Λουκία Χριστοδούλου: Στις ακούραστες αγωνίστριες

«Η 8η Μαρτίου θα πρέπει να είναι αφιερωθεί στη μάνα από την Ουκρανία, στη μάνα από τη Συρία, στη μάνα του δολοφονημένου Θανάση, Αντριάνα, που αναζητεί ακόμη δικαίωση, στην Κύπρια μάνα» υπογραμμίζει η πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Λουκία Χριστοδούλου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Αν και το χάσμα που υπήρχε σε μια άλλοτε άκρως ανδροκρατούμενη κοινωνία έχει σμικρύνει, χρειάζονται να γίνουν πολλά για να καταφέρει η γυναίκα να πάρει τη θέση που της αξίζει και να αναγνωριστεί ως ισότιμη στο επαγγελματικό πεδίο. Γυναίκες που επιθυμούν να ανελιχθούν επαγγελματικά, κοινωνικά ή πολιτικά, που επιθυμούν να λαμβάνουν μέρος σε κέντρα λήψεως αποφάσεων, καλούνται να καταβάλουν επιπρόσθετες προσπάθειες. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα τα «αόρατα εμπόδια» υφίστανται, με αποτέλεσμα την υπό- εκπροσώπηση των γυναικών σε διάφορες βαθμίδες. Αλλά και γυναίκες που κατορθώνουν να ανελιχτούν, πρέπει να αποδείξουν περίτρανα την αξία τους και να δουλέψουν εξαντλητικά για να γίνουν αποδεκτές. Ωστόσο, η σύγχρονη γυναίκα έχει πολλά να προσφέρει, είναι μορφωμένη, ικανή και οργανωτική. Καταφέρνει να εξισορροπήσει το ρόλο της εργαζόμενης μητέρας, συζύγου και οικοκυράς και είναι βαθιά μου πεποίθηση πως οι γυναίκες της νέας γενιάς θα καταφέρουν να κερδίσουν, με αγωνιστικότητα και σκληρή δουλειά, τη θέση που τους αξίζει.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Η 8η Μαρτίου θα πρέπει να αφιερωθεί στη μάνα από την Ουκρανία που βάζει το σώμα της ασπίδα για να προστατεύσει το παιδί της, που δεν εγκαταλείπει τη χώρα της και που συνεχίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες να παραμένει σ’ αυτή. Στη μάνα από τη Συρία που έχοντας το βρέφος της αγκαλιά και παλεύοντας με μανιασμένα κύματα αναζητεί ένα καλύτερο αύριο, στη μάνα του δολοφονημένου Θανάση, Αντριάνα, που αναζητεί ακόμη δικαίωση. Μα πάνω απ’ όλα στην Κύπρια μάνα που μετά από 48 χρόνια ζητά να μάθει για τον χαμένο πατέρα, τον σύζυγο ή το παιδί της. Στις γυναίκες αυτές λοιπόν, τις ακούραστες αγωνίστριες της ζωής που με μαχητικότητα διεκδικούν τα δίκαιά τους, αφιερώνω την ημέρα αυτή.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Η νέα κυβέρνηση, θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής πέραν των προεκλογικών υποσχέσεων. Θα πρέπει να υπάρχει ίση εκπροσώπηση γυναικών, αρχής γενομένης από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο που θα προκύψει αλλά και τη στελέχωση των διαφόρων συμβουλίων. Θα πρέπει ακόμα να γίνουν τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε η παιδεία να συνθλίψει την επικρατούσα νοοτροπία, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που αποτελούν τροχοπέδη για την ανέλιξη και κατάκτηση θέσεων ευθύνης και μισθολογικής Ισότητας από μέρους των γυναικών.

Γυναίκα με μια λέξη…

Δύναμη

WhoisWho

Η Λουκία Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Κατέχει δίπλωμα νομικής B.A. (Hons) Law του Πανεπιστημίου του Kent (The University of Kent at Canterbury) και LLM στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (International Commercial Law) του ίδιου Πανεπιστημίου. Άσκησε το επάγγελμα της δικηγόρου και υπηρέτησε τη μάχιμη δικηγορία σε μεγάλους δικηγορικούς οίκους στη Λεμεσό. Κατά τα έτη 2000-2007 διετέλεσε μέλος του Εφοριακού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και το 2008 διορίστηκε Μέλος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού. Κατά το 2013 η κα Χριστοδούλου διορίστηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πρόεδρος της Επιτροπής για περίοδο πέντε ετών και κατά το 2018 η θητεία της ως προέδρου ανανεώθηκε. Έλαβε μέρος σε πολλά Φορολογικά και Νομικά Συνέδρια και ήταν ομιλήτρια σε αρκετά από αυτά. Είναι έγγαμη και μητέρα δύο ενήλικων τέκνων.

*ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ