Αναστασία Παπαδοπούλου: Σπάστε τη σιωπή σας!

Πρόεδρος Συµβουλίου «Φωνή» Partner, ∆ικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος

Πώς θα περιγράφατε τα πρώτα σας επαγγελµατικά βήµατα και ποιοι σταθµοί καθόρισαν την πορεία σας;

Τα πρώτα µου επαγγελµατικά βήµατα ήταν σε δικηγορική εταιρεία στην Αγγλία. Το θεωρώ ακόµη και σήµερα µια ανυπολόγιστης αξίας εµπειρία. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε υποθέσεις όπου διακυβεύονταν όχι µόνο τεράστια ποσά αλλά κυρίως νοµικές αρχές οι οποίες και σήµερα χρησιµοποιούνται. Ήταν µια απίστευτη εµπειρία, αλλά µετά από κάποια περίοδο αποφάσισα να συνεχίσω την καριέρα µου και προτίµησα να επιστρέψω στην Κύπρο.

 

Με ποιες αξίες πορεύεστε στον επαγγελµατικό στίβο;

Θυµίζω πάντα στον εαυτό µου ότι είµαι πρώτα και πάνω από όλα λειτουργός της δικαιοσύνης. Αυτή η αρχή µε καθοδηγεί όταν αναπόφευκτα βρίσκω µπροστά µου διλήµµατα για το πώς να λειτουργήσω σε µια υπόθεση. Θα κάνω το παν για να εξυπηρετήσω τα συµφέροντα των πελατών µου, αλλά ποτέ δεν θα ξεπεράσω τη νοµική και νοητή γραµµή όπου εξυπηρετώ τα συµφέροντα του πελάτη µου εις βάρος της δικαιοσύνης.

 

Ποια στοιχεία καθορίζουν µια πετυχηµένη καριέρα;

Ο σεβασµός που κερδίζεις από τους συναδέλφους σου πρώτα από όλα και από όλα τα άτοµα µε τα οποία συνεργάζεσαι. Ο σεβασµός, ιδιαίτερα για µια γυναίκα στον χώρο εργασίας, είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί. ∆εν συνδέεται αναγκαστικά µε τη θέση στον χώρο εργασίας, δηλαδή µε το αν είσαι ανώτερος κάποιου, αλλά µε τη συµπεριφορά, τον επαγγελµατισµό και την εργασιακή νοοτροπία. Για µένα παραµένει το καλύτερο κριτήριο για το αν έχεις πετύχει.

 

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά τα θέµατα ισότητας στον χώρο εργασίας, τις ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και την ίση αµοιβή µεταξύ ανδρών και γυναικών;

Το ένα τρίτο περίπου των γυναικών ηλικίας 35-55, στα πιο παραγωγικά επαγγελµατικά χρόνια δηλαδή, θα αναγκαστούν να διακόψουν την καριέρα τους για να παρέχουν φροντίδα σε εξαρτώµενους, είτε παιδιά είτε ηλικιωµένους. Πολύ δύσκολα και πολύ λίγες καταφέρνουν να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, τουλάχιστον µε τις ίδιες προοπτικές ανέλιξης που θα είχαν αν δεν εξαναγκάζονταν να διακόψουν. Αυτή η διακοπή οφείλεται πρωτίστως στην έλλειψη επιλογών, όπως δοµές στήριξης και φροντίδας για εξαρτώµενους, στην απουσία του ολοήµερου σχολείου και φυσικά στη νοοτροπία ότι η φροντίδα των εξαρτώµενων είναι σχεδόν αποκλειστικά ευθύνη της γυναίκας. Έως ότου οι γυναίκες στην Κύπρο αποκτήσουν αυτές τις επιλογές, δεν θα δούµε ιδιαίτερη διαφορά στον αριθµό των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 

Πώς ισορροπείτε την προσωπική/οικογενειακή ζωή µε την επαγγελµατική σας ζωή;

Ακόµη δεν έχω επιστρέψει στην εργασία µετά τη γέννηση του παιδιού µου, αλλά ήδη µε φοβίζει το ότι ίσως δεν καταφέρω να βρω την κατάλληλη ισορροπία µεταξύ του ρόλου µου ως επαγγελµατία και ως µητέρας. Ελπίζω να τα καταφέρω.

 

Ποια γυναίκα αποτελεί πρότυπο - πηγή έµπνευσης για εσάς;

Η µητέρα µου, για τη δύναµη και ηθική µε την οποία καθοδηγεί όλη της τη ζωή και για την προσφορά της στην πατρίδα της και στον κόσµο που χρειάζεται βοήθεια. Επαγγελµατικό µου πρότυπο ήταν και είναι η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσµπεργκ, δικηγόρος και δικαστής στην Αµερική η οποία για δεκαετίες χρησιµοποίησε τη νοµική οδό για να αλλάξει νοµοθεσίες και νοοτροπίες για τα δικαιώµατα των γυναικών και άλλων οµάδων που αντιµετώπιζαν την αδικία. Για µένα απέδειξε τη δύναµη της νοµικής σκέψης, µε την οποία, αν την χρησιµοποιήσεις µε τον σωστό τρόπο, µπορείς να καταφέρεις τεράστιες αλλαγές και να γίνεις πράγµατι ο λειτουργός της δικαιοσύνης που θα ήθελες.

 

Η 8η Μαρτίου 2021 ξηµερώνει υπό το φως των σοβαρών καταγγελιών για λεκτική, σωµατική και σεξουαλική κακοποίηση. Ποιο είναι το µήνυµά σας προς τις γυναίκες-θύµατα οποιασδήποτε µορφής βίας;

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ένα θύµα σεξουαλικής επίθεσης οποιουδήποτε είδους κουβαλά αυτό το τραύµα µέσα του και το ζει και το ξαναζεί κάθε µέρα όπως την πρώτη µέρα. Το µήνυµά µου είναι ότι υπάρχουν πολλά άτοµα που θα σας πιστέψουν, θα σας βοηθήσουν και θα σας στηρίξουν αν σπάσετε τη σιωπή σας. Υπάρχουν δοµές πλέον, όπως το Σπίτι της Γυναίκας, που λειτούργησε τον περασµένο ∆εκέµβριο, και το Κέντρο Στήριξης Ενηλίκων, που ελπίζουµε να λειτουργήσει πολύ σύντοµα, άρα αν σπάσετε τη σιωπή σας θα υπάρξει βοήθεια. Η βοήθεια που δικαιούσασταν όταν έγινε η επίθεση και δυστυχώς δεν µπορέσατε να λάβετε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ