«10% έκπτωση στο ρεύμα αλλά δεν μπορεί να γίνεται εσαεί»

Σχολιάζοντας την τιμή του ρεύματος και το προϋπολογισμό ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε την ανάγκη να είμαστε προσεχτικοί με τα δημόσια οικονομικά ενώ παραμένουν οι κίνδυνοι της πανδημίας.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι είπε για τους λογαριασμούς της ΑΗΚ, ανέφερε το πλάνο με τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς μέχρι το 2024 αλλά και τις αυξήσεις που υπάρχουν στο κρατικό μισθολόγιο.

Τόνισε επίσης την ανάγκη του να είμαστε προσεχτικοί με τα δημόσια οικονομικά αφού υπάρχουν ακόμα οι κίνδυνοι από την πανδημία.

10% έκπτωση αλλά δεν μπορεί να γίνεται εσαεί

Αυτό το οποίο συζητήσαμε και είναι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μείωση κατά 10% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών για τους επόμενους 4 μήνες ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Η λογική είναι ότι ακόμα δεν έχουν παρέλθει οι επιπτώσεις της πανδημίας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις με μικρή χρήση των αποθεματικών της ΑΗΚ, χωρίς να επηρεαστεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του οργανισμού, θα βοηθηθούν οι καταναλωτές για αυτή την βραχυχρόνια περίοδο να ανταπεξέλθουν μέσω αυτής της μείωσης.

Θα πρέπει να προχωρήσει, ωστόσο, το άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και να ενσωματωθούν οι ΑΠΕ στην διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος γιατί αυτές οι παροχές δεν μπορούν να συνεχιστούν εσαεί τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει η Βουλή, τα πολιτικά κόμματα και τα Υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμοστούν όσα έχουν αποφασιστεί να γίνουν με τον ενεργειακό σχεδιασμό».

Σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις για τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς.

Έλλειμμα στους προϋπολογισμούς μέχρι το 2024

Σχολιάζοντας τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς για τα επόμενα 3 χρόνια που καταγράφονται στα προσχέδια που εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό ανέφερε ότι μετά το 2024 θα πρέπει να πάμε ξανά στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς όπως ορίζουν και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 θα είναι ελλειμματικός κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 3,1% του ΑΕΠ σε αντίθεση με το 2021 όπου ήταν ελλειμματικός κατά 5% και είχαν χρησιμοποιηθεί κάποια αποθεματικά του κράτους αλλά υπήρξε και δανεισμός για την στήριξη της οικονομίας.

Από την άλλη το δημόσιο χρέος μειώνεται, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέροντας ότι μέχρι τα τέλη του 2021 θα πέσει στο 107% ενώ του χρόνου με το πρόγραμμα αποπληρωμής που έχει τεθεί θα μειωθεί περαιτέρω με τελικό στόχο να φτάσει το 2024 γύρω στο 90%.

Ο πληθωρισμός φέρνει αυξήσεις στο κρατικό μισθολόγιο

Εξηγώντας την αύξηση κατά 3,2% του κόστους δαπανών του κρατικού μισθολογίου στον προϋπολογισμό του 2022 σημείωσε ότι αυξήθηκε κατά πρώτο λόγο από προσλήψεις εκπαιδευτικών, αστυνομίας και ιατρικού προσωπικού.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κύπρος είναι από τις δύο χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οι μισθοί είναι συνδεδεμένοι με την ΑΤΑ και θα πρέπει να δοθεί ύστερα από αρκετά χρόνια κάποιο επιπλέον ποσό επί των μισθών λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

Βάσει της συμφωνίας που υπάρχει από προηγούμενα χρόνια θα είναι η πρώτη φορά που θα δοθεί η ΑΤΑ αφού προηγουμένως υπήρχε αποπληθωρισμός, είπε ο κ. Πετρίδης.

Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με την πανδημία

Περιγράφονται στον προϋπολογισμό και κάποιοι κίνδυνοι και η πανδημία σαφώς είναι ένας κίνδυνος, τόνισε ο κ. Πετρίδης.

«Δεν θα πρέπει να ξεφύγουμε ιδιαίτερα με τα δημοσιονομικά γιατί θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα όπως αντιμετωπίσαμε την πανδημία να μπορούμε να το πράξουμε ξανά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ