Στη μάχη για φυσικό αέριο και κρουαζιέρα ρίχτηκε το λιμάνι Λεμεσού

Αποκλειστική συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή της DP World Limassol στο Economy Today.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Στη μάχη για την εξεύρεση, εξόρυξη και εμπορία φυσικού αερίου έχει ριχτεί από στεριάς το λιμάνι Λεμεσού, με την διαχειρίστρια εταιρία DP World Limassol να δηλώνει ότι έχει ήδη κατασκευάσει τις κατάλληλες υποδομές ώστε να υποστηρίξει τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, εγείρει το ζήτημα της κρουαζιέρας ώς μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της ανάπτυξης του Τουρισμού στην Κύπρο, λόγω της περιοχής. 

Μιλώντας αποκλειστικά στο Economy Today, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Charles Meaby, αναφέρει ότι η DP World Limassol έχει ήδη προχωρήσει στην ανέγερση νέων υποδομών εφοδιασμού και πολλαπλών χρήσεων, προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει τις υπεράκτιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ.

 «Σε αυτές περιλαμβάνονται υπαίθριοι και στεγασμένοι αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία και μονάδα παραγωγής ρευστών γεώτρησης. Έχουμε εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες ώστε να επιτρέπονται οι δραστηριότητες που αφορούν τη διαδικασία εξερεύνησης και τις φάσεις κατασκευής και παραγωγής, ενώ έχει γίνει ολοκληρωμένη περιβαλλοντική μελέτη», σημειώνει.  

Όπως επισημαίνει, για να γίνουν αισθητά τα οφέλη της νέας αυτής προοπτικής στην Κύπρο, η αγαστή συνεργασία και η συλλογική προσπάθεια, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας για όλες τις φάσεις του ενεργειακού προγράμματος.

Βασική πεποίθηση της εταιρείες, προσθέτει, είναι πως η αποτελεσματική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων χωρίς αμφιβολία θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα και πολύπλευρα οφέλη για την Κύπρο, ενώ οι προοπτικές του κλάδου είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες.

Στόχος η ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Όσον αφορά στη μεγάλη προοπτική ανάπτυξης του Τουρισμού μέσω του τομέα της κρουαζιέρας, ο κος Meaby λέει ότι η εταιρεία του διατηρεί συστηματική επαφή με όλους τους πελάτες, με σκοπό να κατανοήσει τις ανάγκες και απαιτήσεις, διερευνώντας παράλληλα, νέους τρόπους ώστε η Λεμεσός να καταστεί λιμένας βάσης για εταιρείες κρουαζιέρας.

«Η DP World Limassol πραγματοποίησε στοχευμένες εκστρατείες, πραγματοποιώντας επαφές με διεθνείς εταιρείες του κλάδου με στόχο την ενημέρωσή τους για τις εγκαταστάσεις του λιμανιού Λεμεσού καθώς και του τουριστικού προϊόντος της πόλης. Παράλληλα, έχουμε υλοποιήσει μία σειρά από δράσεις που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα, ενώ τα εγκαίνια του Νέου Επιβατικού Τερματικού στο λιμάνι Λεμεσού αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τον τουριστικό κλάδο», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο επιβατικό τερματικό έχει συνολική εσωτερική έκταση 7.000 τ.μ. και είναι ειδικά σχεδιασμένο να φιλοξενεί τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια παγκοσμίως, παρέχοντας ταυτόχρονα, διαμετακομιστικές υπηρεσίες (Transit–day call) και υπηρεσίες αρχικής επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών (Turnaround–home porting).

Όπως επισημαίνει, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, σε συνδυασμό με τη συνεργασία με αρμόδιους φορείς του κλάδου, η εταιρία έχει εξασφαλίσει νέες γραμμές κρουαζιέρας παρά τον μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφει η Μεσογειακή αγορά.

Εκφράζει δε τη φιλοδοξία, ώστε να καταστεί το λιμάνι Λεμεσού, κορυφαίο κέντρο κρουαζιέρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, διασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη για την εγχώρια οικονομία.  

Δύσκολη εποχή για την Ανατολική Μεσόγειο

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία που απορρέει από την άντληση της νέας επιβατικής κίνησης, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

 «Χρειάζονται υποδομές και επιβάλλεται να δοθούν επιπρόσθετα κίνητρα από πλευράς κυβέρνησης όπως συμβαίνει με άλλους γειτονικούς προορισμούς, για παράδειγμα, το Ισραήλ, την Τουρκία κ.λπ. Επίσης, χαιρετίζουμε το νέο πρόγραμμα Fly and Cruise που παρουσίασε ο ΚΟΤ και ευελπιστούμε σε παρόμοιες δράσεις στο μέλλον. Για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους, απαιτείται συλλογική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να επανέλθουν τα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος. Ως εταιρεία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά και από κοινού με την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους τουριστικούς φορείς», τονίζει.

Το σταυροδρόμι της Ευρώπης

Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση των ευκαιριών γίνεται μέσα από τον διάλογο με τους πελάτες.

«Εξετάζοντας τις ανάγκες τους και τι θα ήθελαν να τους παρέχουμε. Αν υπάρχει ζήτηση για μία συγκεκριμένη υπηρεσία, θα την αναπτύξουμε ώστε να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να προσθέσουμε τη μέγιστη αξία και να δούμε το λιμάνι να αναπτύσσεται σε ένα πραγματικά σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τη Λεμεσό και την Κύπρο. Όσον αφορά τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, το γεγονός πως βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής την καθιστά αναμφίβολα ένα ελκυστικό προορισμό τόσο για το θαλάσσιο εμπόριο όσο και για τις επιβατικές διαδρομές. Ως εκ τούτου, η επέκταση της παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη και συνάμα συναρπαστική ευκαιρία για τον Όμιλο, δεδομένου πως η Κύπρος διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση του εμπορίου στην περιοχή», σημειώνει.  

Σε διαρκή επικοινωνία με τις κυπριακές Αρχές

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή, η εταιρεία βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον ΚΟΤ, και ήδη έχει προχωρήσει στην υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών. Παράλληλα, προσθέτει, η DP World Limassol αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό και αναδεικνύεται σε σημαντικό εταίρο της Κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια και προτίθεται να συμβάλει στη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους για τη χώρα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε θετικοί πως η δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού θα θέσει γερά της βάσεις για την περαιτέρω προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό και για περαιτέρω συνεργίες στον τομέα. Την ίδια ώρα, η υιοθέτηση μίας κοινής προσέγγισης και στρατηγικής για την προώθηση της Ανατολικής Μεσογείου ως ασφαλούς τουριστικής περιοχής, πολλαπλών προορισμών, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες είναι απαραίτητη. Πιστεύω πως το Νέο Επιβατικό Τερματικό αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πως η συνεργασία κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση έργων που αφορούν την αναβάθμιση υποδομών, μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ευρύτερη ευημερία της χώρας και των ανθρώπων της», αναφέρει.

Σημαντικός ο θαλάσσιος Τουρισμός

Είναι φανερό ότι το βάρος που πέφτει στον τομέα της κρουαζιέρας είναι ιδιαίτερο.

«Μία ακμάζουσα αγορά κρουαζιέρας ενδέχεται να αποτελέσει καταλύτη θετικής αλλαγής, με πολύπλευρα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως ο θαλάσσιος τουρισμός αφορά τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη/πελάτη. Αν το νησί προκαλεί ενθουσιασμό για το φιλόξενό του χαρακτήρα, τότε ο  κάθε επισκέπτης μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά την καλύτερη διαφήμιση», επισημαίνει.

Τέλος, ο κος Meaby θεωρεί εξίσου σημαντική την συνδεσιμότητα με την πόλη από τον τερματικό σταθμό και η δυνατότητα για βόλτα σε ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον κατά μήκος της προκυμαίας από το Νέο Επιβατικό προς την πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ