Θα επιβραδυνθεί το ράλι του χρηματιστηρίου της Ιαπωνίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους εκτιμούν οι επενδυτές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να μεταφέρουν περισσότερα χρήματα σε αντίπαλες αγορές.
Ο βασικός δείκτης Topix θα ανέβει περίπου 2,9% στις 2.890 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο δείκτης Nikkei 225 Stock Average θα αυξηθεί περίπου 4,8% στις 41.489, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και αναλυτές στρατηγικής που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Ο Topix ξεπέρασε τα υψηλά επίπεδα του Μαρτίου ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή φθάνοντας σε υψηλό επίπεδο 34 ετών.
Πώς επηρεάζεται το Χρηματιστήριο Ιαπωνίας από το γεν
Η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αδυναμία του γεν επιβαρύνει το κλίμα της αγοράς. Επιπλέον, οι καταναλωτές και οι εταιρείες έχουν περικόψει τις δαπάνες, ενώ το ένα τρίτο των παρατηρητών της Τράπεζας της Ιαπωνίας που ερωτήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα από το Bloomberg προέβλεψαν αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ανακοινώθηκαν το πρωί της Παρασκευής έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύθηκαν τον Ιούνιο, διατηρώντας πιθανή την αύξηση των επιτοκίων στην ημερήσια διάταξη για συζητήσεις στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας τον Ιούλιο.
«Δεν νομίζω ότι θα δούμε υπεραπόδοση από τις ιαπωνικές μετοχές από εδώ», σημείωσε ο Kyle Rodda, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Capital.Com Inc. «Δεδομένου του ράλι που είδαμε στην αρχή του έτους, οι υποκείμενες τάσεις στην η οικονομία και η πολιτική επιδέχονται περισσότερο καθοδικούς από ανοδικούς κινδύνους».
Το γεν υποχώρησε στα 161 για το δολάριο την Παρασκευή και κινδυνεύει να υποχωρήσει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά το 1986. Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν πτώση έως και 170 ανά δολάριο.
Ενώ το αδύναμο γιεν ωφελεί τους εξαγωγείς, συμβάλλει επίσης στον πληθωρισμό μέσω των εισαγωγών. Αυτό με τη σειρά του περιορίζει τους πραγματικούς μισθούς, τους οποίους πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά θεωρούν κρίσιμους για να κερδίσουν οι ιαπωνικές μετοχές.
Οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι και η επιβράδυνση της οικονομίας οδήγησαν ορισμένους ξένους επενδυτές να αναζητούν επενδυτικές επιλογές πέρα από την Ιαπωνία. Ο δείκτης Topix διαπραγματεύεται με αναλογία τιμής προς κέρδη περίπου 17 φορές, ενώ ο δείκτης Shanghai Stock Exchange Composite διαπραγματεύεται 14 φορές. Οι ξένοι επενδυτές πωλούν ιαπωνικές μετοχές σε μετρητά για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, το μεγαλύτερο σερί από τον περασμένο Μάρτιο.
«Πιστεύουμε ότι η Ιαπωνία μπορεί να υστερεί σε σχέση με την Κίνα, αλλά εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλά στην ευρύτερη Ασία», σημειώνει ο Alexander Cousley, επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος της Russell Investments Group LLC. «Οι αποτιμήσεις υπάρχουν, με τις κινεζικές μετοχές να είναι ιδιαίτερα φθηνότερες από τις ιαπωνικές και τις παγκόσμιες μετοχές».
Έρευνα του διαχειριστή κεφαλαίων από την Bank of America τον Ιούνιο έδειξε ότι η Ιαπωνία παραμένει αγαπημένη αγορά στην περιοχή. Τα κέρδη ανά μετοχή για τον δείκτη MSCI Japan εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 16% τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με την αναμενόμενη αύξηση 8,5% για τον δείκτη MSCI World, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Σιγκαπούρη: Εισάγει καταναλωτικά αγαθά από τη Ρωσία χωρίς εμπόδια