Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την γερμανική οικονομία

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδεύει η Άνγκελα Μέρκελ.

Στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια για την Άνγκελα Μέρκελ για να επαναφέρει στον δρόμο της ανάπτυξης την γερμανική οικονομία πριν από το τέλος της θητείας της.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα οικονομικά προβλήματα της Γερμανίας ολοένα και πληθαίνουν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της θητείας της, ενώ τίθεται ξεκάθαρα υπό αμφισβήτηση η ικανότητα της Καγκελαρίου να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση. 

Πλέον, εκτός από την ικανότητα της Μέρκελ να ανατρέψει την κατάσταση στο εσωτερικό, τίθεται επίσης υπό αμφισβήτηση και η ικανότητα της να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο την οικονομία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα κόσμο που επισκιάζεται από τη συνεχή αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας στον τομέα του εμπορίου. Η ικανότητα της Γερμανίας να ηγηθεί ουσιαστικά στο παγκόσμιο εμπόριο έχει περιοριστεί σημαντικά και η οικονομία της χώρας δείχνει να οδηγείται σε παρακμή.

Από την άλλη, οι ισχυρές γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες φέρεται να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στο ζήτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τώρα «τρέχουν» να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, η επεκτατική πολιτική που πραγματοποιεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο τομέα του εμπορίου, αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τις γερμανικές εξαγωγές.

Σχεδόν για μια δεκαετία, η οικονομία της Γερμανίας παρουσίαζε πλεόνασμα και αδιάλειπτη ανάπτυξη, ωστόσο το 2019 «φλέρταρε» με ύφεση, ενώ παρατηρήθηκε και η μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση εδώ και πέντε χρόνια.

Η ίδια η Καγκελάριος, εμφανίζεται περισσότερο επικεντρωμένη σε εξωτερικά ζητήματα όπως το ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ για την Λιβύη, αλλά και το θέμα της πυρηνική συμφωνίας του Ιράν.  

Τέλος, οι Γερμανοί πολίτες κατατάσσουν ως πιο σημαντικά τα εσωτερικά ζητήματα και δη την οικονομική προοπτική της χώρας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 26 χώρες, η Γερμανία βρίσκεται στις πιο χαμηλές θέσεις σε ότι αφορά τις χώρες με τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές, ενώ μόλις το 23% των ερωτηθέντων παρουσιάζονται αισιόδοξοι για το μέλλον της οικονομίας της χώρας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ