Άλλα €24 εκ. θα απορροφήσει η ΑΗΚ με την έκπτωση του 10%

Οι εκπτώσεις στα τιμολόγια της ΑΗΚ στη διάρκεια της πανδημίας, έφτασαν το συνολικό ύψος απορρόφησης από τα αποθεματικά της Αρχής Ηλεκτρισμού στα 60 περίπου εκατομμύρια ευρώ

του Χρίστου Πέτρου 

Η απόφαση για έκπτωση 10% σε όλους τους λογαριασμούς της ΑΗΚ για άλλους τέσσερις μήνες, την οποία ανακοίνωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου την περασμένη Παρασκευή, ανεβάζει το συνολικό ύψος απορρόφησης από τα αποθεματικά της Αρχής Ηλεκτρισμού, στα 60 εκατομμύρια ευρώ, από τις εκπτώσεις στα τιμολόγια των πελατών στη διάρκεια της πανδημίας.

Η νέα αυτή έκπτωση που αφορά τις διμηνίες Νοέμβρης-Δεκέμβρης 2021 και Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2022 έρχεται σε συνέχεια της έκπτωσης επίσης 10% που είχε δοθεί από την ΑΗΚ, στους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας, σε όλους τους πελάτες της.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη «Σημερινή» η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, το κόστος της απορρόφησης από την προηγούμενη έκπτωση στην αρχή της πανδημίας έφτασε στα 33 περίπου εκατομμύρια ευρώ, ενώ η νέα έκπτωση θα φτάσει όπως υπολογίζεται από την Αρχή Ηλεκτρισμού στα 24 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις για μείωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, λήφθηκε μετά από επαφές και συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας με τα ΔΣ της ΑΗΚ αλλά και της ΡΑΕΚ.

Το όλο θέμα προέκυψε μετά από κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις λόγω της αύξησης του κόστους ρεύματος σε ποσοστά που φτάνουν σχεδόν το 40% συγκριτικά με πέρυσι.

Όπως διευκρίνισε στη «Σημερινή» η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, η νέα έκπτωση θα αφορά όλους ανεξαιρέτως του πελάτες. Μάλιστα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως επί παραδείγματι οι λήπτες του ΕΕΕ, οι οποίες δικαιούνται αυτή τη στιγμή έκπτωση 20% στα τιμολόγια της ΑΗΚ, θα επωφεληθούν επιπλέον με την μείωση του 10%.

Η ΑΗΚ εντωμεταξύ στην ίδια γραμμή με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, υπογραμμίζει ότι η συμβολή της με απορρόφηση των εκπτώσεων στους λογαρισμσούς των πελατών της δε θα μπορεί να υλοποιείτε επ' αόριστον. 

«Πρόκειται για έναν ημικρατικό οργανισμό ο οποίος προφανώς δεν έχει ανεξάντλητα αποθεματικά. Η απόφαση για το αν θα συνεχιστεί η όχι η έκπτωση του 10% και πέραν από το τετράμηνο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου, είναι κυρίως πολιτική. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι για να εξακολουθήσει η ΑΗΚ να είναι ένας υγιής οργανισμός ο οποίος να υλοποιεί το αναπτυξιακό του πλάνο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί εντός των δυνατοτήτων του» ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

 

Τα επιπλέον μέτρα για εξοικονόμηση ρεύματος 

Εντωμεταξύ, πέρα την έκπτωση του 10% ανακοινώθηκαν και μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία μακροπρόθεσμα θα συντελέσουν στη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Νατάσα Πηλείδου στη δημοσιογραφική διάσκεψη της Παρασκευής, τα μέτρα αυτά είναι:

  1. Διαφοροποίηση του Σχεδίου Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος από οικιακούς καταναλωτές, με συμπερίληψη κατηγορίας εικονικού net-metering (Virtual net-metering), για καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω τεχνικών περιορισμών ή/και περιορισμένου χώρου, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κτηρίων τους. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές να εγκαθιστούν σε άλλες οροφές κτηρίων ή στο έδαφος, φωτοβολταϊκά συστήματα, των οποίων η παραγωγή ηλεκτρισμού θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση συγκεκριμένης κατοικίας.
  2. Το υφιστάμενο Σχέδιο για Ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες (για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο), το οποίο λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2021, θα επαναπροκηρυχθεί άμεσα με την έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε. και θα έχει αναδρομική ισχύ από τη λήξη της φετινής προκήρυξης.
  3. Ετοιμασία Σχεδίου Χορηγιών για άμεση εξαγγελία, με το οποίο θα παρέχεται χορηγία σε ευάλωτους καταναλωτές για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και, συγκεκριμένα, κλιματιστικών και ψυγείων, με νέα αποδοτικά προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης. Επιπλέον, θα επιχορηγηθεί η αντικατάσταση παλαιού τύπου λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, στους ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές.
  4. Προκήρυξη ειδικού Σχεδίου στήριξης, σε συνεργασία των Υπουργείων Ενέργειας και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για τη χρήση ΑΠΕ στον γεωργικό τομέα. Κύριος στόχος του Σχεδίου είναι η μείωση του κόστους άντλησης νερού άρδευσης. Το Σχέδιο θα εξαγγελθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.
  5. Προκήρυξη Σχεδίου Χορηγιών και μειοδοτικού διαγωνισμού για νέα εμπορικά συστήματα ΑΠΕ και για αποθήκευση ενέργειας, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της τιμής ηλεκτρισμού λόγω του μικρότερου λειτουργικού κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού από ό,τι η αντίστοιχη παραγωγή με συμβατικά καύσιμα. Το Σχέδιο προγραμματίζεται να λειτουργήσει εντός του 2022, κατόπιν έγκρισης από την ΕΕ.

 

Η κα Πηλείδου υπογράμμισε ότι στο προσεχές μέλλον θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προκειμένου οι καταναλωτές να επωφεληθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Επιπρόσθετα, η  Υπουργός Ενέργειας έκανε γνωστό ότι συμφωνήθηκε στις συζητήσεις με την ΑΗΚ να μελετηθούν τα ενδεχόμενα για αγορά ρύπων στην αρχή κάθε έτους όπου οι τιμές είναι μειωμένες σε σύγκριση με το υπόλοιπο έτος, αλλά και αντίστοιχες πρακτικές αγοράς για τα υγρά καύσιμα που χρησιμοποιούνται αυτή της στιγμή από την Αρχή Ηλεκτρισμού.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ