Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων λόγω του κορωνοϊού

Βαρύ πλήγμα για τις αεροπορικές εταιρίες.

Σε αλυσιδωτές ακυρώσεις πτήσεων από και προς την Κίνα προχωρούν μία-μία οι διεθνείς αεροπορικές εταιρίες, υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού και μετά τις δεκάδες ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδίδουν οι κυβερνήσεις των κρατών.

Η British Airways σταμάτησε καθημερινές πτήσεις προς το Πεκίνο και τη Σαγκάη από το αεροδρόμιο του Λονδίνου Heathrow, αφού οι αρμόδιες Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου συνέστησαν να αποφεύγονται τα αχρείαστα ταξίδια, με την συγκεκριμένη στάση να τεθεί υπό επανεξέταση αναλόγως των δεδομένων.

Η Cathay Pacific Airways Ltd. του Χονγκ Κονγκ δήλωσε από την πλευρά της ότι θα μειώσει τα δρομολόγια από και προς την Κίνα κατά 50% ή και περισσότερο από την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι η ίδια βρίσκεται υπό πίεση λόγω των αναταραχών στην χώρα.

Στις ΗΠΑ, η United Airlines Inc. δήλωσε ότι θα μειώσει τις πτήσεις προς το Πεκίνο, τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ.

Παράλληλα, αρκετοί αερομεταφορείς της Νότιας Κορέας έχουν σταματήσει τις πτήσεις προς κινέζικες πόλεις, μεταξύ των οποίων οι Asiana Airlines Inc., Jeju Air Co. και Jin Air Co., ενώ οι Finnair Oyj και Air Macau Co. Προσανατολίζονται προς παρόμοια μέτρα. .

Οι αναλυτές του Bloomberg James Teo και Chris Muckensturm εκτιμούν ότι η China Southern Airlines Co. θα μπορούσε να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα ανάμεσα στις μεγάλες τρεις εταιρίες αερομεταφορών της χώρας, καθώς ελέγχει το 30% της των θέσεων για την πόλη Wuhan, με δρομολόγια προς και από την πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei.

Η κίνηση των επιβατών στις αεροπορικές εταιρείες όπως η Cathay και η China Southern μειώθηκε από 32% σε 37% το πρώτο εξάμηνο του 2003 λόγω της πανδημίας του SARS, ενώ αυτή τη φορά, η «ταχεία εφαρμογή των προληπτικών μέτρων από τα διεθνή αεροδρόμια μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των επιπτώσεων», ανέφεραν.

Οι μετοχές της εταιρίας China Southern υποχώρησαν έως και 6,7% καθώς οι συναλλαγές συνεχίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ μετά το διάλειμμα για το σεληνιακό νέο έτος, ενώ η Air China υποχώρησε 5,5% και η China Eastern Airlines Co. μειώθηκε κατά 7,7%.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα αυξήθηκε σε 5.974 -ξεπερνώντας τις επίσημες μετρήσεις για τον ιό SARS της χώρας κατά το παρελθόν- ενώ 132 άνθρωποι αναφέρθηκαν ότι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία δήλωσε ότι εντόπισε μια ομάδα ασθενών εντός της χώρας οι οποίοι έχουν μολυνθεί, από μια γυναίκα από τη Σαγκάη που είχε επισκεφθεί την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα ανησυχητικό σημάδι καθώς αυτό ίσως σηματοδοτήσει την εξάπλωση εκτός Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ