Σουηδία: Αύξηση ΑΕΠ και θυμάτων κορωνοϊού

Η Σουηδία σημείωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2020 0,1% ανάπτυξη του ΑΕΠ, έχοντας διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο αντιμετώπισης του ιού.

Η Σουηδία είχε θετικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων οικονομιών στον κόσμο που βυθίστηκαν σε μια βαθιά ύφεση, θέτοντας διαφορετικούς όρους στην συζήτηση για καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του Covid-19.

Η Σουηδία επέλεξε διαφορετική προσέγγιση από τις πλείστες χώρες στον κόσμο σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, με ελάχιστα περιοριστικά μέτρα, χώρους εστίασης σε κανονική λειτουργία και ανοικτά σχολεία. Η προσέγγισή της είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τον ιό, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες στον κόσμο. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Σουηδίας αναγνώρισε πρόσφατα ότι για το 2020, η οικονομία είναι πιθανό να υποστεί τη χειρότερη παρακμή της μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα στοιχεία του που δημοσιεύθηκαν, δείχνουν αύξηση 0,1% στο ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Η οικονομολόγος του Bloomberg Johanna Jeansson, δήλωσε ότι λιγότερο αυστηρά μέτρα περιορισμού μειώνουν το αρχικό τουλάχιστον πλήγμα για την οικονομία από την πανδημία. Ωστόσο, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες «η Σουηδία να ξεφύγει από την ύφεση το 2020», παρόλο που «πιθανότατα να είναι μικρότερης έντασης από τον υπόλοιπο κόσμο».

Η Σουηδία έχει καταγράψει περισσότερους από 4.300 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Αν και ο ιός δεν έχει κατακλύσει το σύστημα υγείας της χώρας, ανάμεσα στα πιο ψηλά της Ευρώπης, ανάγκασε τις σουηδικές αρχές να υπερασπιστούν την προσέγγισή τους για την πανδημία πανδημία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η Σουηδία είχε 41 θανάτους ανά 100.000. Αυτό συγκρίνεται με 31 στις ΗΠΑ και 10 στη γειτονική της Δανία.

Σουηδικά καταστήματα, σχολεία, γυμναστήρια και εστιατόρια παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση ενθάρρυνε τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, Anders Tegnell, υποστηρίζει ότι το σουηδικό μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει μια μακροχρόνια κρίση υγείας. Σημειώνει πως, οι αυστηροί αποκλεισμοί δεν είναι βιώσιμοι κατά την αντιμετώπιση ενός ιού που μπορεί να παραμείνει εδώ για τα επόμενα χρόνια.

Η πολιτική της Σουηδίας, φαίνεται βραχυπρόθεσμα να κοστίζει περισσότερες ζωές από το αν εφάρμοζε περισσότερους περιορισμούς. Δημιούργησε επίσης ανησυχίες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίους αρχίζουν να άρουν τους περιορισμούς. Η Κύπρος πρόσφατα κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει Σουηδοί κάτοικοι να μπουν στο νησί, δημιουργώντας αντιδράσεις στους αξιωματούχους της χώρας. Οι Σκανδιναβοί γείτονες της Σουηδίας εξέφρασαν επίσης ανησυχίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ