ΥΠΟΙΚ: Επιτυχής η νέα έξοδος της Κύπρου στις αγορές

  Επιτυγχάνεται η στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διατήρηση ρευστών διαθέσιμων ικανών να καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων 12 μηνών.

  Επιτυχής χαρακτηρίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών η νέα έξοδος της χώρας στις αγορές.  

  Συγκεκριμένα, η Κύπρος ολοκλήρωσε σήμερα την έκδοση δύο ομολόγων, του 10ετούς ύψους €1,0 δισ. και του 20ετούς ύψους €750 εκ. με τις ενδεικτικές αποδόσεις να διαμορφώνονται περί το 0,73% για το 10ετές και 1,33% για το 20ετές.

  Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πετερίδη, η συνολική προσφορά έχει ξεπεράσει τα 13 δισ, τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία των εκδόσεων αυτών, καθώς έχει επιτευχθεί υπερκάλυψη περίπου 7 φορές το ποσό που ζητήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

  Το γεγονός αυτό, προσθέτει, καταδεικνύει την ισχυρή εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Οικονομία από τις διεθνείς αγορές.

  «Με την έκδοση των δύο ομολόγων, εξασφαλίζεται το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του 2020, σε καθεστώς χαμηλών επιτοκίων. Παράλληλα, αποπληρώνεται πρόωρα το δάνειο διάσωσης του ΔΝΤ, αποδεικνύοντας ότι η Κύπρος μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές.  Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι, με την αποπληρωμή εξοικονομούνται, τόκοι πέραν των 15 εκ. ενώ αποφεύγεται και ο συναλλαγματικός κίνδυνος», τονίζει στην ανακοίνωση.

  Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, επιτυγχάνεται η στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διατήρηση ρευστών διαθέσιμων ικανών να καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων 12 μηνών, ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια του έτους.

  «Η αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ, αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στις αγορές κεφαλαίου, ενισχύοντας την αξιοπιστία των επενδυτών προς την Κυπριακή Δημοκρατία και επισφραγίζοντας συνάμα την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της απευθείας από τις αγορές.  Στόχος μας, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της σταθερότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας», καταλήγει.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ