Αλλαγές στον τρόπο πληρωμής κοινωνικών ασφαλίσεων

  Νέο Σύστημα Πληρωμής Εισφορών παρουσίασαν η Υπουργός Εργασίας και ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας

  Με κοινή συνέντευξη τύπου η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, εξήγγειλαν την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Πληρωμής Εισφορών μέσω Διαδικτύου το οποίο αντικαθιστά πλήρως τον μέχρι σήμερα τρόπο καταβολής των εισφορών στα Ταμεία των Επαρχιακών Γραφείων Κοινωνικών Ασφαλίσεων

  Στόχος της Κυβέρνησης, αλλά και του Υπουργείου Εργασίας, όπως δήλωσε η κα Αιμιλιανίδου , «είναι η αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων της τεχνολογίας για την καλύτερη, αμεσότερη και αρτιότερη εξυπηρέτηση του κάθε εργαζόμενου, του κάθε εργοδότη αλλά και του κάθε πολίτη αυτού του τόπου».

  Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας «Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του Διαδικτυακού Συστήματος Πληρωμής Εισφορών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι, μεταξύ άλλων, η άμεση εξυπηρέτηση του κοινού με 24ωρη εξυπηρέτηση, από οπουδήποτε, χωρίς μετακινήσεις και αναμονή, η ασφάλεια συναλλαγών, η πληρέστερη ενημέρωση εργοδοτών, μισθωτών και αυτοτελώς εργαζομένων για το ιστορικό των συναλλαγών τους και για τον ασφαλιστικό λογαριασμό τους ανά πάσα στιγμή και η δυνατότητα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για άμεση εξαγωγή στατιστικών και άλλων στοιχείων. Επισημαίνεται ότι υπολογίστηκε πως με την κατάργηση των ταμείων θα υπάρξει εξοικονόμηση σε δαπάνες και χρόνο που ανέρχεται σε 2,6 εκατομμύρια ετησίως».

  Με βάση τα στοιχεία των συναλλαγών των κοινωνικών ασφαλίσεων, έχει υπολογιστεί ότι εντός ενός έτους πραγματοποιούνται 700.000 περίπου συναλλαγές, με συνολικό ποσό είσπραξης περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

  Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι το υφιστάμενο σύστημα για την διεκπεραίωση των εργασιών που αφορούν στην είσπραξη εισφορών απαιτεί εκτός των άλλων και εργασιακές δαπάνες ύψους περίπου 2,15εκ ευρώ ετησίως.

  Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε πως η δημιουργία του νέου συστήματος,  είναι μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού που επιχειρήται  από το κράτος. «Οι ψηφιακές λύσεις προσφέρουν ευελιξία, ευκολία αλλά και ασφάλεια στον πολίτη, μειώνοντας την ανάγκη για φυσική παρουσία για διεκπεραίωση εργασιών και συναλλαγών, όπως η πληρωμή κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ παράλληλα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης αλλά και την αύξηση της αποδοτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας. Αποστολή μας η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης που παρέχουμε ως κράτος σε πολίτες και επιχειρήσεις αλλά και, μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, η ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών» ανέφερε ο κ. Κόκκινος.

   

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ