Στις αγορές της Ευρώπης οι κινεζικοί κλυδωνισμοί

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές οξύνεται περαιτέρω στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Με απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το κλίμα οξύνεται περαιτέρω στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και τον πιθανό αντίκτυπό της στις αγορές πετρελαίου, τις αλυσίδες εφοδιασμού και την παγκόσμια οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,81%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,04% στις 8.216 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,88% στις 18.935 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,30% στις 7.477 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της LVMH και της Kering σημειώνουν απώλειες 3,8% και 5% αντίστοιχα, στη σκιά της αδυναμίας που εμφανίζει η Κίνα στο μέτωπο της κατανάλωσης. Η Burberry χάνει επίσης 5,9% ενώ η Christian Dior σημειώνει πτώση 3,8%.

Στο μεταξύ, η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει φέρει ξανά στο παγκόσμιο προσκήνιο τη σημαντικότερη πετρελαϊκή αρτηρία του κόσμου.

Το Στενό του Ορμούζ αναγνωρίζεται ευρέως ως ζωτικής σημασίας σημείο διέλευσης πετρελαίου. Καθώς, βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, η πλωτή οδός είναι ένα στενό αλλά στρατηγικά σημαντικό κανάλι που συνδέει τους παραγωγούς αργού στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Η αδυναμία του πετρελαίου να διέλθει από αυτό  σημαντικό σημείο, έστω και προσωρινά, μπορεί να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, να αυξήσει το κόστος αποστολής και να δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στον εφοδιασμό.

Για πολλούς ενεργειακούς αναλυτές, ένα γεγονός όπου υπάρχει αποκλεισμός ή σημαντική διακοπή των ροών μέσω του Στενού του Ορμούζ, θεωρείται ως το χειρότερο σενάριο – ένα σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου να ανέβουν πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στον γερμανικό μεταποιητικό τομέα σημείωσε αύξηση 2,9% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, όπως αποκάλυψε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, Destatis. Η παραγωγή στον κλάδο μειώθηκε κατά 2,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η παραγωγή στην αυτοκινητοβιομηχανία αυξήθηκε κατά 19,3% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Η παραγωγή στον κλάδο χωρίς την ενέργεια και τις κατασκευές αυξήθηκε κατά 3,4%, ενώ η παραγωγή κεφαλαιουχικών και ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκε κατά 6,9% και 0,1% αντίστοιχα. Η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών παρέμεινε αμετάβλητη.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Κινεζικό γουάν: Σε χαμηλό ενός έτους μετά την απογοήτευση των traders για τα σχέδια δαπανών της Κίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ