Χριστόφορος Χατζηκυπριανού: Να θέσουμε τα θεμέλια μιας μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης

Στην εποχή της παραπληροφόρησης και της αμφισβήτησης, της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, είναι καθήκον του κράτους και της κοινωνίας να επανατοποθετήσουμε την πίστη μας στη δύναμη της γνώσης, στην αξία της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της έρευνας.

Του δρος Χριστόφορου Χατζηκυπριανού*

Το 2022 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις τόσο για την κυπριακή όσο και για την  παγκόσμια οικονομία. H χώρα μας όμως έχει αποδείξει ακόμη μια φορά   την ευελιξία και την ανθεκτικότητά της, καθώς και την ικανότητά της να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Ο ρυθμός  ανάπτυξης που προβλέπεται στο 6% είναι άκρως ενδεικτικός για τις τεράστιες δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας.  Σίγουρα ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη αλλά και αρνητικές κοινωνικές προεκτάσεις.  Η Κύπρος, όμως, είναι μια μικρή και πολύ ευέλικτη οικονομία, έτσι με τους οικονομικούς δείκτες να βελτιώνονται τα τελευταία χρόνια, το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σε εξέλιξη και την καλή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, δημιουργείται συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Για να αντιμετωπιστεί όμως αποτελεσματικά αυτή η συγκυρία, απαιτείται επιτάχυνση του μετασχηματισμού της οικονομίας, επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και συντονισμένοι χειρισμοί από όλους τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η μεγάλη πρόκληση είναι να παραμείνουμε σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης το 2023, αλλά ταυτόχρονα να θέσουμε τα θεμέλια μιας μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης.  Το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές ότι η κυπριακή οικονομία έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, πράσινο και ψηφιακό αναπτυξιακό μοντέλο, εστιάζοντας σε παραγωγικές επενδύσεις και σε νέους τομείς.  Αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό κυρίως μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών και της Ψηφιοποίησης της Οικονομίας, τη διασύνδεση της Εκπαίδευσης, της Έρευνας και της Καινοτομίας με την Επιχειρηματικότητα, αλλά και την προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης. Επίσης το κράτος θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις ψηφιακού χώρου.  Παρομοίως, υπάρχουν νέες προκλήσεις που σχετίζονται με την ανάγκη αναβάθμισης του εργατικού δυναμικού, εντοπισμού και ανάπτυξης νέων ταλέντων. Αυτή η ώθηση πρέπει να επιταχυνθεί παρά τις νέες πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια και τοπική οικονομία.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Κατά την άποψή μου ο Πανεπιστημιακός Τομέας θα αναπτυχθεί και το 2023 με ρυθμούς που θα ξεπερνούν τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ο Πανεπιστημιακός Τομέας στην Κύπρο στην ολότητά του αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του ΑΕΠ και είναι ένας οικονομικός τομέας με άριστες  προοπτικές ανάπτυξης. Στη δεκαετία που πέρασε, τα πανεπιστήμια μας είχαν έναν  αξιοζήλευτο ρυθμό ανάπτυξης, κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια και προχώρησαν σε μεγάλες επενδύσεις για να φτάσουν σε ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό επίπεδο και στήριξαν αποτελεσματικά και έμπρακτα πολλούς άλλους Τομείς της Οικονομίας όπως τον Κατασκευαστικό Τομέα, την Εστίαση και τις Υπηρεσίες.  Η δημιουργία ενός  Εθνικού Φορέα για την προώθηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, κάτι που θα προσδώσει νέα διάσταση στη μελλοντική προοπτική του Τομέα της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στον τόπο μας. Είναι καιρός για την πολιτεία αλλά και την κυβέρνηση να αξιοποιήσουν στρατηγικά και άμεσα την ευκαιρία αυτή. Στην εποχή της παραπληροφόρησης και της αμφισβήτησης, της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, είναι καθήκον του κράτους και της κοινωνίας να επανατοποθετήσουμε την πίστη μας στη δύναμη της γνώσης, στην αξία της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της έρευνας.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πρέπει να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια με μια ολοκληρωμένη στρατηγική με πυρήνα τη διεθνοποίηση, τη σύνδεση με την κοινωνία-βιομηχανία και την κουλτούρα καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, εδραιώσαμε τη φήμη του πανεπιστημίου ως περιφερειακού κέντρου ποιοτικών πανεπιστημιακών σπουδών και έρευνας.  Οι συνεχόμενες  επενδύσεις της Galileo Global Education μάς επιτρέπουν  να αναπτύξουμε φιλόδοξους στρατηγικούς σχεδιασμούς που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο  την πετυχημένη πορεία μας, καθώς και να υλοποιήσουμε τους νέους μας στόχους.

Για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου  το 2022 σηματοδότησε η έναρξη της Ιατρικής Σχολής μας στη Φρανκφούρτη και η κίνηση αυτή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του οράματός μας για εξωστρέφεια και στρατηγική διεθνούς επέκτασης. Το νέο παράρτημα Ιατρικής στη Φρανκφούρτη είναι ένα σημαντικό ορόσημο που εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την κυπριακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Είναι η πρώτη φορά που κυπριακό πανεπιστήμιο επιχειρεί τέτοιου είδους ανάπτυξη στο εξωτερικό. Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι η Κύπρος και ειδικότερα η πανεπιστημιακή εκπαίδευση έχει τεράστιες δυνατότητες και αυτή η κίνηση αποτελεί μία ισχυρή απόδειξη.  Ξεκινώ όμως από το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καταστεί κορυφαίο ίδρυμα στην ιατρική εκπαίδευση. Έχουμε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα στην Ιατρική Σχολή- το μοναδικό πρόγραμμα στην ευρύτερη περιοχή που έχει βραβευτεί με 5 αστέρια από το QS TOP UNIVERSITIES. Είναι πλήρως διαπιστευμένο μέσω της διαδικασίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιατρικής Εκπαίδευσης (World Federation of Medical Education - WFME) και από τον Κυπριακό Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.). Ως πανεπιστήμιο έχουμε τα εχέγγυα και την εμπειρογνωμοσύνη και θεωρήσαμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα υφιστάμενα πλεονεκτήματά μας και να σκεφτούμε πέρα από τον γεωγραφικό μας χώρο. Είναι μέρος αυτού που για χρόνια τονίζαμε, ότι έχουμε τη δυνατότητα η Κύπρος να καταστεί ποιοτικό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αυτό ποτέ δεν σημαίνει ότι μας εγκλωβίζει εντός των γεωγραφικών μας συνόρων. Το επόμενο διάστημα θα δοθεί επίσης ακόμη περισσότερη έμφαση στον διεθνή προσανατολισμό  του πανεπιστημίου. Η έναρξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου στη Φρανκφούρτη που ανέφερα πιο πάνω, η πρόσφατη δημιουργία του «International Digital Economy College» στην Κίνα που είναι μια κοινοπραξία με το Minjiang University αλλά και οι στρατηγικές συμφωνίες στην Ευρώπη για προσφορά προγραμμάτων, προσδίδουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για το 2023 αλλά και μακροπρόθεσμα. Θα συνεχίσουμε επίσης να δίνουμε τεράστια σημασία αλλά και να επενδύουμε στην έρευνα και θα εντατικοποιήσουμε  τις προσπάθειές μας για να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και περισσότερα κεφάλαια για έρευνα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από άλλα ερευνητικά προγράμματα και οργανισμούς.

Στις άμεσες επίσης προτεραιότητές μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εξ αποστάσεως μονάδας με νέα καινοτόμα προγράμματα, η εδραίωση των προγραμμάτων διά βίου μάθησης, η προσέλκυση ακαδημαϊκών και ερευνητών υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης, η αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών με την ενίσχυση του e-governance και νέων πληροφοριακών συστημάτων και η επέκταση της Πανεπιστημιούπολης.

Ειδικά για τη επέκταση της  Πανεπιστημιούπολης θα ήθελα να αναφέρω ότι  θα ολοκληρωθεί αρχές του 2024, ενώ αποτελεί μέρος του μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου του πανεπιστημίου για ανάπτυξη και καινοτομία.  Το νέο κτήριο θα εξυπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες στις Σχολές της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής καθώς και των προγραμμάτων των Επιστημών Υγείας.  Πρόκειται για εγκαταστάσεις με κορυφαίες τεχνολογίες και εξοπλισμό και θα είναι σημείο αναφοράς τεχνολογικής καινοτομίας όχι μόνο για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά για ολόκληρη την Κύπρο.  Η Πανεπιστημιούπολη, με την προσθήκη των νέων εγκαταστάσεων, θα αυξηθεί κατά 6.000 τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας καλλιέργειας «ενεργειακής συνείδησης» το κτήριο θα είναι ενεργειακής απόδοσης Α. Το  κόστος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού, των εργαστηρίων και της τεχνολογίας θα ξεπεράσει  τα €18.000.000.

Διαβάστε επίσης: Η συμβολή των πανεπιστημίων στη διαχείριση των προκλήσεων της νέας κυβέρνησης

*Διευθύνοντος Συμβούλου & Προέδρου  Συμβουλίου, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ