«Personae non gratae» οι Σουηδοί στην Κύπρο λόγω πανδημίας

Η Σουηδή Υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να εγείρει το ζήτημα που προέκυψε με την Κύπρο στην συνάντηση των ευρωπαίων ΥπΕξ την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Σουηδία κατά την τελευταία περίοδο της πανδημίας, λόγω του τρόπου χειρισμού της εξάπλωσης της γρίπης, με ανοιχτά σχολεία, χώρους μαζικής εστίασης και συνωστισμένα δημόσια πάρκα έχει δημιουργήσει η αρνητική διεθνή εικόνα, κάτι το οποίο η πολιτική ηγεσία της χώρας προσπαθεί να ανατρέψει.

Η Σουηδή Υπουργός Εξωτερικών, Ann Linde, δήλωσε στο Bloomberg την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει χαρακτηρίσει τους Σουηδούς ως «personae non gratae» λόγω της επιδημιολογικής εικόνας λόγω κορωνοϊού που επιδεικνύει η χώρα της.

Την προηγούμενη βδομάδα η Κύπρος ανακοίνωσε ότι αίρει τους περιορισμούς εισόδου στην χώρα από τα μέσα Ιουνίου για 19 ευρωπαϊκές χώρες, με κριτήριο την επιδημιολογική τους εικόνα. Η Σουηδία, που επέλεξε μια σαφώς λιγότερο περιοριστική προσέγγιση στη μάχη κατά του κορωνοϊού σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, κατέγραψε την προηγούμενη βδομάδα τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό θανάτων στην Ευρώπη από την νόσο.

Ως εκ τούτου όπως αναφέρει δυσαρεστημένη η Ann Linde, η Σουηδία δεν ήταν ανάμεσα στις 19 χώρες.

Ενώ οι πλείστες χώρες της Ευρώπης άρχισαν την άρση των περιοριστικών μέτρων η Σουηδία βρίσκεται στις χώρες με τον πιο ψηλό αριθμό θνησιμότητας στον κόσμο, δηλαδή 39 θάνατοι ανά 100.000 άτομα ανάμεσα στον πληθυσμό.

Στην συνέντευξή της στο Bloomberg σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι αναμένει «Μια πιο λογική αντίδραση, αφού δεν θέλει να γίνονται διακρίσεις.»

Αντιλαμβανόμενη την αναστάτωση που υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού στην Σουηδία, τονίζει ότι δεν πρέπει να κοιτάζουμε τα επίπεδα θνησιμότητας για μια μόνο βδομάδα.

Η Υπουργός σχεδιάζει να εγείρει το ζήτημα που προέκυψε με την Κύπρο στην συνάντηση των Ευρωπαίων ομόλογών της την ερχόμενη Παρασκευή. Ευελπιστεί δε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις θα είναι βασισμένες πάνω σε γεγονότα και όχι να αποτελούν μέσα πολιτικής χειραγώγησης εντός των κοινωνιών των κρατών που τα χρησιμοποιούν.

Στο μεταξύ, η Σουηδική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που υπάρχει διεθνώς για την χώρα προβαίνει σε διάφορες δράσεις. Σε διαδικτυακή συζήτηση που υπήρξε με το ελλαδικό Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών και τους Σκανδιναβούς Πρέσβεις στην Ελλάδα, η πρέσβης της Σουηδίας, Charlotte Sammelin αναγνώρισε πως η χώρα της έχει επιδοκιμαστεί και επικριθεί για την επιλογή της μην επιβάλει lockdowns και αυστηρές απαγορεύσεις.

 Όπως πρόσθεσε η Σουηδή πρέσβης, «δεν θεωρούμε πως το τέλος είναι εν όψει, και αν ακούσετε τους ειδικούς, θα έχουμε τον ιό στην κοινωνία μας για 2-3 χρόνια ακόμα- είναι πιθανό να έχουμε κύματα, όπως έχει συμβεί με άλλους ιούς. Νομίζουμε πως πρέπει να έχουμε μια βιώσιμη προσέγγιση, επειδή οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν αυτό για μεγαλύτερη περίοδο...θέλουμε να έχουμε την κοινωνία σε λειτουργία».

Όπως τόνισε «είναι πολύ δύσκολο να κλείσουμε τα πάντα, διατηρώντας τις υπηρεσίες σε λειτουργία και παράλληλα χρηματοδοτώντας αυτά που χρειαζόμαστε,. Για αυτό πρέπει να είναι βιώσιμο». Ερωτηθείσα για τη γενικότερη αντίληψη των Σουηδών, είπε πως θεωρούν ότι η οικονομία και το σύστημα υγείας θα βγουν από αυτή την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό ακέραια. «Η ιστορία θα κρίνει σε τι βαθμό οι ενέργειες και τα μέτρα μας ήταν αναλογικά και λογικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ