Χάρης Γεωργιάδης: Θα απελευθερωθώ μετά την κατάθεση μου για την ΣΚΤ

Στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και της εκπομπής «Πρωτοσέλιδο» βρέθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα

Ξέρω τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού λέγει ο Χάρης Γεωργιάδης και εάν κάποιον τον ενοχλούν οι κριτικές και οι απόψεις δεν θα πρέπει να είναι στην πολιτική. 

"Δεν έχω κανένα πρόβλημα να κρίνομαι. Οι αποφάσεις δικές μου, και αυτή πρέπει να είναι η προσέγγιση της ίδιας της κυβέρνησης. Από την άλλη ξέρουμε ως μέλη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη ποια είναι η δικιά μας η ευθύνη. Και η δική μας ευθύνη είναι να κυβερνήσουμε και να λάβουμε αποφάσεις που μπορεί να είναι δύσκολες ή να μην βρίσκουν όλους σύμφωνους αλλά να είναι αυτές που κατά την δική μας κρίση είναι αυτές που θα οδηγήσουν την χώρα μας μπροστά".

Η πολιτική της Κυβέρνησης, είπε ο Υπουργός Οικονομικών είναι δεδομένη και κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Και στα τραπεζικά ζητήματα ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης, "βλέπουμε πως μέσα από ομολογουμένως πολιτικά δύσκολες αποφάσεις που λήφθηκαν το περασμένο καλοκαίρι έχουμε οδηγηθεί σε μια θετικότερη πορεία αφού λόγω αυτών των αποφάσεων έχει εξασφαλίσει η χώρα μας αναβαθμίσεις οι οποίες δεν είναι άνευ νοήματος αλλά κινήσεις που θωρακίζουν την οικονομία μας, δημιουργώντας δηλαδή ένα τραπεζικό σύστημα που στηρίζεται σε ποιο στέρεα και δυνατά θεμέλια απαλλαγμένο από αυτές τις πρακτικές που ξέραμε".

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική από τον βασικό του επόπτη, την Κεντρική Τράπεζα ότι έγιναν λάθη και ότι θα μπορούσε ο Συνεργατισμός να είχε σωθεί καθώς και ότι έγιναν διορισμοί  ατόμων που ‘ήταν ανεπαρκή, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι περίμενε να του δοθεί η ευκαιρία να εμφανιστεί ενώπιων της Επιτροπής.

«Στην επιτροπή δεν θα μιλήσω μόνο με την προσωπική μου ιδιότητα, θα εκφράσω, θα παραθέσω και τις θέσεις της Κυβέρνησης. Θα εμφανιστώ την επόμενη Πέμπτη. Από την επόμενη βδομάδα νιώθω ότι απελευθερώνομαι».

Ο Υπουργός έκανε ξεκάθαρο το γεγονός ότι από την επόμενη εβδομάδα όταν και θα καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, θα μπορεί να μιλήσει ελεύθερα και δημόσια για τα όσα έγιναν.

Τρανταχτό παράδειγμα όπως είπε, στον Συνεργατισμό δεν δικαιούταν η Κυβέρνηση ή ο Υπουργός Οικονομικών να κάνει έστω και ένα διορισμό  χωρίς την ρητή έγκριση και χωρίς την συμφωνία και της Κεντρικής Τράπεζας και της Βουλής. «Αυτό λέει ο νόμος. Σε αντίθεση δηλαδή με το διοικητικό συμβούλιο στην CYTA, στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου που η εκτελεστική εξουσία έχει το προνόμιο να διορίζει κατά την δική της κρίση. Στο συνεργατισμό με νόμο του κράτους –που δεν τον πρότεινε αυτή η κυβέρνηση – για τον κάθε διορισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο έπρεπε να εξασφαλίζεται η συμφωνία και της ΚΤΚ και της Βουλής.

Ο Χάρης Γεωργιάδης ερωτηθείς εάν ήταν λάθος επιλογή ο Νικόλας Χατζηγιάννης αναρωτήθηκε εάν ήταν δική του επιλογή. Όπως εξήγησε δεν έγινε καμία παρέμβαση ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από το πρόσωπό του για διορισμό Χατζηγιάννη.

«’Οταν κάποιος δεν έχει επιχειρήματα ή όταν δεν τον βολεύει η εξέλιξη των πραγμάτων το ρίχνει στο κουτσομπολιό».

Σχετικά με την καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή για τα Freshfields, για την οποία ο Γενικός Εισαγγελέας απαλλάσσει τον Υπουργό Οικονομικών από τις ευθύνες, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι υλοποίησε μια ξεκάθαρη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που βασιζόταν σε εξίσου ξεκάθαρες προνοιες της νομοθεσίας.

«Υπήρχε ανάγκη. Λέχθηκε μάλιστα και στην Βουλή πως η νομική υπηρεσία του κράτους δεν θα μπορουσε η ίδια να προσφέρει αυτές τις εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες. Λέχθηκε επίσης ότι αυτός ο οίκος είναι από τους μεγαλύτερους και καλύτερους στον κόσμο».

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών στο βίντεο που ακολουθεί:

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ