Η Κύπρος κερδίζει συνεχώς έδαφος και αναγνώριση διεθνώς

«Ο τομέας των επενδυτικών ταμείων καθίσταται από τους πιο γρήγορα ανερχόμενους στην Ευρώπη», τονίζει ο Πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΜΙΛΥ ΜΙΝΤΗ

«Οι προοπτικές για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο είναι ευοίωνες», τονίζει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο περιοδικό Economy Today ο Πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γιασεμίδης, «η Κύπρος κερδίζει έδαφος και αναγνώριση διεθνώς, ενώ αποτελεί ελκυστικό προορισμό, αφού, πέραν των άμεσων και έμμεσων επαγγελματικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που προσφέρει, παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστική και από πλευράς κόστους». Ακολούθως, ο κ. Γιασεμίδης αναφέρεται στη στρατηγική του CIFA, επισημαίνοντας πως αυτή «επικεντρώνεται σταθερά στη συνεχή ανάπτυξη του τομέα, ώστε να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος τα υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού να αυξηθούν σε 25 δισ. ευρώ».

Οδεύουμε προς το τέλος του 2021 και για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κύπρος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19. Ποιος είναι ο απολογισμός σας ως προς τον τομέα των επενδυτικών ταμείων και ποια ήταν η επίδραση της πανδημίας;

Δεδομένων των συνθηκών που περιγράψατε και βάσει των στοιχείων που έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα, μπορούμε να εξαγάγουμε με ασφάλεια το συμπέρασμα πως ο τομέας των επενδυτικών ταμείων κινήθηκε σε αρκετά καλά επίπεδα, με αύξηση τόσο του υπό διαχείριση ενεργητικού όσο και των οργανισμών που αδειοδοτήθηκαν και δραστηριοποιούνται μέσω Κύπρου. Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2019 υπήρχαν αδειοδοτημένοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 210 οργανισμοί σχετιζόμενοι με συλλογικές επενδύσεις και τα υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού ήταν 8,3 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Ιουνίου 2021 οι αδειοδοτημένοι οργανισμοί αυξήθηκαν σε 289 και τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία σε 10,7 δισ. ευρώ. Άρα, εν μέσω πανδημίας ο τομέας συνέχισε την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.

Ευθύς εξαρχής είχατε εκφράσει την αισιοδοξία σας σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο. Σήμερα διαβλέπετε την ίδια δυναμική; Και, αν ναι, ποιες μεταρρυθμίσεις επιβάλλεται να γίνουν προκειμένου να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους επενδυτές;

Σίγουρα οι προοπτικές για τον τομέα είναι ευοίωνες. Η Κύπρος αποτελεί πλέον έναν αναγνωρισμένο προορισμό για επενδυτικά ταμεία και μάλιστα καθίσταται από τους πιο γρήγορα ανερχόμενους στην Ευρώπη, όπως καταδεικνύουν στοιχεία ανεξάρτητων οργανισμών, όπως λόγου χάρη του European Funds and Asset Management Association (EFAMA). Αυτό είναι ένα δυνατό χαρτί που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόσο εμείς ως Σύνδεσμος όσο και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, έτσι ώστε να προβάλουμε τη χώρα και τα πλεονεκτήματά της στο εξωτερικό.

Παράλληλα, παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις και αναβαθμίζουμε διαρκώς το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να παραμένουμε ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλους προορισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε την ψήφιση και εφαρμογή της πιο πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που αφορά την εποπτεία Λειτουργών Διοίκησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων, η οποία θα ολοκληρώσει και θα ενδυναμώσει το ρυθμιστικό μας πλαίσιο και συνεπώς θα αυξήσει το ενδιαφέρον για την Κύπρο. Παράλληλα, υπό επεξεργασία βρίσκονται διάφορες προτάσεις οι οποίες στοχεύουν τόσο στον εκσυγχρονισμό του γενικότερου πλαισίου λειτουργίας τέτοιων οργανισμών όσο και στη μερική μεταρρύθμιση του φορολογικού ώστε να καταστεί ακόμα πιο ελκυστικό.

ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Από ποιες αγορές προέρχεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ως CIFA ποιες άλλες χώρες έχετε εντάξει στον προγραμματισμό σας;

Υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτικούς οργανισμούς και διαχειριστές οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες, ευρωπαϊκές και μη. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου, κατά τη μετά Brexit εποχή, κατορθώσαμε να προσελκύσουμε σημαντικό αριθμό ταμείων και διαχειριστών, παρόλο που, λόγω εγγύτητας και ομοιοτήτων, οι περισσότεροι επέλεξαν ως νέα ευρωπαϊκή τους βάση την κοντινή Ιρλανδία. Γεωγραφικά, το πλάνο προώθησης που εφαρμόζει ο CIFA καλύπτει ποικίλες αγορές με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και συνεργειών. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η τεράστια αγορά της Ινδίας, από την οποία ήδη καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον, μετά το πρόσφατο διάταγμα της ινδικής κυβέρνησης το οποίο ενεργοποιεί τη δυνατότητα επενδυτικά ταμεία να επενδύουν από και προς την ασιατική χώρα μέσω Κύπρου. Μάλιστα, στο πλαίσιο προώθησης της Κύπρου ως ιδανικού προορισμού επενδυτικών ταμείων, στις 12 Οκτωβρίου, ο CIFA διοργάνωσε εξειδικευμένο διαδικτυακό συνέδριο το οποίο παρακολούθησαν πέραν των 200 επαγγελματιών του τομέα από την Ινδία.

Σημαντικές προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας υπάρχουν και με το Ισραήλ, αφού οι διαχειριστές της γειτονικής χώρας μπορούν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι μέσω της Κύπρου αποκτούν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Γενικά, η περιοχή της Μέσης Ανατολής προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης του τομέα. Αντίστοιχες ευκαιρίες βεβαίως υπάρχουν και στην ευρύτερη ασιατική ήπειρο, πέραν της Ινδίας που προαναφέραμε.

Αξίζει να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με στοιχεία του EFAMA, η Κύπρος εξελίσσεται στον νέο ευρωπαϊκό προορισμό για διεθνή επενδυτικά ταμεία. Στο τέλος του 2020, το 47% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών επενδυτικών ταμείων αφορούσε διασυνοριακές επενδύσεις. Υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν μόνο η Ιρλανδία (92%), το Λουξεμβούργο (92%) και η Μάλτα (76%), προορισμοί οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε επενδυτικά ταμεία εδώ και δεκαετίες.

Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και ποια η θέση μας διεθνώς;

Η Κύπρος κερδίζει έδαφος και αναγνώριση διεθνώς στον τομέα. Αυτό διαφαίνεται και από το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες διασυνοριακές πλατφόρμες για επενδυτικά ταμεία έχουν προσεγγίσει τον CIFA για υλοποίηση από κοινού ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Για παράδειγμα, συνεργαζόμαστε με τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς στον τομέα, όπως η Refinitiv του Ομίλου London Stock Exchange, το Bloomberg και η Clearstream. Εννοείται βεβαίως πως οι συγκεκριμένοι κολοσσοί παρέχουν αντίστοιχα και τις υπηρεσίες τους στα κυπριακά επενδυτικά ταμεία. Η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό προορισμό, αφού, πέραν των άμεσων και έμμεσων επαγγελματικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που προσφέρει, παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστική και από πλευράς κόστους, αφού τόσο το κόστος εγκαθίδρυσης όσο και το κόστος λειτουργίας παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι τα αντίστοιχα σε παραδοσιακούς προορισμούς, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία. Ο παράγοντας κόστος, ειδικά για τα ταμεία μικρού και μεσαίου μεγέθους, είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Μετά το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, η Κύπρος βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο, αφού έχει πληγεί η φήμη και η αξιοπιστία της. Πόσο επηρέασε τον τομέα των επενδυτικών ταμείων το γεγονός αυτό;

Αδιαμφισβήτητα, οτιδήποτε επηρεάζει τη φήμη και την αξιοπιστία ενός επενδυτικού προορισμού λειτουργεί αρνητικά στις προσπάθειες που γίνονται. Στην περίπτωση των επενδυτικών ταμείων, ωστόσο, μπορούμε να πούμε πως το εν λόγω σκάνδαλο δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις, κυρίως επειδή τα επενδυτικά ταμεία αποτελούν εποπτευόμενους και αυστηρά ελεγχόμενους οργανισμούς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δώσει δείγματα γραφής για το αξιέπαινο έργο που παράγει. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω για ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες μας προς την απελθούσα Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Δήμητρα Καλογήρου, για τη συμβολή της στη δημιουργία και ανάπτυξη του τομέα, και παράλληλα να ευχηθώ στον νέο Πρόεδρο, κ. Γιώργο Θεοχαρίδη, κάθε επιτυχία και να τον διαβεβαιώσω πως η συνεργασία μας θα είναι άψογη.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η βελτίωση του μοντέλου ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας αποτελεί διαχρονικό στόχο. Ως CIFA, ποιες είναι οι προτάσεις σας προς αυτή την κατεύθυνση;

Θεωρούμε πως το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας αποτελεί μια καλή βάση για διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Δεν μπορεί το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου να αλλάξει πλήρως. Οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας θα παραμείνουν οι ίδιοι: παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών, τουρισμός και ούτω καθεξής. Αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθούν και να προσαρμοστούν αυτοί οι τομείς στις συνθήκες της νέας εποχής. Τα επενδυτικά ταμεία, για παράδειγμα, αποτελούν μια νέα πτυχή του τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. Αντίστοιχα, η προσπάθεια που καταβάλλει ο Invest Cyprus και το συνεχές ενδιαφέρον ξένων εταιρειών τεχνολογίας για δημιουργία βάσης στην Κύπρο, καθώς και η αύξηση του αριθμού τους, αποτελούν ενέργειες που σταδιακά διαφοροποιούν το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, χρειάζεται οπωσδήποτε οι όποιοι μελλοντικοί σχεδιασμοί να έχουν ως βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητα, την πράσινη ανάπτυξη και τα περιβόητα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση).

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι η συνολική συνεισφορά του τομέα στην κυπριακή οικονομία;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από το σύνολο των 172 Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων με δραστηριότητες, οι 128 επενδύουν στην Κύπρο μερικώς ή ολικώς. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις στο τέλος Ιουνίου 2021 αντιστοιχούσαν σε 2,3 δισ. ευρώ ή 21,8% του συνολικού ενεργητικού υπό διαχείριση.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι τομείς επενδύσεων στην Κύπρο;

Οι επενδύσεις από επενδυτικά ταμεία αφορούν τομείς όπως η ενέργεια, οι βιώσιμες επενδύσεις, η ναυτιλία, η εκπαίδευση, η χρηματοπιστωτική τεχνολογία και όχι μόνο. Αντίστοιχη σημασία, ωστόσο, έχουν και τα παράπλευρα οφέλη από την ανάπτυξη του τομέα. Τέτοια οφέλη περιλαμβάνουν τη συνεισφορά στα κρατικά έσοδα από πηγές που μέχρι το 2016 δεν ήταν καν διαθέσιμες, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως διαχειριστών επενδύσεων, λειτουργών συμμόρφωσης και ρίσκου κτλ., την αύξηση των εργασιών των παρόχων υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως δικηγόρων, λογιστών και άλλων, και σίγουρα τα ευρύτερα οφέλη για μια οικονομία στην οποία προστίθεται νέος πληθυσμός υψηλού βιοτικού επιπέδου.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του CIFA για τη νέα χρονιά; Πού θα κινηθεί η στρατηγική σας;

Η στρατηγική επικεντρώνεται σταθερά στη συνεχή ανάπτυξη του τομέα, ώστε να επιτύχουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο τα υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού να αυξηθούν σε 25 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με σοβαρότητα, προωθώντας την Κύπρο στο εξωτερικό και προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ώστε να προσελκύσουμε σοβαρούς και μεγάλους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων.

info

O Σύνδεσµος Επενδυτικών Ταµείων Κύπρου ιδρύθηκε το 2013 και αποτελεί τη συλλογική φωνή και το σηµείο επαφής για όλους τους επαγγελµατίες και οργανισµούς οι οποίοι σχετίζονται µε τον τοµέα των επενδυτικών ταµείων στην Κύπρο. Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του CIFA απαρτίζουν καταξιωµένα στελέχη του τοµέα της παροχής επαγγελµατικών υπηρεσιών, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσµα των αναγκών των µελών του Συνδέσµου. Ο Σύνδεσµος σήµερα αριθµεί περίπου 400 µέλη και το υπό διαχείριση ενεργητικό των εταιρειών του τοµέα ανέρχεται σε 10,7 δισ. ευρώ.

 

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ