Μ. Κληρίδης: Δεν με ενδιαφέρει η θέση του Διοικητή της ΚΤΚ

Τι είπε για την πώληση των κόκκινων δανείων αλλά και για τα προσόντα που θα πρέπει να έχει ο νέος ή η νέα διοικήτρια της ΚΤΚ.

Της Μόνικας Κουρουφέξη 

Στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και στο οικονομικό ένθετο του Economy Today με τον Σωκράτη Ιωακείμ βρέθηκε ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης ο οποίος μίλησε για την πώληση και μείωση των κόκκινων δανείων καθώς και για τα προσόντα που πρέπει να έχει ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Ερωτηθείς για την πώληση των κόκκινων δανείων που πώλησε η Τράπεζα Κύπρου και εάν μέσω αυτής επήλθε μια σημαντική μείωση ανέφερε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο έχει το χαρακτηριστικό από την μια να ξεφορτώνει τον ισολογισμό της τράπεζας από ένα πρόβλημα, να μην ξεφορτώνει την οικονομία από το πρόβλημα των υπερ δανεισμένων νοικοκυριών ή εταιρειών -αυτοί, όπως είπε δεν χρωστούν στην τράπεζα αλλά σε έναν άλλο οργανισμό- και αναλόγως της τιμής στην οποία έχει γίνει η πώληση η τράπεζα ή μπορεί να κερδίσει κεφάλαιο.

Διαβάστε ακόμα: Αλλάζει η διακυβέρνηση στην ΚΤΚ

Όπως εξήγησε η τράπεζα εκεί που είχε κάνει πάρα πολύ πρόβλεψη για ένα δάνειο το οποίο θεωρούσε τερματισμένο τώρα μπορεί να το πωλήσει στο 20% της ονομαστικής του αξίας και θα κυνηγήσει τους εγγυητές. Ωστόσο, την ώρα που η τράπεζα παίρνει το 20% καταγράφει κέρδος αφού ενώ είχε προβλέψει ότι θα χάσει το 100% τελικά έχασε το 80%, εκεί κερδίζει κεφάλαιο.

Από την άλλη, όπως επισήμανε ο κ. Κληρίδης, οι περισσότερες από αυτές τις συναλλαγές γίνονται πολύ κοντά στο κομμάτι των προβλέψεων που έχει κάνει η τράπεζα και είναι τυχερή αν πάρει κάτι καλύτερο.

"Συνήθως ο αγοραστής, επειδή νιώθει ότι είναι σε θέση ισχύος επιβάλει και κάτι έξτρα που σε αυτή την περίπτωση τράπεζα χάνει και διαβρώνεται το κεφάλαιο".

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι είναι μεγάλο το "discount", που πωλούνται τα δάνεια και ενδεχομένως να είναι ακόμα μεγαλύτερο και εάν σε μερικούς μήνες οι τράπεζες υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν νέα κεφάλαια, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ναι σε λίγους μήνες μπορεί να χρειαστούν.

"Εκτός από αυτές τις συναλλαγές, τις οποίες επιβάλει η Ευρώπη, πιθανώς να χρειαστούν και από τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου δηλαδή από την επιβολή νέων κανονισμών, ή όσον αφορά το πως γίνονται οι προβλέψεις. Έτσι βλέπουμε ένα περιβάλλον όπου ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης και επόπτης ζητά από τις τράπεζες συνεχώς να αυξήσουν τα κεφάλαια τούς".

Ανοιχτοί πλειστηριασμοί

Ένα εργαλείο, το οποίο οι τράπεζες δεν έχουν αξιοποιήσει επαρκώς και δεν έχουν επωφεληθεί και κυρίως αφορά τις κατοικίες.

"Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και λίγο παρατραβηγμένο διότι αφορά πρώτη κατοικία αλλά είναι και εξοχικό και γενικά είναι λεπτές οι γραμμές".

Τα μεγάλα έργα

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κληρίδης αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει και με τα μεγάλα έργα αφού όπως εξήγησε είναι πολύ ποιο εύκολο να πουληθεί ένα ξενοδοχείο. "Εκεί βλέπουμε τις μεγάλες συναλλαγές, εξού και Συνεργατισμός είχε μεγαλύτερο πρόβλημα από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, επειδή κυρίως ο Συνεργατισμός ήταν εκείνος που είχε τα σπίτια του κόσμου".

Ο Διάδοχος στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Σε μερικούς μήνες εκπνέει η θητεία της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ανανεωθεί η θητείας της. Ερωτηθείς ο κ. Κληρίδης εάν έχουμε πάντα κομματικό Διοικητή ο οικονομολόγος είπε ότι βλέπουμε κάποιες τάσεις κομματικοποίησης σε όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς και πρέπει να αρχίσουμε να σεβόμαστε σαν πολιτεία και κράτος την ανεξαρτησία των θεσμών κάτι το οποίο λεν και τι επιβάλουν και οι ξένοι.

Κληθείς να σχολιάσει ότι διάφοροι κύκλοι προκρίνουν και το δικό του όνομα για να αναλάβει τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αφυπηρέτησε πια.

"Το ποιο σημαντικό είναι να κοιτάξουμε να βρούμε άτομο ικανό, άτομο με καλά ηθικά κριτήρια και άτομο σθεναρό ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει και από την πλευρά των πολιτικών παρεμβάσεων".

Δείτε όλα όσα είπε στο βίντεο που ακολουθεί: 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ