Του Μάριου Γιωργούδη*
Όταν η πανδημία χτύπησε το 2020, οι εταιρείες τεχνολογίας και τα στελέχη τους βρέθηκαν μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις, καθώς έπρεπε να καθοδηγήσουν τις εταιρείες τους στις συνέπειες της πανδημίας. Οι πιο επιτυχημένες, οδήγησαν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό πελατών και εργαζομένων και επιτάχυναν τη δημιουργικότητα και την Καινοτομία πολύ πιο γρήγορα από ό,τι νομίζαμε και από ό,τι αναμενόταν. Το 2022, αν και βρέθηκε να αποχαιρετά την περίοδο της πανδημίας, εντούτοις ήρθε να αντιμετωπίσει μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Με το 2023 να πλησιάζει, βλέπουμε σημάδια δύσκολων εποχών - πόλεμος, πληθωρισμός, προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και άλλα ζητήματα σε όλο τον κόσμο. Ενώ αυτά τα σημάδια δείχνουν οικονομική αναταραχή, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός TechIsland, πιστεύουμε ότι οι εταιρείες θα στραφούν στην τεχνολογία ως τον βασικό παράγοντα διαφοροποίησης των επιχειρήσεων τους, ενώ και η χώρα θα στραφεί στη στήριξη του τομέα αυτού για αύξηση των δραστηριοτήτων εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο.
Ο σκοπός έχει οριστεί για το 2023: Οι μελλοντικοί ηγέτες εταιρειών τεχνολογίας θα προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις για να πετύχουν μελλοντική ανάπτυξη, ενώ οι αργοπορημένοι θα ενεργήσουν συντηρητικά, περιορίζοντας το κόστος σε σημείο που θα μειωθεί η ανάπτυξη των εταιρειών τους.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο συμβουλευτικό οργανισμό Forrester, το 80% των εταιρειών θα στρέψει τις προσπάθειες Καινοτομίας από τη δημιουργικότητα στην ανθεκτικότητα. Οι εταιρείες θα συνεχίζουν να καινοτομούν, αλλά δεν έχουν πάντα τα οφέλη της εμπειρίας πελάτη (CX) που αναζητούν. Το 2023, τα στελέχη εταιρειών τεχνολογίας θα χρησιμοποιήσουν μια ρεαλιστική προσέγγιση στην καινοτομία, εστιάζοντας σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των επιχειρηματικών διαδικασιών, την αυτοματοποίηση, τη διαχείριση κινδύνου προσφοράς και την εμπειρία των εργαζομένων.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΑΛΕΝΤΩΝ
Επιπλέον, ένα στα τρία στελέχη εταιρειών τεχνολογίας θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις εξεύρεσης ταλέντων με μια εναλλακτική προσέγγιση: Το τεχνολογικό ταλέντο που χρειάζεται για να αναπτύξει τις επιχειρήσεις παραμένει σε μεγάλη έλλειψη. Με μια σημαντική ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης, οι ηγέτες των εταιρειών τεχνολογίας πρέπει να σκεφτούν διαφορετικά για το ταλέντο που αναζητούν. Για να καλύψουν το κενό, θα προχωρήσουν σε νέα στρατηγική αναβάθμισης δεξιοτήτων του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού ή σε μετεκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού από άλλους τομείς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος σύμφωνα με τελευταία στατιστικά της Eurostat, είναι η πρώτη χώρα εντός Ε.Ε. με το μεγαλύτερο ποσοστό αποφοίτων. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται στην 4η θέση από το τέλος σε ό,τι αφορά ποσοστό απόφοιτων STEM (Θετικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) και στην τελευταία θέση σε ποσοστό αποφοίτων σπουδών Πληροφορικής. Ένα από τα κύρια προβλήματα που έγκειται στο διαθέσιμο ταλέντο στην Κύπρο σε ό,τι αφορά τις εταιρείες τεχνολογίας, είναι το χάσμα προσφοράς και ζήτησης για εγχώριο προσωπικό με νέες και προηγμένες δεξιότητες στον Τομέα της Πληροφορικής το οποίο διευρύνεται ραγδαία. Το κενό αυτό μπορεί να καλυφτεί άμεσα από άτομα τα οποία θα μετεγκατασταθούν στην Κύπρο. Η χώρα όμως πρέπει να επενδύσει σε σχεδιασμό ο οποίος να περιλαμβάνει την προώθηση εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης εγχώριου προσωπικού (reskilling & upskilling), το οποίο θα βοηθήσει στην κατάρτιση προσωπικού και στη δημιουργία δεξαμενής ταλέντου για τις εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται ή θα εγκατασταθούν στην Κύπρο.
Για τις εταιρείες τεχνολογίας που έχουν ως βάση δραστηριοποίησής τους την Κύπρο, πολλές έχουν καταγράψει αύξηση στους κύκλους εργασιών τους κατά το 2022 σε αντιστοιχία με το 2021 και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από τις εταιρείες τεχνολογίας έχει αυξηθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς από κάθε άλλη χρονιά. Σε μια περίοδο που κύριοι τομείς που οδηγούν την οικονομία της Κύπρου έχουν πληγεί οικονομικά από τις συνέπειες του πολέμου, βλέπουμε ένα νέο ανερχόμενο Τομέα της Οικονομίας (Τεχνολογία και Καινοτομία) ο οποίος δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας με πολύ ανταγωνιστικούς μισθούς και εξαιρετικές συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το 2023 αναμένεται να είναι μια κομβική χρονιά για τον Τομέα της Τεχνολογίας. Ο Τομέας ΤΠΕ στην Κύπρο, κατέγραψε συνεισφορά στο ΑΕΠ κατά το 2021 ίσο με 10% σημειώνοντας αύξηση από το αντίστοιχο ποσοστό του 2020 που ήταν στο 7%, ενώ και κατά το 2022 αναμένεται να κατέγραψε ακόμη περισσότερη αύξηση, με σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου, η οποία λόγω του Τομέα της Τεχνολογίας καταγράφει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης (6% αντί 2% που είχε αρχικά εκτιμηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης). Το πιο πάνω γεγονός καθιστά τον Τομέα της Τεχνολογίας στην Κύπρο ως τομέα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, αφού μέσα σε 3 χρόνια κατέγραψε ανάπτυξη πάνω από 50%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείται μια συνεχιζόμενη αύξηση των δραστηριοτήτων εταιρειών τεχνολογίας, ενώ και στην Κύπρο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια συνεχής κάθοδος ξένων εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίες επιλέγουν τη χώρα ως το κέντρο δραστηριοποίησής τους. Ωστόσο για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κάθοδος των εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο και η επέκταση των δραστηριοτήτων των υφιστάμενων εταιρειών, το κράτος χρειάζεται να είναι υποστηρικτής και αρωγός, ούτως ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση και γραφειοκρατία που να καθιστά απαγορευτική την κάθοδο εξιδεικευμένου προσωπικού για τις εταιρείες αυτές.
Επιπλέον, το Σχέδιο Δράσης προσέλκυσης εταιρειών για δραστηριοποίηση ή/και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2021, έχει πετύχει σε τεράστιο βαθμό αφού ως αποτέλεσμα είχαμε την κάθοδο μεγάλου αριθμού εταιρειών τεχνολογίας, καθώς και τεράστιου αριθμού επαγγελματιών για τα δεδομένα της χώρας. Ως TechIsland, θεωρούμε ότι πλέον ικανοποιούνται βασικές ανάγκες εταιρειών παγκόσμιου βεληνεκούς, ούτως ώστε να θεωρηθεί η Κύπρος βασικός υποψήφιος προορισμός για την δραστηριοποίησή τους.
Η περαιτέρω ανάπτυξη όμως του Τομέα Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κύπρο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ψήφιση όλων των μέτρων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη – όπου εκκρεμεί ακόμη το Νομοσχέδιο που προβλέπει την τροποποίηση της διαδικασίας πολιτογράφησης, ούτως ώστε να μπορέσουν οι εταιρείες να το χρησιμοποιήσουν ως μοχλό προσέλκυσης ταλέντου, που θα οδηγήσει με τη σειρά του στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.
Εν κατακλείδι, ο Τομέας της Τεχνολογίας αποτελεί αδιαμφισβήτητα ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης στην Κύπρο. Επωφελούμενοι από την κρατική υποστήριξη, τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά σχέδια και το αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι εταιρείες τεχνολογίας στην Κύπρο φαίνεται να διαθέτουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για να μετατραπούν σε ιστορίες επιτυχίας. Ωστόσο, η εύρεση του κατάλληλου ταλέντου την κατάλληλη στιγμή είναι μια πρόκληση που μπορεί να βλάψει τον κλάδο της Τεχνολογίας συνολικά και να επηρεάσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις και ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εάν δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη από το κράτος και την κοινωνία.
Διαβάστε επίσης: Σάββας Περδίος: Απαντήσαμε στην κρίση με νέα τουριστική ταυτότητα
*Γενικού Διευθυντή ΜΚΟ TechIsland