Μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους που κατέστησε την Ελλάδα “παρία” στην αγορά ομολόγων, η χώρα απολαμβάνει σήμερα την πολυτέλεια να μην έχει επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020.
Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2020 δείχνει ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει να ξαναβγεί στις αγορές, πωλώντας νέο χρέος, δηλαδή κρατικά ομόλογα.
Παρά την αποταμίευση περίπου 32 δισ. ευρώ που πέτυχε από το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει την καλή πορεία του 2019, αφού οι αποδόσεις έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα τον Οκτώβριο. Ο στόχος είναι να μειωθεί το συνολικό χρέος που φθάνει τα 329,3 δισ. ευρώ το 2019, όχι μόνο ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αλλά και ως απόλυτος αριθμός.
Οι ελληνικές δανειακές ανάγκες για το 2020 υπολογίζονται σε 1,9 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό αναμένεται να καλυφθεί με τη χρησιμοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, των εσόδων από την ιδιωτικοποίηση και των εσόδων από ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς κινητών αξιών και της συμφωνίας για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA) .
Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου σήμερα διαπραγματεύονται κατά 68% χαμηλότερα από ό, τι στην αρχή του έτους, δηλαδή περίπου στο ίδιο επίπεδο με το ιταλικό ισοδύναμο. Επιπλέον, η Ελλάδα πληρώθηκε από επενδυτές τον Οκτώβριο για το προνόμιο του δανεισμού μετρητών μετά από πωλήσεις των γραμματίων 13 και 26 εβδομάδων, καθώς αυτά “γύρισαν” σε αρνητικές επιδόσεις.
Οι επενδυτές χαιρέτισαν εμπράκτως την πολιτική της νέας κυβέρνησης να ξεμπλοκάρει τις σημαντικές επενδύσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση και η επένδυση στο Ελληνικό, να τηρήσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 και να προχωρήσει γρήγορα σε ένα σχέδιο για να βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα “κόκκινα δάνεια” κατά 40%.
Αν η ελληνική κυβέρνηση πράξει τα δέοντα, τότε θα υπάρξει χώρος για να βγει στις αγορές για περίπου 7 δισ. ευρώ νέου χρέους, χωρίς να επιβαρύνεται το ήδη υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο απώτερος στόχος της Ελλάδας είναι να ανακτήσει την κατάσταση των επενδύσεων. Η Standard & Poor's αύξησε την κυρίαρχη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην BB από τον B + τον Οκτώβριο, τρία επίπεδα μακριά από το επιδιωκόμενο στόχο. Η βαθμολογία της Fitch είναι επίσης τρία σκαλιά μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody's είναι τέσσερα επίπεδα μακριά.