Μ. Κυριάκου: Σήμερα η κατάλληλη εποχή για επενδύσεις σε ακίνητα

Η Λεµεσός έχει την πρωτιά στις τιµές, λόγω της µεγάλης ζήτησης που υπάρχει. Ακολουθεί η Πάφος και η Αµµόχωστος, αλλά και στη Λευκωσία υπάρχει µια σταθερή άνοδος στις τιµές.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Σε συνέντευξή του στο Economy Today o Μανώλης Κυριάκου, CEO της εταιρείας Ινδιάνος και Κυριάκου και Συνεργάτες, μιλά για την εταιρεία του και τις υπηρεσίες που προσφέρει και εξηγεί γιατί σήμερα είναι η ιδανική περίοδος για να επενδύσει κάποιος στην αγορά ακινήτων.

Αναφέρεται επίσης στα ακίνητα που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις και για τις περιπτώσεις στις οποίες ελλοχεύει ο κίνδυνος «φούσκας».

Μιλήστε μας λίγο για την εταιρεία σας και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Είμαι μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ινδιάνος και Κυριάκου και Συνεργάτες, η οποία είναι αδειούχα και εγγεγραμμένη κτηματομεσιτική εταιρεία. ∆ραστηριοποιούμαι στον τομέα αυτό πέραν των 25 χρόνων. Από τη μέρα ίδρυσης της εταιρείας αυτής, επικεντρωθήκαμε στην ενασχόληση κυρίως με high end ακίνητα και high profile πελατεία, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 50 εκατομμύρια σε πωλήσεις στην πορεία αυτή. Μετά από μια μικρή απουσία στον χώρο αυτό και λόγω υπερβολικής ζήτησης από υφιστάμενους πελάτες, έχω δημιουργήσει μια νέα συνεργασία, με έναν άλλο αδειούχο και εγγεγραμμένο κτηματομεσίτη, διαφοροποιώντας τον τρόπο που εργαζόμουν παλαιότερα και ενεργώντας κυρίως ως σύμβουλος για γνωστά funds, επιχειρηματίες και επιλεγμένα δικηγορικά γραφεία, όπως και κάποιους Ρώσους επενδυτές, τους οποίους χειρίζοµαι προσωπικά. Ταυτόχρονα πλέον ενεργούμε ως finders ακινήτων για τους συνεργάτες που έχω ήδη αναφέρει και επίσης αντιπροσωπεύουμε συγκεκριμένα κατά αποκλειστικότητα  ακίνητα, τα οποία θεωρούμε ότι ταιριάζουν στο ύφος και το γούστο της πελατείας μας. Είναι πολιτική μας να μη διαφημίζουμε τα ακίνητα, αλλά να τα προωθούμε μέσω του προσωπικού μας δικτύου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.kyriacou.com.cy.

Είναι κατάλληλη περίοδος για να επενδύσει κάποιος σήμερα στην αγορά ακινήτων;

Πιστεύω ότι αυτή η περίοδος είναι ίσως η καταλληλότερη για επενδύσεις σε ακίνητα. Ανέκαθεν η πιο σίγουρη επένδυση παγκοσμίως ήταν και παραμένει αυτή του τομέα των ακινήτων. Όσον αφορά επενδύσεις, λόγω αυξημένης ζήτησης για ενοικίαση υποστατικών, αυτά προσφέρουν υψηλό ποσοστό απόδοσης, οπότε αυτό είναι κάτι πολύ δελεαστικό για κάποιον επενδυτή που προτιμάει να βλέπει τα λεφτά του να αυξάνονται αντί να κάθονται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό κάποιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, τα οποία προσφέρουν πολύ χαμηλά καταθετικά επιτόκια. Ακόμη ένας λόγος είναι οι καλύτερες εξασφαλίσεις και τα χαμηλά ποσοστά επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες σήμερα για δανειοδότηση, οι οποίες κάνουν τη διαδικασία για αγορά ακινήτου πολύ πιο ελκυστική. Τέλος, τα κίνητρα που δόθηκαν από την Κυβέρνηση για ώθηση της κτηματαγοράς, όπως η μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50% και ο μηδενικός φόρος κεφαλαιουχικών κερδών για αγορά καινούριων ακινήτων, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στο 5% για αγορά οικοπέδου για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, είναι σημαντικοι λόγοι επίσης για επενδύσεις.

Ποια είδη ακινήτων έχουν κατά την άποψή σας σήμερα καλύτερες αποδόσεις και σε ποιες περιοχές;

Πρώτα από όλα τα εμπορικά ακίνητα έχουν πολύ υψηλές αποδόσεις, κυρίως στη Λεμεσό και μετά στη Λευκωσία. Στη Λεμεσό οι τιμές έχουν ανέβει τόσο πολύ, που έφτασαν να συναγωνίζονται τιμές εξωτερικού. Επίσης, οποιαδήποτε ακίνητα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες πόλεις. Θα πρέπει να επισημάνουμε ωστόσο, ότι οι κατοικίες και τα διαμερίσματα που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού κατέχουν την πρωτιά και έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Κύπρο. Παράλληλα θα ήθελα όμως να τονίσω ότι σε άλλες πόλεις, όπως Πάφο, Λάρνακα και Αμμόχωστο, οι επενδυτές θα έχουν καλύτερο «capital appreciation», αφού οι τιμές δεν έχουν φτάσει σε τιμές Λεµεσού.

Yπάρχουν περιπτώσεις όπου παρατηρείται φούσκα στις τιμές των ακινήτων;

Οι πλείστες εργοληπτικές εταιρείες δεν έχουν υψηλούς δανεισμούς, όπως είχαν παλιότερα, άρα η έννοια της φούσκας δεν είναι η ίδια όπως στο παρελθόν, που είχε μεγάλους κινδύνους, γιατί πλέον οι πλείστοι βασίζονται στις πωλήσεις για να κατασκευάσουν τα έργα τους. Όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι σε κάποιες περιοχές, όπως στη Λεμεσό, τα ενοίκια έχουν φτάσει σε σχεδόν απαγορευτικά ύψη, προκαλώντας τεράστια προβλήματα, ειδικά στους Κύπριους πολίτες, αφού πλέον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις τιμές αυτές, σε βαθμό που για πρώτη φορά έχουμε δει και αστέγους. Επίσης, οι τιμές πωλήσεων ειδικά στο παραλιακό μέτωπο ίσως έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Ο σημαντικότερος λόγος για την άνοδο αυτή είναι το σχέδιο πολιτογράφησης του κράτους, αλλά και η παρουσία πολλών ξένων εταιρειών, ειδικά στη Λεμεσό. Σε περίπτωση δε κατάργησης του σχεδίου αυτού ή αν συνεχιστεί η τάση για κλείσιμο από την Κεντρική Τράπεζα και περιορισμό των ξένων εταιρειών και λογαριασμών τους οι οποίες δεν συμμορφώνονται (non-compliance), τότε ο κίνδυνος κατάρρευσης των τιμών είναι μεγαλύτερος. Φυσικά αυτό είναι το χειρότερο πιθανό σενάριο, αλλά δεν παύει να υπάρχει.

Ποιες είναι οι ακριβότερες περιοχές για αγορά ακινήτων στην Κύπρο;

Σαφέστατα, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Λεμεσός έχει την πρωτιά στις τιμές, λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει. Ακολουθεί η Πάφος και η Αμμόχωστος, αλλά να σημειώσουμε φυσικά ότι και στη Λευκωσία υπάρχει μια σταθερή άνοδος στις τιμές.

Ποια είναι η βασική επαγγελματική σας γραμμή;

Η βασική μου επαγγελματική γραμμή είναι το «Back to basics». Με αυτό θέλω να πω ότι τα κτηματομεσιτικά γραφεία πρέπει να επιστρέψουν στις αρχικές τους αξίες. Να μην σκέφτονται τυχοδιωκτικά ή ευκαιριακά, αλλά να ανεβάσουν τον πήχη στον επαγγελματισμό τους και στην ειλικρίνεια προς τον πελάτη, δίνοντας σωστές επιλογές και συμβουλές στους πωλητές ή πιθανούς αγοραστές ακινήτων. Οπότε, με το μαγικό αυτό ραβδί θα αναβάθμιζα την ποιότητα παροχής υπηρεσιών που θα έπρεπε να προσφέρουν τα κτηματοµεσιτικά γραφεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ