Έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του αλουμινίου

Το πραξικόπημα στη Γουινέα και οι «πράσινες» εκστρατείες στην Κίνα οδήγησαν την τιμή του αλουμινίου στα 2.837,50 δολάρια/μετρικό τόνο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, που είναι η υψηλότερη από το 2008

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 σκαρφάλωσε η τιμή του αλουμινίου, λόγω της ανησυχίας που επικρατεί για την επαρκή προσφορά του σε Κίνα και Γουινέα.

Το πραξικόπημα που έλαβε χώρα στην αφρικανική χώρα από την οποία προέρχεται σχεδόν το 25% του βωξίτη παγκοσμίως έχει πυροδοτήσει φόβους για πιθανά προβλήματα στην προσφορά του βασικού αυτού υλικού για την παραγωγή αλουμινίου, παρά το γεγονός ότι οι νέοι ηγέτες της Γουινέας κάλεσαν τις εταιρείες εξόρυξης να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και τις διαβεβαίωσαν ότι οι συμφωνίες που έχουν ήδη με την κυβέρνηση θα τηρηθούν.

Οι ανησυχίες για τον βωξίτη έρχονται εν μέσω περιορισμών στην προσφορά αλουμινίου στην Κίνα, που οφείλονται στις εκστρατείες που γίνονται για εξοικονόμηση ενέργειας και την καταπολέμηση της ρύπανσης από ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ωστόσο, αυτοί οι περιβαλλοντικοί στόχοι μπορεί να επανεκτιμηθούν, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού της Κίνας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών υπογράμμισε την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών περιορισμού των τιμών των πρώτων υλών.

Η τιμή του αλουμινίου ενισχύθηκε έως και 1,6% στα 2.837,50 δολάρια/μετρικό τόνο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, που είναι η υψηλότερη από το 2008. Στο χρηματιστήριο της Σανγκάης το μέταλλο αναρριχήθηκε κατά 2,1% στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Η τιμή έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την περασμένη χρονιά, καθώς οι επιχειρήσεις παγκοσμίως επανήλθαν μετά το lockdown λόγω της πανδημίας, οδηγώντας σε ανάκαμψη της ζήτησης από τους καταναλωτές και της οικονομικής δραστηριότητας.

Μεταξύ αυτών που έχουν προβλέψει περαιτέρω άνοδο είναι οι Goldman Sachs, Citigroup και Trafigura Group, καθώς διαβλέπουν ότι η βιομηχανία προετοιμάζεται για ακόμη βαθύτερα ελλείμματα στα αποθέματα του μετάλλου.

Πηγή: Bloomberg, newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ