Ψυχρολουσία για την οικονομία της ευρωζώνης από τις υπηρεσίες

Μετά την μεταποίηση ήρθε η σειρά των υπηρεσιών να προσγειώσουν τις όποιες εκτιμήσεις.

Κοντά στην στασιμότητα βρέθηκε τον Νοέμβριο η οικονομία της ευρωζώνης, καθώς η απότομη πτώση στον τομέα της μεταποίησης «μόλυνε» τον τομέα των υπηρεσιών.

Ο σύνθετος δείκτης IHS Markit’s Purchasing Managers’ μειώθηκε πέφτοντας στο 50,3 το Νοέμβριο, ρίχνοντας όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων και των αναλυτών στα σκουπίδια.

Τι σημαίνει ο αριθμός; Ότι πολύ απλά ο ιδιωτικός τομέας των υπηρεσιών, φτάνοντας μόλις 0,3 μονάδες πάνω από το οριακό 50, μόλις και αναπτύχθηκε λίγο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε, οι παραγγελίες μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της πενταετίας και οι τιμές πάγωσαν.

Η απροσδόκητη επιδείνωση έρχεται μετά την εμφάνιση των σημείων βελτίωσης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής.

Οι προοπτικές παρέμειναν ζοφερές, με τις προσδοκίες για μελλοντική παραγωγή να παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος, αντικατοπτρίζοντας την αυξημένη αβεβαιότητα για μια σειρά από λόγους, από το Brexit μέχρι τους παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους.

Η έκθεση έρχεται αμέσως μετά την πρώτη μεγάλη ομιλίας της Christine Lagarde ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ μετά την ενίσχυση των νομισματικών κινήτρων τον Σεπτέμβριο, όσοι χαράσσουν πολιτική στην Ευρωζώνη κάλεσαν εκ νέου τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ