Είναι ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίσει την ισότητα των φύλων

Η κ. Σύλβια Καρακατσάνη τονίζει ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίσει την ισότητα των φύλων.

Της Σύλβιας Καρακατσάνη*

ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ να διασφαλίσει την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας και τη µισθολογική διαφάνεια. υπογραµµίζει η κ. Σύλβια Καρακατσάνη, στέλνοντας το δικό της µήνυµα µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας.

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας και παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις έχει σηµειωθεί πρόοδος, εντούτοις υπάρχουν ακόµα στερεότυπα και διακρίσεις ανάµεσα στα δύο φύλα. Πού οφείλεται αυτό;

Οι ανισότητες µεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθούν να υφίστανται, παρά τα σηµαντικά βήµατα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις βαθιά ριζωµένες πατριαρχικές αντιλήψεις και στερεότυπα σχετικά µε τους κοινωνικούς ρόλους των δύο φύλων. Ειδικότερα στον τοµέα της απασχόλησης, οι γυναίκες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ η συµµετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι χαµηλότερη από εκείνη των ανδρών και ότι οι γυναίκες αµείβονται µε λιγότερα χρήµατα και υποεκπροσωπούνται σε διευθυντικές θέσεις.

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά το θέµα της ισότητας στον εργασιακό τοµέα; ∆ίνονται ίσες ευκαιρίες επαγγελµατικής και µισθολογικής ανέλιξης µεταξύ ανδρών και γυναικών;

Κάθε οργανισµός οφείλει να εφαρµόζει πολιτικές που να προάγουν την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον. Οι όροι απασχόλησης και επαγγελµατικής ανέλιξης και οι αµοιβές θα πρέπει να παρέχονται µε βασικό δείκτη την απόδοση, τα προσόντα και τις ικανότητες ενός εργαζοµένου και όχι µε βάση το φύλο του. Στον τοµέα της επικοινωνίας, όπου δραστηριοποιούµαι, και ειδικότερα στη ΓΝΩΡΑ Σύµβουλοι Επικοινωνίας, οι γυναίκες επαγγελµατίες έχουν δυναµική παρουσία και αρκετές εξ αυτών κατέχουν ανώτερες θέσεις. Αδιαµφισβήτητα, όµως, υπάρχουν τοµείς και χώροι εργασίας όπου οι γυναίκες δεν απολαµβάνουν τα ίδια ωφελήµατα και ευκαιρίες. Για να τερµατιστούν οι έµφυλες διακρίσεις και ανισότητες, θα πρέπει αφενός να εφαρµοστεί το νοµοθετικό πλαίσιο που θωρακίζει την ισότητα των δύο φύλων και αφετέρου να απαλλαγούµε από αναχρονιστικές απόψεις και αντιλήψεις.

Ποια είναι τα κυριότερα εµπόδια που συναντά µια γυναίκα στον δρόµο για την κορυφή;

Άνδρες και γυναίκες στις δυτικές κοινωνίες έχουν πλέον τις ίδιες ευκαιρίες ακαδηµαϊκής µόρφωσης και εκπαίδευσης. Οι γυναίκες έχουν επίσης αποκτήσει οικονοµική χειραφέτηση και προσωπική ανεξαρτησία. Εξακολουθούν όµως να βρίσκονται αντιµέτωπες µε νοοτροπίες και συµπεριφορές που επηρεάζουν την επαγγελµατική τους σταδιοδροµία και ανέλιξη. Αρκετοί εργοδότες πιστεύουν ότι οι γυναίκες, λόγω των πολλαπλών προσωπικών υποχρεώσεών τους, δεν µπορούν να αφιερώσουν χρόνο στην εργασία και έχουν χαµηλότερες επαγγελµατικές φιλοδοξίες. Κατά συνέπεια, προσφέρουν στις γυναίκες λιγότερες ευκαιρίες και χαµηλότερες απολαβές. Είναι κεφαλαιώδους σηµασίας το να καταπολεµηθούν κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα που θέλουν τους άνδρες να είναι καταλληλότεροι σε ηγετικούς ρόλους και θέσεις εξουσίας και τις γυναίκες να περιορίζονται σε βοηθητικούς ρόλους και να έχουν την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα της οικογένειας και την ανατροφή των παιδιών.

Ποια συµβουλή θα δίνατε σε µια γυναίκα που ξεκινά σήµερα την επαγγελµατική της σταδιοδροµία;

Να θέτει υψηλούς στόχους και να µην αποθαρρύνεται από τις δυσκολίες που µπορεί να συναντήσει. Είναι σηµαντικό κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, να πιστεύει στον εαυτό του, να έχει όραµα και να µην επαναπαύεται, αλλά να αναζητά και να εκµεταλλεύεται ευκαιρίες για διεύρυνση των γνώσεων και για βελτίωση των δεξιοτήτων του. Αυτά είναι τα εφόδια για την επαγγελµατική και προσωπική επιτυχία.

Ως µια γυναίκα-επαγγελµατίας, πιστεύετε ότι τα µέτρα που λαµβάνονται από την πολιτεία για προστασία των εργαζοµένων γυναικών είναι ικανοποιητικά; Αν όχι, δώστε µας επιγραµµατικά µερικά παραδείγµατα-εισηγήσεις.

Αδιαµφισβήτητα, σε νοµοθετικό αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας, έχουν γίνει βήµατα προς τα µπρος. Για να επιτύχουµε όµως τον στόχο της δίκαιης εκπροσώπησης των γυναικών στην εργασία, στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στους φορείς άσκησης πολιτικής, χρειάζεται αρκετή ακόµη προσπάθεια. Είναι ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίσει την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας και τη µισθολογική διαφάνεια. Απ’ εκεί και πέρα, δουλειά πρέπει να γίνει και στον χώρο της παιδείας. Οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις που καλλιεργούνται, τα στερεότυπα και οι πατριαρχικές δοµές διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο για το πώς αντιλαµβανόµαστε τον σύγχρονο κόσµο.

Ποια ισχυρή γυναίκα θαυµάζετε;

Την πρωτοπόρο αεροπόρο και υπέρµαχο των δικαιωµάτων των γυναικών Amelia Mary Earhart.

*Γενική ∆ιευθύντρια ΓΝΩΡΑ Σύµβουλοι Επικοινωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ