Γιατί το αβοκάντο κερδίζει έδαφος

Καθώς οι αγοραστές αντιδρούν στις απειλές των συνόρων.

Πηγή: Bloomberg

Μονάδα μέτρησης των τιμών του μεξικάνικου αβοκάντο κατέγραψε τις ψηλότερες τιμές της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι αγοραστές "ζυγίζουν" την τελευταία ρητορική από τον Αμερικανό Πρόεδρο για την απειλή του να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, τον μεγαλύτερο προμηθευτή των φρούτων.

Η τιμή Hass από την Michoacan, η καρδιά της παραγωγής αβοκάντο του Μεξικού, σημείωσε άνοδο 34% την Τρίτη. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κέρδος διάρκειας μιας ημέρας από τις 13 Απριλίου 2009. Οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται αν ο Τράμπ κάνει πράξη την απειλή του, δήλωσε ο Roland Fumasi, αντιπρόεδρος και ανώτερος αναλυτής της Rabobank.

"Οι τιμές του αβοκάντο θα μπορούσαν εύκολα να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν εάν κλείσουμε τα σύνορα", δήλωσε ο Roland Fumasi.

Οι τιμές πιθανότατα αυξήθηκαν καθώς οι εισαγωγείς αύξησαν τις αγορές πριν από ενδεχόμενα συνοριακά ζητήματα, δήλωσε ο Fumasi. Επιπλέον, ένας καύσωνας πέρυσι στην Καλιφόρνια καθυστέρησε τη συγκομιδή, καθιστώντας τις Η.Π.Α. ακόμη περισσότερο εξαρτημένες από τις προμήθειες του Μεξικού. "Επειδή η Καλιφόρνια καθυστερεί και είναι μια μικρή καλλιέργεια, το Μεξικό αντιπροσωπεύει σχεδόν όλα τα αβοκάντο μας", είπε.

Τα μεξικάνικα αβοκάντο αποτελούν το 75% έως το 80% της κατανάλωσης των Η.Π.Α. και το 16% της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου Αβοκάντο της Haas. Η Χιλή και το Περού παρέχουν τα περισσότερα από τα υπόλοιπα.

Κάποτε η χρήση του αβοκάντο περιοριζόταν κυρίως σε βουτήματα και σαλάτες, ωστόσο σήμερα το αβοκάντο θεωρείται πλέον ως υπερ-τροφή χάρη στα διατροφικά του χαρακτηριστικά και την ομαλή υφή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ