Νατάσα Φρειδερίκου: Θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η ισότητα των φύλων

Με τη σκέψη στις χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πολεμούν για τα δικαιώματα των γυναικών, η πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick Νατάσα Φρειδερίκου μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της για τη σημασία της 8ης Μαρτίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΥ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, στην Κύπρο, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι 56,6% σε σύγκριση με 68,8% για τους άνδρες. Οι γυναίκες, σε όλο τον κόσμο, λόγω των κοινωνικών προδιαγραφών, των στερεοτύπων και των προσδοκιών της κοινωνίας, είναι επιφορτισμένες με πολλαπλά καθήκοντα. Αυτοί ακριβώς οι πολλαπλοί ρόλοι που έχουν να διαδραματίσουν (της μητέρας, της νοικοκυράς, της δασκάλας των παιδιών, της νοσοκόμας των υπερηλίκων της οικογένειας και των αρρώστων) πολλές φορές τις εμποδίζουν να εργαστούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης ή και με κανονικό μισθό. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά μέσο όρο οι άνδρες αμείβονται €369 τον μήνα περισσότερα από τις γυναίκες.  Το φαινόμενο της γυάλινης οροφής φαίνεται να είναι πολύ έντονο στη χώρα μας αφού οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στις θέσεις εξουσίας και σε ρόλους λήψης αποφάσεων. Στον τομέα της εξουσίας, η Κύπρος κατατάσσεται στην 24η θέση στην Ευρώπη και στον υποτομέα της λήψης πολιτικών αποφάσεων κατατάσσεται ακόμα χαμηλότερα, στην 26η θέση. Η έλλειψη εξουσίας και ελέγχου που έχουν οι γυναίκες σε ένα ανδροκρατούμενο κόσμο έχει φυσικά επιπτώσεις σε όλους τους τομείς και επηρεάζει τα κοινωνικά, τα οικονομικά, τα πολιτιστικά και τα πολιτικά τους δικαιώματα και ευκαιρίες.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, πιστεύω πως τα δικαιώματά μας δεν πρέπει να τα παίρνουμε ως δεδομένα. Αυτή τη στιγμή πάρα πολλά πράγματα για τα οποία γυναίκες αναγκάστηκαν να δώσουν αγώνες βρίσκονται σε κίνδυνο. Μόλις τον περασμένο μήνα, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες στο Αφγανιστάν να εργάζονται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και να λαμβάνουν πανεπιστημιακή και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Βλέπουμε την αντικειμενοποίηση των γυναικών να κανονικοποιείται. Βλέπουμε απόψεις που, μπορεί με την πρώτη ματιά να φαίνονται προοδευτικές, αλλά δυστυχώς εμπεριέχουν πάρα πολλούς κινδύνους και απειλούν τα δικαιώματα και την ακεραιότητα των γυναικών. Τη μέρα αυτή λοιπόν, την αφιερώνω σε χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο που αυτή τη στιγμή, εν έτει 2023, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πολεμούν για την ισότητα των φύλων, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, τη βία κατά των γυναικών και την ασφάλειά τους.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Η Ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο. Η νέα κυβέρνηση πιστεύω πως:

• Θα πρέπει να δώσει πραγματικές ευκαιρίες σε γυναίκες να έχουν θέσεις εξουσίας.

• Θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές, τα προγράμματα και οι επενδύσεις της θα διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση του φύλου έτσι ώστε να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, κινδύνους και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και οι γυναίκες.

• Θα πρέπει να δρα προληπτικά επενδύοντας στη συλλογή έγκυρων στατιστικών με βάση το φύλο για να μπορούν ακριβώς οι όποιες πολιτικές και ενέργειες που σχεδιάζονται και υλοποιούνται να βασίζονται σε σωστά και ολοκληρωμένα δεδομένα.

Γυναίκα με μια λέξη…

Προοπτική

WhoisWho

Η Νατάσα Φρειδερίκου είναι πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick. Υποστηρίζει θερμά θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ειδικότερα θέματα ισότητας των φύλων, της βίας κατά των γυναικών και της εμπορίας προσώπων. Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας σε ηγετικές θέσεις, κύρια ευθύνη της είναι η ανάπτυξη της στρατηγικής του Πανεπιστημίου για την εκπλήρωση της αποστολής του. Συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές και φορείς. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος του Leadership Council του Κυπριακού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Zoe Vs War Violence, αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων Κωφών.

*ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ FREDERICK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ