Γιάννης Λοΐζου: Επιφύλαξη και ελπίδα για το 2023

Κατά τη νέα χρονιά ο τραπεζικός τομέας θα κληθεί να διαχειριστεί τις δυσκολίες, που η οικονομία θα έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και να αποδείξει την προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα που χαρακτηρίζει την κυπριακή οικονομία.

Του Γιάννη Λοΐζου*

Οδεύοντας προς το τέλος του χρόνου, το βέβαιο είναι ότι το 2022 αποτέλεσε μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων για την οικονομία, η οποία επηρεάστηκε από διάφορα παγκόσμια γεγονότα, που άφησαν έντονα το στίγμα τους και στην κυπριακή οικονομία. Ταυτόχρονα όμως, αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά και η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, η οποία παραμένει σταθερή μπαίνοντας στη νέα χρονιά με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι προκλήσεις θα συνεχιστούν και εντός του 2023.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας, που επηρέασαν σημαντικά την οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν καθορίσει μια νέα τάξη πραγμάτων, τόσο στον εργασιακό τομέα όσο και στον κοινωνικό. Αυτοί οι δύο τομείς είναι άρρηκτα συνυφασμένοι με την οικονομία προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ως εκ τούτου, το τραπεζικό σύστημα αναγκάστηκε να προσαρμοστεί, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αλλαγές που επέφερε η πανδημία. Σε αυτό βοήθησε η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας και η παροχή εξελιγμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η Ancoria Bank, από την πρώτη στιγμή, ήταν προετοιμασμένη κι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κάθε πρόκληση για την καλύτερη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών της, μέσα από τις ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρει. Η ψηφιοποίηση των τραπεζικών υπηρεσιών και συναλλαγών είναι πλεονέκτημα τόσο για τα τραπεζικά ιδρύματα όσο και για τους πελάτες τους, αφού ενισχύεται η ασφάλεια των συναλλαγών, ενώ παράλληλα μειώνονται οι φυσικές υποδομές με θετικό αντίκτυπο και στη μείωση κόστους προς τους πελάτες. Το παραδοσιακό μοντέλο των τραπεζών σταδιακά αλλάζει με την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών καναλιών, ώστε να δημιουργηθεί μια εξελιγμένη και μοντέρνα τραπεζική εμπειρία μέσα από την προσφορά εξατομικευμένων και σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένων υπηρεσιών, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

Παράλληλα, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα τον τομέα της ενέργειας στις χώρες της Ευρώπης. Ως συνεπακόλουθο παρατηρείται αύξηση του κόστους ενέργειας με επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών. Η Κύπρος βιώνει κι αυτή τις συνέπειες με την αύξηση του πληθωρισμού και είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει έντονα και τη νέα χρονιά. Οι τράπεζες καλούνται να σταθούν δίπλα στους πελάτες τους, οι οποίοι πιθανόν να αντιμετωπίσουν θέμα σχετικά με την αποπληρωμή των δανείων τους και να κάνουν προσεκτικά μελλοντικά βήματα για την αποφυγή μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αύξηση του πληθωρισμού οδήγησε και στην αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή η πολιτική, η οποία μπορούμε να πούμε πως ήταν αναμενόμενη, έρχεται σε μια προσπάθεια της Ευρώπης για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος στην Κύπρο μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 8.6%. Η άνοδος των επιτοκίων θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των πελατών δημιουργώντας πίεση στη δυνατότητα αποπληρωμής, με πιθανό αποτέλεσμα να υπάρξουν περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και νέες προκλήσεις, που θα πρέπει να διαχειριστούμε, για να αποφύγουμε, όσο είναι δυνατό, την οικονομική αστάθεια με όλες τις αρνητικές συνέπειες που πιθανώς θα επιφέρει. Τα τραπεζικά ιδρύματα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά και να ενεργούν προληπτικά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια ακόμη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι και η στροφή προς μια πράσινη οικονομία με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και εκμετάλλευση πόρων των προηγούμενων χρόνων οδήγησαν στην αναγνώριση ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται δεν είναι βιώσιμο. Πλέον υπάρχει ανάγκη για μια περιβαλλοντικά προσανατολισμένη οικονομία, η οποία θα έχει στο επίκεντρο το μέλλον με βάση ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Οι πολιτικές ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση), που άρχισαν να εφαρμόζονται στην Κύπρο, αλλά και η αλλαγή των καταναλωτών προς έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής, έχουν οδηγήσει τα τραπεζικά ιδρύματα στην προώθηση μιας οικονομίας ανάπτυξης, η οποία θα διασφαλίζει ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος. Ο τραπεζικός τομέας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση με τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις και ειδικά σχέδια για μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το 2023, με την επιφύλαξη και την ελπίδα ότι δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω η διεθνής οικονομία και ο τουρισμός της Κύπρου θα συνεχίσει να ανακάμπτει, θα μας βρει συγκρατημένους, αλλά αισιόδοξους, προσβλέποντας σε αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ήδη τα τραπεζικά ιδρύματα ανάπτυξαν μηχανισμούς αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων και είναι προετοιμασμένα, αντλώντας εμπειρία από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, να ανταπεξέλθουν σε οποιεσδήποτε καταστάσεις. Η αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, έφερε και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και την ανάπτυξη πολιτικών ESG και τη στροφή προς μια πράσινη οικονομία.

Κατά τη νέα χρονιά ο τραπεζικός τομέας θα κληθεί να διαχειριστεί τις δυσκολίες, που η οικονομία θα έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και να αποδείξει την προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα που χαρακτηρίζει την κυπριακή οικονομία. Η Ancoria Bank έχει αποδείξει την ετοιμότητά της, με την ευελιξία που τη χαρακτηρίζει, να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες διαγράφοντας σταθερή πορεία ανάπτυξης με τη συνεχή στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Έχει σταθεί αρωγός στους πελάτες της αναπτύσσοντας σχέσεις εμπιστοσύνης βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην ανάπτυξη ενός υγιούς κυπριακού τραπεζικού συστήματος διατηρώντας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στο 0%. Μέσα από τις βραβευμένες της υπηρεσίες και προϊόντα, αποτελεί υπόσχεση και δέσμευση να συνεχίσει να επαναπροσδιορίζει την τραπεζική εμπειρία προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στους πελάτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους.

Διαβάστε επίσης: Η ανάπτυξη απαιτεί συστηματική παρακολούθηση και συγκεκριμένο πλάνο δράσης

*Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Ancoria Bank 

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ