Προτεραιότητα η πρόληψη και η καταπολέµηση της έµφυλης βίας

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ που µπορεί να βρίσκεται σε µια ατέρµονη και αδιέξοδη συνθήκη είναι πως καµία γυναίκα δεν είναι µόνη, διαµηνύει η Υπουργός ∆ικαιοσύνης και ∆ηµοσίας Τάξεως, κ. Στέφη ∆ράκου, σηµειώνοντας πως, σε ό,τι αφορά τα θέµατα ισότητας, «όπου χρειάζονται διορθωτικά µέτρα, επεµβαίνουµε µε νέες πολιτικές και προσεγγίσεις».

 

ΣΤΕΦΗ ∆ΡΑΚΟΥ - Υπουργός ∆ικαιοσύνης και ∆ηµοσίας Τάξεως

 

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας και παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις έχει σηµειωθεί πρόοδος, εντούτοις υπάρχουν ακόµα στερεότυπα και διακρίσεις µεταξύ των δύο φύλων. Πού οφείλεται αυτό;

Η 8η Μαρτίου είναι µια ιστορική µέρα. Είναι µέρα µνήµης και σεβασµού προς όλες εκείνες τις γυναίκες που πρωτοστάτησαν στην προάσπιση και προώθηση των δικαιωµάτων των γυναικών.

Αλµατώδης η πρόοδος στην προσπάθεια για ισότητα µεταξύ των φύλων, από τότε µέχρι σήµερα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις και έχουµε δρόµο να διανύσουµε για να αλλάξουµε τις νοοτροπίες που στέκονται εµπόδιο στην πλήρη ισότητα. Κάτι που απαιτεί χρόνο, επιµονή και συνεχή προσπάθεια.

Η προσπάθεια αποδίδει καρπούς, µε τις νεότερες γενιές συνανθρώπων µας να έχουν δηµιουργήσει µια νέα, πιο συµπεριληπτική και πιο προοδευτική κουλτούρα. Αυτό το µήνυµα λαµβάνουµε από τους νέους ανθρώπους της Κύπρου και µας κάνει ακόµη πιο αισιόδοξους για το αύριο.

 

Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει ως αρµόδια Υπουργός σε ό,τι αφορά το θέµα της ισότητας των δύο φύλων;

Προτεραιότητά µου αυτή τη στιγµή είναι η πρόληψη και η καταπολέµηση της έµφυλης βίας. Έχουν γίνει σοβαρά βήµατα σε ό,τι αφορά νοµοθετικές αλλαγές και η µεγάλη πρόκληση ενώπιόν µας είναι η αποτελεσµατική υλοποίησή τους. ∆ηλαδή, η πλήρης εφαρµογή του Εθνικού Σχεδίου ∆ράσης για την Ισότητα, που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ο Συντονιστικός Φορέας για την εφαρµογή της Σύµβασης της Κωνσταντινούπολης θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στο τέλος Μαρτίου.

Προωθείται η αναθεώρηση των πρωτοκόλλων που εφαρµόζει η Αστυνοµία Κύπρου στις περιπτώσεις αντιµετώπισης θυµάτων βιασµού / σεξουαλικής κακοποίησης. Πρόσθετα, προχωρούµε στον εκσυγχρονισµό του Οικογενειακού ∆ικαίου, ώστε να διασφαλίζεται η ίση µεταχείριση των γονέων σε περιπτώσεις λύσης του γάµου, ενώ ρυθµίζεται η σχέση γονέων και τέκνων.

Ωστόσο, δεν σταµατούµε εδώ. Παρακολουθούµε και όπου χρειάζονται διορθωτικά µέτρα επεµβαίνουµε µε νέες πολιτικές και προσεγγίσεις.

 

Ποια είναι κατά την άποψή σας η εικόνα που επικρατεί σε ό,τι αφορά το θέµα της ισότητας και των ίσων ευκαιριών επαγγελµατικής και µισθολογικής ανέλιξης στον χώρο εργασίας; Πόσο κοντά ή πόσο µακριά βρισκόµαστε από την επίτευξη του στόχου αυτού;

Μιλούν οι αριθµοί από µόνοι τους. Οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στις θέσεις λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη του 2020. Σύµφωνα µε στοιχεία που δηµοσίευσε η Eurostat, µόνο το 34% των διευθυντικών θέσεων καταλαµβάνεται από γυναίκες. ∆υστυχώς, όµως, ο αριθµός αυτός µειώνεται για τη χώρα µας, αφού οι γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας αντιστοιχούν στο 27%.

Παράλληλα, το µισθολογικό χάσµα µεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο το 2019 ανέρχεται στο 10,1%. Η χώρα µας βελτιώνεται συνεχώς, αφού ο µέσος όρος στην ΕΕ είναι το 14,1%, και γίνονται συνεχή βήµατα προς τον στόχο, που δεν είναι άλλος από την ίση αµοιβή για ίσης αξίας εργασία µεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

Ποια είναι τα κυριότερα εµπόδια που αντιµετωπίζει µια γυναίκα στον δρόµο για την κορυφή;

Η προκατάληψη, όχι µόνο από τους άνδρες, αλλά δυστυχώς και µεταξύ γυναικών. Πρακτικά προβλήµατα που προκύπτουν µέσα από τους διαφορετικούς ρόλους που οι γυναίκες καλούνται να επιτελέσουν. Παρόλο που οι νέες γενιές µοιράζονται σε µεγαλύτερο βαθµό τις ευθύνες, το κυριότερο βάρος παραµένει στη γυναίκα, µάνα, νοικοκυρά και συνάµα εργαζόµενη.

Βρισκόµαστε όµως στη σωστή κατεύθυνση, αφού τα τελευταία χρόνια γυναίκες που πίστεψαν στον εαυτό τους και τους δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους τοµείς της οικονοµίας, έχουν έµπρακτα αποδείξει πως διαθέτουν όλες τις δυνατότητες και είναι ικανές να φέρουν σε πέρας αποτελεσµατικά τα καθήκοντά τους, όποια θέση κι αν κληθούν να αναλάβουν.

Έτσι, ανοίγεται ο δρόµος για να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις.

 

Ποια ισχυρή γυναίκα θαυµάζετε;

Θαυµάζω όλες εκείνες τις γυναίκες που πρωτοστατούν στον τοµέα τους, που αγωνίζονται και φέρνουν την αλλαγή στην κοινωνία και που συµβάλλουν θετικά στο ευρύτερο καλό. Πιστεύω στις γυναίκες που µέσα από τη δουλειά τους φέρνουν καινοτοµίες στις επιστήµες, στην τεχνολογία, στην ιατρική, στην αστρονοµία και σε όλους τους τοµείς.

Γυναίκες όπως η Μαρί Κιουρί, η δρ Σάρα Γκίλµπερτ, η Καλλιρρόη Παρρέν και τόσες άλλες σηµαντικές αφανείς γυναίκες, όπως η Ροζαλίν Φράνκλιν, της οποίας η συµβολή στην ανακάλυψη της δοµής του DNA δεν αναγνωρίστηκε παρά µόνο µετά τον θάνατό της. Όµως, θαυµάζω και κάθε γυναίκα που είτε ως αγρότισσα είτε ως επαγγελµατίας διακρίνεται στην οικονοµική διεργασία και µε την επαρκή συµµετοχή της συµβάλλει στην πρόοδο του κόσµου.

 

∆υστυχώς τον τελευταίο καιρό οι γυναικοκτονίες αλλά και άλλες µορφές βίας έχουν αυξηθεί. Ως µέλος της εκτελεστικής εξουσίας, ποιο είναι το µήνυµα αλλά και η δέσµευσή σας προς αυτές τις γυναίκες;

Τελευταίως παρουσιάζεται µια ανησυχητική αύξηση στις γυναικοκτονίες και στα φαινόµενα έµφυλης βίας. Θέση του Υπουργείου µας είναι η τροποποίηση της νοµοθεσίας, ώστε, όταν πρόκειται για γυναικοκτονία, αυτό να επενεργεί ως επιβαρυντικός παράγοντας στην επιµέτρηση της ποινής.

Πρακτικά έχουµε ενδυναµώσει το πλέγµα στήριξης και προστασίας των θυµάτων µε ειδικά κλιµάκια εντός της Αστυνοµίας, µε εκπαίδευση για καλύτερη διαχείριση του φαινοµένου, µε τη δηµιουργία του πολυθεµατικού Σπιτιού της Γυναίκας, το οποίο στηρίζει οικονοµικά η κυβέρνηση, και µε πολλές άλλες δράσεις που πηγάζουν από την υιοθέτηση της Σύµβασης της Κωνσταντινούπολης.

Γι’ αυτό, τόσο ως Υπουργός ∆∆Τ αλλά κυρίως ως γυναίκα, το µήνυµα που θέλω να στείλω σε κάθε γυναίκα που µπορεί να βρίσκεται σε µια ατέρµονη και αδιέξοδη συνθήκη είναι πως καµία γυναίκα δεν είναι µόνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ