Πληθωρισμός και επιτόκια ανησυχούν τις αγορές

Οι ασιατικές αγορές ταλαντεύονται

Οι ασιατικές αγορές παρουσίαζαν διακυμάνσεις την Πέμπτη, μετά τις χλιαρές επιδόσεις στη Νέα Υόρκη και την Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές του πληθωρισμού και τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τις ανεξέλεγκτες τιμές.

Η Wall Street έκλεισε σχετικά αμετάβλητη μετά από μικτά εταιρικά αποτελέσματα και καθώς μια έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία «άλλαξε ελάχιστα» τις τελευταίες εβδομάδες.

Μια μικτή εικόνα εταιρικών κερδών παρείχε επίσης ελάχιστα κίνητρα για τους επενδυτές, ενώ τα αποτελέσματα των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ μπαίνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την αναταραχή του περασμένου μήνα στον τομέα που είδε τρεις τράπεζες να βυθίζονται και την Credit Suisse να αναλαμβάνεται από άλλη.

Οι αγορές ήταν τις τελευταίες ημέρες αισιόδοξες ότι οι κεντρικές τράπεζες, και ιδίως η Fed, θα μπορέσουν να τερματίσουν την προσπάθεια αύξησης των επιτοκίων τους σύντομα, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, έστω και με βραδύτερο ρυθμό από τον επιθυμητό.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επενδυτές ταρακουνήθηκαν από την είδηση ότι οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούσαν να είναι αυξημένες, καθώς αυξήθηκαν περισσότερο από 10% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα λόγω της εκτίναξης του κόστους των τροφίμων, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να συνεχίσει να σφίγγει τη νομισματική πολιτική.

Αυτό έδειξε επίσης ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός και ότι οι αξιωματούχοι έχουν ακόμη πολλή δουλειά να τον μειώσουν.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια 11 φορές από τα τέλη του 2021 σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να διατηρήσει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Fed ανέφερε στην τριμηνιαία ενημέρωση Beige Book για την κορυφαία οικονομία του κόσμου ότι η οικονομία έχει παραμείνει στάσιμη τις τελευταίες εβδομάδες και ότι η ρευστότητα μειώνεται στον απόηχο της τραπεζικής αναταραχής.

Οι αγορές ταλαντεύονταν στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές, με το Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ, το Σίδνεϊ και τη Μανίλα να σημειώνουν άνοδο, αλλά η Σαγκάη, η Σιγκαπούρη, η Σεούλ, το Ουέλινγκτον και η Ταϊπέι να είναι αρνητικές.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και πάλι, έχοντας υποχωρήσει κατά δύο τοις εκατό την Τετάρτη, λόγω των φόβων ότι η Fed θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η ζήτηση για το αργό.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Κατάλληλες οι νέες αυξήσεις των επιτοκίων

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ