κόστος στέγασης

Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, δείχνουν ότι επιταχυνόμενη αύξηση στις τιμές ακινήτων. Με άλλα λόγια, οι τιμές όχι μόνο συνεχίζουν να ανεβαίνουν, αλλά χρόνο με τον χρόνο οι αυξήσεις είναι πιο ισχυρές.

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών, για το ά τρίμηνο του 2026, κατέγραψε επιταχυνόμενη αύξηση της τάξης του 7,1%, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025 η άνοδος ήταν 4,8%.

Αναλυτικότερα, πρωταγωνιστές στην άνοδο των τιμών είναι τα διαμερίσματα, τα οποία κατέγραψαν ετήσια αύξηση 10,8%, ενώ οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με ρυθμό 3%.

Η ΚΤΚ αποδίδει την άνοδο στην συνεχιζόμενη σθεναρή ζήτηση για αγορά κατοικιών κυρίως από ξένους αγοραστές καθώς και στο αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος.

 

 

Κοντά ή πάνω από €1.000 για δυάρι διαμέρισμα, €1.900 στη Λεμεσό

Τα δεδομένα της Total Valuations επιβεβαιώνουν ότι η ενοικίαση ενός διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων απαιτεί πλέον κοντά ή πάνω από €1.000 στις περισσότερες πόλεις, ενώ στη Λεμεσό αγγίζουν τα €1.900.

Ενοίκια για δυάρια – Μέσες τιμές:   

  • Λευκωσία: €900 - €1.100 (αναλόγως περιοχής)
  • Λεμεσός: €1.900
  • Πάφος: €1.000
  • Λάρνακα: €800

Πηγή: Total Valuations

Χάσμα στις τιμές αγοράς

Όσον αφορά τις τιμές αγοράς διαμερισμάτων καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις από επαρχία σε επαρχία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ask Wire που στηρίζονται στις πωλήσεις που έγιναν μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους, οι μέσες τιμές είναι οι πιο κάτω:

- Λεμεσός: ~€363.000

- Πάφος: ~€262.000 

- Λευκωσία: ~€183.000 

- Λάρνακα: ~€171.000

- Αμμόχωστος: ~€150.000

Οι πιο πάνω τιμές αφορούν μέσους όρους και η τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων, επιφάνειας περίπου 75–90 τ.μ., κινείται κοντά ή ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο κάθε επαρχίας.

Ο CEO της Ask Wire, Παύλος Λοΐζου,  σε ανάλυσή του, ανέδειξε την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη προσέγγιση στο στεγαστικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Κύπρος δεν χρειάζεται ακόμη ένα αποσπασματικό στεγαστικό σχέδιο. Χρειάζεται ένα μόνιμο σύστημα που θα αξιοποιεί ό,τι υπάρχει, θα οικοδομεί όπου είναι απαραίτητο, θα διατηρεί τη δημόσια περιουσία και θα τη διαχειρίζεται επαγγελματικά για τις επόμενες γενιές».

Τελευταία Νέα

Τελευταία νέα

ΕΕ για Τουρκία: Με τον περιορισμό των δικαιωμάτων απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό της σχέδιο

ΕΕ για Τουρκία: Με τον περιορισμό των δικαιωμάτων απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό της σχέδιο

Η Επίτροπος Διεύρυνσης εκράζει τις ανησυχίες της

Παγκόσμια οικονομία: Πόσο εκτεθειμένος είναι ο κόσμος σε μία νέα μεγάλη κρίση

Παγκόσμια οικονομία: Πόσο εκτεθειμένος είναι ο κόσμος σε μία νέα μεγάλη κρίση

Γιατί τα περιθώρια αντίδρασης των Αρχών δείχνουν περιορισμένα

UBS: «Η Ελβετία μίλησε», η τράπεζα θα την εγκαταλείψει;

UBS: «Η Ελβετία μίλησε», η τράπεζα θα την εγκαταλείψει;

Αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει στην UBS φόρο εξόδου ύψους έως και 10 δισ. δολαρίων

Κακάο: Το El Niño απειλεί την παραγωγή – Νέα άνοδος στις τιμές

Κακάο: Το El Niño απειλεί την παραγωγή – Νέα άνοδος στις τιμές

Το ισχυρότερο El Niño απειλεί την παραγωγή κακάο στη Δυτική Αφρική, με ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες να πιέζουν Ακτή Ελεφαντοστού…

Δολάριο: Το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τις αρχές του 2025 (γράφημα)

Δολάριο: Το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τις αρχές του 2025 (γράφημα)

Τέσσερις εβδομάδες ανόδου και κέρδη 3% για το αμερικανικό νόμισμα - Πώς πετρέλαιο, Fed και AI τροφοδοτούν το ράλι

Φορολογική δικαιοσύνη: Στο τραπέζι και η υποχρεωτική προσφυγή στο Εφοριακό πριν το δικαστήριο

Φορολογική δικαιοσύνη: Στο τραπέζι και η υποχρεωτική προσφυγή στο Εφοριακό πριν το δικαστήριο

Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην αποσυμφόρηση του δικαστικού συστήματος και στην καλύτερη αξιοποίηση της εξειδίκευσης…

Γαλλικά ομόλογα: Η μαζική φυγή των hedge funds εκτίναξε του spread στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011

Γαλλικά ομόλογα: Η μαζική φυγή των hedge funds εκτίναξε του spread στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011

Μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια έκλεισαν τις θέσεις τους στα γαλλικά ομόλογα επιδεινώνοντας το sell-off, με το spread έναντι των…

Η μάχη της… Μάγχης – Το νέο τρένο της Virgin κόντρα στη Eurostar

Η μάχη της… Μάγχης – Το νέο τρένο της Virgin κόντρα στη Eurostar

Ο όμιλος Virgin σχεδιάζει να ξεκινήσει τα νέα δρομολόγια από το Λονδίνο το 2030

CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X