Ο Iron Chef που ανακάλυψε την ταχινόπιτα

Σεπτέμβριος 2007 και ο 43χρονος τότε θεολόγος Simon Majumdar αποφασίζει να θέσει τέρμα στη ζωή του, πέφτοντας από το παράθυρο του 6ου ορόφου της πολυκατοικίας, όπου διέμενε στο Λονδίνο.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Φωτογραφίες: Βαλεντίνος Παπακωνσταντίνου

Λίγο πριν πέσει από το παράθυρο μία έντονη μυρωδιά από λιβανέζικο εστιατόριο, που βρισκόταν στο ισόγειο της πολυκατοικίας, του γαργαλάει τη μύτη και αποφασίζει αντί να αυτοκτονήσει να πάει να φάει στο εστιατόριο.

Αυτή ήταν η αρχή για το γαστρονομικό του ταξίδι, το οποίο συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Συναντήσαμε τον Simon Majumbar σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας, στο περιθώριο της καινοτόμου σειράς ομιλιών «Life Changing Ideas» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Globaltraining, με μεγάλο χορηγό και συμπαραστάτη την Ελληνική Τράπεζα και χορηγό επικοινωνίας το Capital Today.

Η ανακάλυψη της ταχινόπιτας

Αφού κάναμε τις απαραίτητες συστάσεις, τον ρωτήσαμε αρχικά αν δοκίμασε την κυπριακή κουζίνα και αμέσως το πρόσωπό του έλαμψε. «Ήμουν χθες σε ταβέρνα στην Αθηαίνου και δοκίμασα το κλέφτικο και τις σεφταλιές, τις οποίες βρήκα ιδιαίτερα νόστιμες», είπε. Του είπαμε στη συνέχεια ότι η λέξη σεφταλιά πρέπει να προέρχεται από τη λέξη σεφ και γέλασε δυνατά. Όπως μας ανέφερε στη συνέχεια επισκέφθηκε και τους Φούρνους Ζορπά και ξετρελάθηκε με την ταχινόπιτα, την οποία πρώτη φορά, όπως μας τόνισε, δοκίμασε στη ζωή του. «Θα ξαναερχόμουν στην Κύπρο, μόνο και μόνο για να φάω την ταχινόπιτα», μας είπε, χαμογελώντας, προσθέτοντας πως έχει εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα από το νησί μας.

Τρώμε και συζητάμε για το φαγητό

Τον ρωτήσαμε στη συνέχεια πώς κατέληξε σήμερα από θεολόγος να θεωρείται ένας από τους καλύτερους μάγειρες, κριτικούς φαγητού και τηλεπαρουσιαστές μαγειρικών εκπομπών και μας ανέφερε πως από τότε που εγκατέλειψε τη θεολογία, αποφάσισε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσει τα φαγητά κάθε χώρας. «Έχω ταξιδέψει τα τελευταία χρόνια σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και σε πέραν των 50 χωρών ανά το παγκόσμιο και έχω συνδέσει κάθε προορισμό με το φαγητό. Σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, μιλάνε για το φαγητό συνεχώς. Ακόμη και την ώρα που επισκέπτεσαι ένα εστιατόριο, συζητάς για φαγητό που έφαγες σε άλλο εστιατόριο είτε στη χώρα σου είτε στο εξωτερικό», ανέφερε.

Οι σεφ δεν έχουν φύλο

Στο ερώτημα γιατί οι καλύτεροι σεφ στον κόσμο είναι στη συνείδηση όλων άντρες εμφανίζεται ενοχλημένος. «Οι σεφ δεν διαχωρίζονται σε άντρες και γυναίκες. Προσωπικά γνωρίζω εξαιρετικές γυναίκες σεφ, όπως γνωρίζω και άντρες. Δεν είναι επάγγελμα που έχει να κάνει με το φύλο, αλλά με το πάθος και την οργάνωση στην κουζίνα. Προσωπικά δεν είμαι σεφ, αλλά μάγειρας και λάτρης του καλού φαγητού και για να προλάβω την επόμενη ερώτησή σας, προτιμώ να τρώω, παρά να μαγειρεύω», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο ποια κουζίνα χώρας προτιμά ο ίδιος, μας απάντησε πως σε κάθε κουζίνα υπάρχουν αρκετά γευστικές επιλογές και πως δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί, καθώς μέσω του φαγητού γνωρίζει και την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής κάθε χώρας.

Το κουβάρι της ζωής του

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής του, μας ανέφερε πως προέρχεται από μία πολύτεκνη οικογένεια, με πατέρα Ινδό και μητέρα (η οποία απεβίωσε πρόσφατα) από την Ουαλία. Ο ίδιος παντρεύτηκε πριν από 8 χρόνια την Sybla, την οποία γνώρισε σε ταξίδι του στη Βραζιλία και η οποία κατάγεται από τις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες. Από επιλογή δεν θέλησε να αποκτήσει παιδιά, καθώς, όπως μας τόνισε με χιούμορ, προτιμά να παίζει ο ίδιος με τα αυτιά του, παρά ένα παιδί. «Η γυναίκα μου εκτελεί μαζί με δύο άλλα άτομα χρέη μάνατζέρ μου και της έχω τυφλή εμπιστοσύνη. Πλέον ζούμε μόνιμα μαζί στο Λος Άντζελες», είπε.

Ο δημοφιλής κριτικός φαγητού είναι παράλληλα και συγγραφέας τριών μέχρι στιγμής βιβλίων, των “Eat My Globe”, “Eating for Britain” και “White and Blue”, στο οποίο αναλύει το ταξίδι της ζωής του μέχρι να αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα.

Δημοφιλής προσωπικότητα του Food Network

Σήμερα θεωρείται μία ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στο Food Network, έχοντας παρουσία σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, όπως το Iron Chef America, The Next Iron Chef, The Best Thing I Ever Ate, Cutthroat Kitchen, Extreme Chef και Beat Bobby Flay. Έχει εργαστεί, επίσης, ως ειδικός σχολιαστής στο National Geographic’s major series “EAT: The Story of Food.” «Το να παρουσιάζω αυτές τις εκπομπές, δεν ήταν κάτι το οποίο επεδίωξα. Μου είχε γίνει πρόταση, την οποία αποδέχθηκα. Δεν υπολόγιζα, ωστόσο, πως θα έκανα μέχρι σήμερα πέραν των 300 τηλεοπτικών εκπομπών», υπογράμμισε.

Όταν κάνουμε σχέδια, ο θεός γελά

Καταληκτικά, στην ερώτησή μας αν είναι διατεθειμένος να ζήσει και μια τρίτη ζωή μετά την αλλαγή πλεύσης που έκανε από τη θεολογία στο φαγητό, όπου και του έσωσε τη ζωή, σημείωσε πως όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο θεός γελά. «Τον Απρίλιο συμπληρώνω το 54ο έτος της ηλικίας μου και ζω το σήμερα. Κανένας δεν γνωρίζει τι του ξημερώνει το αύριο», είπε.

Τέταρτος ομιλητής στο «Life Changing Ideas» θα είναι στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 ο κ. Jerry Prochazka, Chief Human Resources Officer στην Wargaming.net. Χορηγοί της σειράς ομιλιών είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου και η Wargaming και χορηγός επικοινωνίας το περιοδικό Capital Today.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ