Ξεπούλησε πέραν του 40% του χρυσού της χώρας ο Μαδούρο

Ο πρόεδρος Nicolas Maduro ανατίναξε πάνω από το 40% των χρυσών αποθεμάτων της Βενεζουέλας πέρυσι σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να χρηματοδοτήσει κυβερνητικά προγράμματα και να πληρώσει εκατομμύρια στους κατόχους ομολόγων.

Πηγή: Bloomberg 

Η κυβέρνηση πώλησε συνολικά 73 τόνους χρυσού σε δύο επιχειρήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα άλλο στην Τουρκία, ο αντιπολιτευόμενος νομοθέτης Κάρλος Παπαρόνι δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Καράκας την Τετάρτη. Αυτό αποστραγγίζεται σε περίπου 110 τόνους στο τέλος του περασμένου έτους από 184 τόνους, σύμφωνα με ένα άτομο με γνώση της κατάστασης, που επιβεβαίωσε τα δεδομένα του Παπαρόνι.

Η Maduro έσκαψε τις αποθήκες της κεντρικής τράπεζας με 2.34 εκατομμύρια ουγκιά χρυσού (αξίας περίπου 3.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τρέχουσες άμεσες τιμές) καθώς το χρέος αυξήθηκε όλο και οι επιλογές χρηματοδότησης αποξηράνθηκαν αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος. Μέσα από μια διεθνή ώθηση για να πείσει τον αυταρχικό κυβερνήτη να παραχωρήσει την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση, η αντιπολίτευση επιδιώκει επίσης να αναχαιτίσει τις περαιτέρω πωλήσεις χρυσού, για να εμποδίσει τη διάλυση της χώρας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της Maduro στην εξουσία.

Περίπου 24 τόνοι χρυσού πωλήθηκαν στην Sardes της Κωνσταντινούπολης Kiymetli Madenler SA, σύμφωνα με τον Παπαρόνι. Η εταιρεία έλαβε ρυθμιστική έγκριση για να λειτουργήσει ως μέλος της αγοράς πολύτιμων μετάλλων της Borsa Istanbul στις 26 Δεκεμβρίου 2017, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης με την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας, σύμφωνα με έγγραφα που απέκτησε η Bloomberg. Ένας υπάλληλος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Περίπου 27,3 τόνοι μεταφέρθηκαν στο Noor Capital του ΗΑΕ, το οποίο οραματίστηκε από τον γερουσιαστή των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπι, ως ορχήστρας μιας χρυσής συναλλαγής με αρχές της Βενεζουέλας που κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα μετά την αυξανόμενη διεθνή καταδίκη. Μετά την εμφάνιση των σχεδίων, ο Noor δήλωσε ότι θα απέχει από τη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τη Βενεζουέλα μέχρις ότου η κατάσταση "σταθεροποιηθεί".

Το υπόλοιπο των πωλήσεων χρυσού πέρυσι πήγε στο Goetz Gold των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ο Παπαρόνι.

Κλήσεις προς Noor Capital και Goetz Gold που ζητούν σχόλιο μετά από κανονικές ώρες εργασίας δεν επιστράφηκαν αμέσως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ