«Τhe Road Ahead» για την Κύπρο

Ο κ. Φειδίας Πηλείδης σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του εξομολογείται πώς βίωσε ως πρόεδρος του ΚΕΒΕ την οικονομική κρίση κατά την εξαετή του θητεία. Μιλά, επίσης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα οι επιχειρήσεις, για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε φορολογικό επίπεδο.

Τέλος, αποκαλύπτει τα επόμενα επαγγελματικά του σχέδια.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Αποχωρείτε αυτόν τον μήνα από την προεδρία του ΚΕΒΕ. Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν;

Η 6ετής θητεία στο ΚΕΒΕ ήταν μια ευχάριστη και δημιουργική περίοδος. Μου δόθηκε η ευκαιρία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο να υπηρετήσω τα κοινά και να προσφέρω στον επιχειρηματικό κόσμο και την κυπριακή οικονομία. Αποχωρώ με ικανοποίηση, γιατί έχουμε συμβάλει μαζί με τα συλλογικά Σώματα του ΚΕΒΕ στο να εξέλθει η χώρα μας από μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Θα παραμείνω δίπλα στη νέα ηγεσία του ΚΕΒΕ, για να συνεχίσουμε το δημιουργικό και αναπτυξιακό έργο του επιμελητηριακού θεσμού.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Όσον αφορά στα κοινά ήδη υπηρετώ στα Συμβούλια δύο Εποπτικών Αρχών ως Αναπληρωτής Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος. Επίσης, είμαι επικεφαλής της ελληνοκυπριακής ομάδας στην τεχνική επιτροπή για επιχειρηματικά θέματα για το Κυπριακό.

Όσον αφορά στις ιδιωτικές επαγγελματικές μου δραστηριότητες υπηρετώ ως μέλος των Συμβουλίων τεσσάρων πολύ μεγάλων διεθνών συγκροτημάτων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Συμμετέχω, επίσης, σε Οργανισμό Παροχής Εταιρικών Διοικητικών Υπηρεσιών όπως είναι υπηρεσίες καταπιστευμάτων, παροχής υπηρεσιών μη εκτελεστικών συμβούλων, υπηρεσιών Γραμματέα Εταιρειών και άλλες συναφείς υπηρεσίες.

Σκοπεύω να αναπτύξω σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις δραστηριότητες.

Το ΚΕΒΕ ήταν «παρών»

Διατελέσατε Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κατά την οποία αρκετές επιχειρήσεις μετά το κούρεμα καταθέσεων οδηγήθηκαν σε λουκέτο. Πώς βιώσατε την οικονομική κρίση και ποιες ενέργειες κάνατε ως Επιμελητήριο, για να στηρίξετε τις κυπριακές επιχειρήσεις;

Το ΚΕΒΕ ήταν «παρών» και στήριξε από την αρχή τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τον επιχειρηματικό κόσμο. Παρέχοντας συμβουλές, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις τραγικές εξελίξεις. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο όλο αυτό που έζησαν οι Κύπριοι πολίτες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ο επιχειρηματικός κόσμος ήταν σοκαρισμένος και προσπαθούσε να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα που δημιούργησε το κούρεμα των καταθέσεων, οι περιορισμοί στις συναλλαγές και οι άλλες αποφάσεις του Eurogroup. Δεν υπήρχε, ωστόσο, κάποιο προηγούμενο, προκειμένου να αντλήσουμε εμπειρίες και να δράσουμε ανάλογα.

Η πρώτη μας ενέργεια μετά το ξέσπασμα της κρίσης ήταν η έκδοση ενός εντύπου στα αγγλικά - The Road Ahead - το οποίο χρηματοδοτήθηκε από μεγάλες εταιρείες του τόπου και παρουσίαζε την πραγματική κατάσταση στην Κύπρο, ενώ διανεμήθηκε ευρύτατα στο εξωτερικό. Παράλληλα, δώσαμε δεκάδες συνεντεύξεις σε διεθνή ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ.

Καταθέσαμε, επίσης, αριθμό εισηγήσεων προς την Κυβέρνηση για μέτρα και κίνητρα που έπρεπε να ανακοινωθούν, προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.

Μερικές από τις εισηγήσεις μας που υλοποιήθηκαν ήταν η ανάγκη συμψηφισμού/συνυπολογισμού δανείων με καταθέσεις, η κατάργηση του περιορισμού των 50.000 ευρώ στη μεταφορά χρημάτων μεταξύ διαφορετικών τραπεζικών ιδρυμάτων, η παράταση του χρόνου καταβολής του ΦΠΑ στο κράτος για διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη αναστολή της πρόνοιας για επιβολή προστίμου στις περιπτώσεις καθυστερήσεων, η εξαίρεση από το κούρεμα κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία συμμετείχαν κυπριακές επιχειρήσεις, για να μην επηρεαστεί η ικανότητά τους να ολοκληρώσουν τα προγράμματα που ανάλαβαν με κίνδυνο να χαθεί το σύνολο των κονδυλίων που διεκδικούσαν.

Ταυτόχρονα, αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των επιχειρηματικών αποστολών και φόρουμ στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουμε τους συνεργάτες και πελάτες μας στις διάφορες χώρες για την πραγματική κατάσταση της χώρας, κάτι που εκ των υστέρων απεδείχθη πολύ καθοριστικό.

Επιπρόσθετα, στις συναντήσεις μας με την Τρόικα καταθέσαμε πολλές εισηγήσεις τόσο σε σχέση με τα κίνητρα και τη στήριξη που έπρεπε και οι Θεσμοί να δώσουν προς την Κύπρο όσο και σε σχέση με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να στηρίξουν, ώστε να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος.

Πράγματι, εκείνη την περίοδο όπως και τη μετέπειτα, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρόνια ζωής αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Μάλιστα, από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν γλίτωσαν ούτε εταιρείες που θεωρούνταν «κολοσσοί» στον τομέα τους. Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημάνουμε ότι όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να μείνουν ζωντανές, μετά το κούρεμα των καταθέσεων και να διαχειριστούν τα χρέη τους, αποδείχτηκε ότι βγήκαν δυνατότερες και καλύτερα προτοιμασμένες να διαχειριστούν στο μέλλον τέτοιου είδους καταστάσεις.

Τα δάνεια των επιχειρήσεων

Ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυπριακές επιχειρήσεις;

Είναι γεγονός ότι όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να επιβιώσουν από την κρίση του 2013 αντιμετωπίζουν ακόμη σωρεία προβλημάτων. Η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τα πολλά δάνεια που συνήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, η μειωμένη κατανάλωση λόγω και της υψηλής ανεργίας αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και επέκταση των επιχειρήσεων, εγκλωβίζοντας ουσιαστικά τους επιχειρηματίες. Ακόμη, η γενικότερη ύφεση που βίωσε η οικονομία μας την περίοδο 2013-16 επενέργησε αρνητικά στην πορεία και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, γεγονός που οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις και σε ακύρωση των επενδυτικών τους σχεδίων. Αξίζει να αναφερθούμε στην πρώτη μελέτη οικογενειακών επιχειρήσεων που διεξήγαγε η ΕΥ σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, η οποία εντόπισε ότι η ηγετική διοίκηση, η μακροχρόνια διαχείριση διαδοχής, ο αυξημένος ανταγωνισμός, οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, η φορολογία και η γραφειοκρατία είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις σήμερα. Αντιμετωπίζουν, επίσης, αυξανόμενες ανάγκες για εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνογνωσία σε θέματα προώθησης των προϊόντων τους στις ξένες αγορές.

Η οικονομία θέλει ρευστότητα

Οι κυπριακές επιχειρήσεις παραμένουν οι πιο υπερδανεισμένες στην Ευρώπη. Κατά την άποψή σας το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση σήμερα να στηρίξει με νέο δανεισμό τις κυπριακές επιχειρήσεις;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η δύσκολη πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά τους. Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες άρχισαν δειλά δειλά να παραχωρούν ορισμένα δάνεια, ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων τις εμποδίζουν να είναι ευέλικτες με τους επιχειρηματίες.

Το ΚΕΒΕ τονίζει ότι οι τακτικές που ακολουθούν οι τράπεζες, αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει να επανεξεταστούν, γιατί η παραγωγική οικονομία χρειάζεται ρευστότητα για να κινηθεί, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει στον βαθμό που πρέπει.

Εμείς λέμε ότι οι επιχειρήσεις πήραν την οικονομία στα χέρια τους και προσπαθούν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Όμως χρειάζονται και τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τις τράπεζες να γίνουν πιο ευέλικτες στην παροχή ρευστότητας στην αγορά, πιο αποτελεσματικές στον διακανονισμό παλαιών επιχειρηματικών δανείων, πιο ευρηματικές σε νέα σχέδια, πιο υποστηρικτικές σε επενδύσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις και πιο ορθολογικές με τις χρεώσεις τους.

H κυπριακή οικονομία βρίσκεται πλέον μια ανάσα από την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα. Ποιοι παράγοντες θεωρείτε ότι θα αποτελέσουν εμπόδιο, ώστε αυτό να μη γίνει εφικτό εντός του 2018;

Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην πάταξη της γραφειοκρατίας, στη βελτίωση των σχέσεων εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, κ.λπ.

Ακόμη, αναμένουμε να προχωρήσει επιτέλους ο πραγματικός εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα και των ημικρατικών οργανισμών, ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η επιβίωσή τους προς όφελος της κοινωνίας συνολικά.

Μεγάλη πρόκληση αποτελεί και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ένα τεράστιο διαχρονικό πρόβλημα είναι και η γραφειοκρατία. Όσον αφορά στη γραφειοκρατία, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ζήτημα αυτό, καθώς δεν διευκολύνει τη διεκπεραίωση των εργασιών από τον δημόσιο τομέα, ενώ δεν ευνοεί ούτε και τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες, προκειμένου να μπει φρέσκο χρήμα στην αγορά.

Υπάρχουν, επίσης, και εξωτερικοί κίνδυνοι όπως η παγκόσμια πολιτική αστάθεια, η διεθνής τρομοκρατία, το προσφυγικό, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα, οι αρνητικές επιδόσεις χωρών με αναδυόμενες οικονομίες, η τάση των ΗΠΑ για διεύρυνση του προστατευτισμού στις διεθνείς τους συνεργασίες, αλλά και το Brexit.

«Εθνική Ψηφιακή Πολιτική»

Πέραν των υπηρεσιών και του τουρισμού, η Κύπρος δεν διαθέτει άλλες σημαντικές πηγές οικονομικής ενίσχυσης. Σε ποιους τομείς πρέπει να στραφούμε κατά την άποψή σας;

Αναμφίβολα, ο τομέας της ενέργειας με τις παρεμφερείς προεκτάσεις του αναμένεται να αποτελέσει ένα δέλεαρ για τις ξένες επενδύσεις στο μέλλον. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν οι αρμόδιοι να δώσουν και στη ναυτιλία, η οποία δεν φαίνεται να επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την κρίση, ωστόσο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει στάσιμη. Επιπλέον, ο τομέας των υπηρεσιών μας επιβάλλεται να εκσυγχρονιστεί και να του δοθεί η απαιτούμενη βαρύτητα, για να συνεισφέρει στην οικονομία.

Άλλοι αναδυόμενοι τομείς είναι η βιομηχανοποιημένη γεωργοκτηνοτροφία, αλλά και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι λεγόμενες «startups», η υγεία και η εκπαίδευση . Ακόμη, η παραγωγή οικολογικών προϊόντων είναι κάτι που θα μπορούσε μέσα στα επόμενα χρόνια να ανθίσει, αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ανακυκλώσιμα προϊόντα.

Ένας ρόλος στον οποίο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας επενδύσαμε τις τελευταίες δεκαετίες και θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε, είναι η δυνατότητα της χώρας μας να λειτουργήσει ως δυναμικό κέντρο παροχής διεθνών υπηρεσιών στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα. Στο ΚΕΒΕ πιστεύουμε σε αυτήν την προοπτική και θα εργαστούμε για να το πετύχουμε.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η επέκταση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην επιχειρηματικότητα, στην κοινωνία, στις πολιτικές εξελίξεις και στους νέους τρόπους παραγωγής. Η χώρα μας υστερεί στη θεσμοθετημένη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ώστε να διοχετεύεται η πανεπιστημιακή έρευνα απευθείας στη βιομηχανία.

Επιβάλλεται ο σχεδιασμός μιας «Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής» που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών τομέων, αξιοποιώντας τη νέα γνώση και τις νέες δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας. Οφείλουμε να εξελίξουμε το σημερινό οικονομικό μοντέλο της χώρας, εντάσσοντας στοιχεία διαφοροποίησης από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις.

Επενδυτές και νέα έργα

Tην τελευταία διετία παρατηρείται σημαντική αύξηση στις ξένες επενδύσεις στην Κύπρο. Τι κερδίζει η οικονομία από αυτές τις επενδύσεις;

Αναμφίβολα, η κυπριακή οικονομία κερδίζει πάρα πολλά από τις ξένες επενδύσεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Κατ’ αρχάς, μέσω των ξένων επενδύσεων έρχεται φρέσκο χρήμα στην αγορά και κινούνται οι διάφοροι τομείς της οικονομίας. Επιπλέον, μέσω των επενδύσεων και των αναπτύξεων που επιχειρούν στο νησί μας ξένοι επενδυτές αναζωογονείται και η αγορά εργασίας, καθώς ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας και έτσι μειώνεται ο αριθμός των ανέργων. Το ίδιο κατ’ αναλογία συμβαίνει με τα μεγάλα πρακτορεία και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τις τράπεζες και άλλους συμβούλους επιχειρήσεων. Οι θέσεις αυτές αφορούν προσοντούχο προσωπικό με υψηλές αμοιβές, οι οποίες ανεβάζουν το επίπεδο ζωής στον τόπο.

Ακόμη, η οικονομία επωφελείται από τις ξένες επενδύσεις, καθώς τα διάφορα τέλη και οι φορολογίες (φόρος εισοδήματος που καταβάλλουν όλες οι ξένες εταιρείες στην Κύπρο) πληρώνονται στις κυπριακές Αρχές.

Από την άλλη, το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές που έρχονται στη χώρα μας, για να επενδύσουν, διαμένουν μαζί με τις οικογένειές τους είτε για κάποιο χρονικό διάστημα είτε μόνιμα στην Κύπρο αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα και λειτουργεί ως τονωτική ένεση στην κυπριακή οικονομία.

Τέλος, είναι σημαντικό να γίνονται ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς αποδεικνύει ότι έχουμε καταφέρει μετά από τρία χρόνια μνημονιακού καθεστώτος να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας προς τους διεθνείς επενδυτές. Αυτό λέει πολλά για τη χώρα μας, την οποία ήδη οι ξένοι θεωρούν ως ένα success story και έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό.

Η αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης ανοίγει τον δρόμο για νέες επιχειρήσεις και νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ωστόσο, είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει νέους επενδυτές, για να πραγματοποιήσουν σημαντικά έργα σε διαφόρους τομείς της οικονομίας. Απέδειξε ότι μπορεί να γίνει μια χώρα πρότυπο και ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο επενδύσεων.

Φορολογική αναβάθμιση

Σε φορολογικό επίπεδο, τι αλλαγές πρέπει να γίνουν;

Το υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο ισχύει από το 2002, έχει εξυπηρετήσει πολύ καλά τον τόπο μέχρι σήμερα, όμως, χρειάζεται επικαιροποίηση και αναβάθμιση, για να μπορέσει η Κύπρος να παραμείνει ανταγωνιστική ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Αυτό πρέπει να γίνει με τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Φορολογίας και των σχετικών παραγωγικών φορέων.

Μεταξύ άλλων προτείνονται τα πιο κάτω:

Συνεχής ανάπτυξη, ενίσχυση και διεύρυνση του δικτύου συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολόγησης με τρίτες χώρες.

Παροχή φορολογικών κινήτρων σε διεθνείς οργανισμούς, για να εγκαταστήσουν παρουσία στην Κύπρο, να εργοδοτήσουν προσωπικό και να αποκτήσουν στοιχεία πάγιου ενεργητικού.

Παροχή της δυνατότητας για μεταφορά τυχόν ζημιών για τα πρώτα 1-3 χρόνια εγκατάστασης τέτοιων εταιρειών στην Κύπρο, σε μεταγενέστερα έτη.

Επέκταση της πρόνοιας για μειωμένη φορολόγηση διευθυντικών στελεχών διεθνών επιχειρήσεων στην Κύπρο, ως κίνητρο για να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου.

Να εξεταστεί η παραχώρηση περιόδου μη φορολόγησης για νέες επενδύσεις στη χώρα (tax holidays).

Κατάργηση ή δραστική μείωση του φόρου για την άμυνα πάνω στους τόκους από καταθέσεις.

Αναθεώρηση της φορολόγησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η οποία να εδράζεται τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και σε επίπεδο μετόχου που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα όπως:

α. Κλιμακωτή φορολόγηση των κερδών στη βάση του κύκλου εργασιών.

β. Εξαίρεση από τη φορολόγηση κεφαλαιουχικών κερδών για πώληση καθορισμένων εταιρικών περιουσιακών στοιχείων (φορολόγηση ως κανονική εταιρική δραστηριότητα).

γ. Επιταχυνόμενη απόσβεση για απόκτηση μηχανημάτων (plant and machinery).

δ. Φορολογικές πιστώσεις για νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους.

Παροχή κινήτρων και φορολογικών απαλλαγών για νεοφυείς (start ups) και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Το Γε.ΣΥ είναι κοινωνικό αγαθό

Σχετικά με το Γε.ΣΥ εκτιμάτε ότι τελικά θα προχωρήσει ή θα μείνουμε μόνο στην ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή και τα ευχολόγια;

Το Γε.ΣΥ αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την κυπριακή κοινωνία και τους πολίτες της. Το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι η Κύπρος, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να μη διαθέτει ένα αξιόλογο Γενικό Σχέδιο Υγείας (Γε.ΣΥ), ικανό να καλύπτει στο σύνολό του τον πληθυσμό της χώρας.

Mε πλήρη συναίσθηση του μεγέθους, αλλά και της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος στηρίξαμε από την αρχή την εισαγωγή του Γε.ΣΥ ως ενός κοινωνικού αγαθού όπως είναι και ο θεσμός των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γνωρίζοντας ότι μέρος του κόστους θα το επωμιστούν οι εργοδότες και το όφελος από αυτήν τη συνεισφορά θα το απολαμβάνουμε όλοι, εργοδότες, εργοδοτούμενοι, αυτοεργοδοτούμενοι και εισοδηματίες ως εν δυνάμει χρήστες του συστήματος.

Στη βάση αυτών των αρχών, θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι για να μπορεί να λειτουργήσει το Γε.ΣΥ θα πρέπει να διασφαλιστεί εξαρχής η καθολική και υποχρεωτική συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι δεν θα επιτύχει η εφαρμογή του Γε.ΣΥ εάν δεν προηγηθεί και ολοκληρωθεί στην πράξη η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, ώστε να μπορούν, σε καθεστώς Γε.ΣΥ, να λειτουργούν σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και να είναι σε θέση να επιβιώσουν.

Ευθύνη όλων μας, και ιδιαίτερα όσων έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε στη σωστή εφαρμογή του Γε.ΣΥ, είναι να συνεργαστούμε με ύψιστο αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητας, ώστε να επιτύχει αυτός ο πολυσύνθετος, πλην όμως απαραίτητος σχεδιασμός.

Ας μη μας διαφεύγει ότι χρήστες του συστήματος υγείας θα είμαστε όλοι εμείς, άρα έχουμε κάθε λόγο, αλλά και υποχρέωση να το προφυλάξουμε από καταχρήσεις και σκοπιμότητες. Γιατί αν αποτύχει, ζημιωμένοι θα είμαστε εμείς οι ίδιοι, τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές.

WHO IS WHO

Ο Φειδίας Πηλείδης είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales. Άρχισε την καριέρα του στους PricewaterhouseCoopers στο Λονδίνο το 1974. Ακολούθως μεταφέρθηκε στους PricewaterhouseCoopers στην Κύπρο, όπου έγινε συνέταιρος το 1983. Από το 2002 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 κατείχε τη θέση του Ανώτερου Εκτελεστικού Συμβούλου του οργανισμού, ο οποίος εργοδοτεί 1000 περίπου άτομα.

Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του εκτεταμένα στον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, όπου και υπηρέτησε στη θέση του Προέδρου για δύο χρόνια, την περίοδο 1999-2001. Έχει τιμηθεί από τον Σύνδεσμο για τη μεγάλη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του λογιστικού/ελεγκτικού επαγγέλματος.

Έχει επίσης υπηρετήσει ως μέλος και ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, από τον Δεκέμβριο του 2003 μέχρι τον Μάιο του 2008. Υπηρέτησε, ακόμη, ως ο πρώτος Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (Cyprus Investment Promotion Agency-CIPA) για 5 χρόνια, μέχρι τον Νοέμβριο 2011 και του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου για 8 χρόνια μέχρι τον Δεκέμβριο 2011.

Ο Φειδίας Πηλείδης διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Εποπτείας για το Ελεγκτικό Επάγγελμα και πρόσφατα μέλος της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον έθεσε επικεφαλής της Tεχνικής Eπιτροπής στις Δικοινοτικές Διαπραγματεύσεις για επιχειρηματικά και οικονομικά θέματα. Τον Νοέμβριο του 2011 εξελέγη Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για 3ετή θητεία. Το 2014 επανεξελέγη για ακόμη μια 3ετή θητεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ