Έρχονται λουκέτα στις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω μαύρου χρήματος

Ένα ένα τα σκάνδαλα που αφορούν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, βγάινουν στη φόρα.

Μετά από τα σκάνδαλα μαύρου χρήματος που αφορούσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ πλήττοντας μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, κυρίως στη περιοχή της Βαλτικής, φαίνεται ότι πλέον ξεκινά ένας νέος κύκλος καταστολών των αδειών λειτουργίας τους.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στόχος αυτή τη φορά, είναι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, οι οποίοι ενώ πραγματοποιούν συναλλαγές στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ταυτόχρονα βοηθούν τους καταναλωτές να αποστέλλουν χρήματα σε όλο το κόσμο με χαμηλό κόστος. Στις εν λόγω πράξεις μπορεί να μην προκύπτει κάτι παράλογο, όμως εμπεριέχεται ο κίνδυνος της εκμετάλλευσης πληροφοριών με την απόκρυψη των παράνομων συναλλαγών, την ίδια ώρα που ο έλεγχος επικεντρώνεται στις παραδοσιακές τράπεζες.

Επίσημοι αξιωματούχοι από τις σκανδιναβικές χώρες που βρίσκονταν στο επίκεντρο των εξελίξεων σχετικά με το σκάνδαλο της Danske Bank, επιβεβαίωσαν με τη θέση τους την ύπαρξη του κινδύνου, ενώ τόνισαν ότι περίπου $230 δις. που διέρρευσαν από τους κόλπους του υποκαταστήματος της Danske Bank στην Εσθονία, προέρχονται από παράνομες συναλλαγές.

Ανησυχία επικρατεί και για άλλους παγκόσμιους παίκτες όπως τη Revolut Ltd, η οποία εξασφάλισε από τη Λιθουανία, ευρωπαϊκή άδεια λειτουργίας.

Τέλος, σε ότι αφορά την Εσθονία, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις τριών εργαζομένων της Good Finance Company (GFC) αυτό το μήνα για υποθέσεις υπεξαίρεσης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η GFC, η οποία λειτουργούσε από το 2013 και έλεγχε περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς των 183 εκ. ευρώ, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, έχει χάσει πλέον την άδεια λειτουργίας αφού την απέσυραν οι Αρχές λόγω «σοβαρής παραβίασης κανόνων προστασίας πελατειακών δεδομένων».

Τέλος, σε ότι αφορά τη Λετονία, οι Αρχές που εξερευνούν υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος θεωρούν ότι ορισμένες εταιρείες εξυπηρετούν ξένους πελάτες με «ριψοκίνδυνες» συναλλαγές εξαιτίας των αδυναμιών του υφιστάμενου συστήματος. Επίσης, σε σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε φέτος, αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε ντόπιους πελάτες, ενδέχεται να εκτεθούν μπροστά σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ